Mødedato: 05.12.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Øget renhold og tryghedsskabende vagtrundering i Kødbyen i området omkring stofindtagelsesrummet H17

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til finansiering af foranstaltninger, som øger renhold og tryghedsskabende vagtrundering i Kødbyen i området omkring stofindtagelsesrummet H17.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at opgaven med øget renhold i Kødbyen løses ved soigneringsrunder alle ugens dage til stofrelateret affald i området omkring H17, Café Dugnad og Sundhedsrummet, 
  2. at det godkendes, at finansieringen af opgaven om øget renhold fra den 1. januar 2018 og indtil den 3. maj 2018 finansieres indenfor Københavns Ejendomme & Indkøbs egen ramme,
  3. at det godkendes, at opgaven med tryghedsskabende vagtrundering i Kødbyen løses ved, at der indføres en ny vagtordning i Den Brune Kødby alle ugens dage kl. 21.30 til 07.00 fra den 3. maj 2018 og frem,
  4. at det godkendes, at opgaven med tryghedsskabende vagtrundering i Den Brune Kødby, som vedrører stofbrugere, finansieres af kommunen fra den 3. maj 2018 og frem,
  5. at det godkendes, at finansieringen af aktiviteterne om øget renhold og tryghedsskabende vagtrundering på 1,15 mio. kr. fra den 3. maj 2018 til den 31. december 2018 henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2017/2018, som behandles af Borgerrepræsentationen den 3. maj 2018. Den fulde finansiering på 1,8 mio. kr. henvises til budgetforhandlingerne om budget 2019,
  6. at det godkendes, at der med denne indstilling er gjort op med medlemsforslaget fra Venstre behandlet af Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2017, jf. bilag 1.

Problemstilling

På baggrund af medlemsforslag om vagtrundering og øget renhold omkring stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro (2017-0330595) besluttede Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2017:

  • At pålægge Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen samt øvrige relevante forvaltninger til at udarbejde et forslag til politisk behandling om øget renhold og vagtrunderinger i området omkring stofindtagelsesrummet H17 ved Halmtorvet og Kødbyen. Forslaget skal behandles i Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2017. 
  • At den opsøgende sociale indsats, som Socialforvaltningen allerede har iværksat med øget gadeplansindsats fra Hjemløseenheden og social vicevært indarbejdes i forslaget.

  •  At den fremtidige udmøntning af de i budgetaftalen fra 2012 afsatte midler til øget renhold indarbejdes i aftalen, således at de anvendes til øget renhold i spidsbelastningsperioden og ved borgerhenvendelser. 

Den åbne stofscene på Vesterbro er blandt andet som følge af åbningen af stofindtagelsesrummet H17 rykket ind i Kødbyen. Dette giver udfordringer i forhold til renhold og utryghed. Sammensætningen af mennesker, der opholder sig i gaden på Indre Vesterbro har ændret sig over tid og den åbne stofscene er blevet mere markant i Kødbyen, herunder med et stigende antal mennesker med ulovligt ophold og mennesker som kommer til Indre Vesterbro fra landets asylcentre.

Problemerne er især koncentreret omkring området ved stofindtagelsesrummet H17 og Café Dugnad og Sundhedsrummet på Halmtorvet 9 samt forbindelsesvejen mellem de to steder.

Veje og byrum i Kødbyen er private fællesveje, hvorfor det er de private lejere i Kødbyen, der via opkrævning af driftsudgifter betaler for renhold, vagtordning mv. Udgifter, herunder evt. øgede udgifter til renhold og vagtrunderinger som følge af stofrelaterede udfordringer, betales i dag af lejere i Kødbyen.

Løsning

Indførelse af soigneringsrunder og tryghedsskabende vagtrunderinger i den del af Kødbyen, som er en del af den åbne stofscene på Vesterbro

Københavns Ejendomme & Indkøb er ansvarlige for udførelse af renhold og vagtrundering i Kødbyen, som i dag udføres dagligt i forhold til Kødbyens brug og lejersammensætning og består af almindelig oprydning, fejning, soignering samt oprydning efter arrangementer. Lejerne finansierer disse udgifter.

I forhold til behovet for øget renholdelse i Kødbyen er der indført 2 daglige soigneringer fra mandag til fredag samt i weekenderne i det pågældende område med fokus på stofrelateret affald. Udgiften anslås til 520.000 kr. årligt. 

I forhold til tryghedsskabende vagtrundering foreslås pr. den 3. maj 2018 indført en vagtordning i Den Brune Kødby hele året rundt alle ugens syv dage fra kl. 21.30 til 07.00. Der har ikke tidligere været aftale om kommunal vagtrundering i dette område. Udgiften anslås til 1.250.000 kr. årligt.

I Den Hvide og Grå Kødby er der allerede en vagtordning.

Med løsningen sikres en samlet tryghedsskabende vagtordning i Kødbyen.

Styrket indsats på gadeplan

Socialforvaltningen har siden medlemsforslaget omlagt sin indsats, så to opsøgende medarbejdere er allokeret til Indre Vesterbro. Gadeplansmedarbejdere kan bidrage til en tryghedsskabende indsats via deres relationsarbejde med udsatte borgere i området.

Budgetaftale 2012 – Styrket indsats på Vesterbro

Der blev i Budget 2012 afsat 1,5 mio. kr. i 2012 og frem til Teknik- og Miljøforvaltningen til en styrket indsats på Vesterbro i forhold til affaldsproblemer relateret til koncentrationen af sociale problemer på Vesterbro, herunder stofrelateret affald.

I lyset af den aktuelle renholdelsesudfordring i Kødbyen omkring H17 og de øvrige stofrelaterede sundhedstilbud, har Teknik- og Miljøforvaltningen tilrettelagt forvaltningens indsats, så der nu også rykkes ud ved henvendelser om stofrelateret affald omkring H17, Café Dugnad og Sundhedsrummet på Halmtorvet 9 samt forbindelsesvejen mellem dem i de eftermiddags- og aftentimerne, hvor Ejendomsservice ikke er til stede i Kødbyen, dvs. hverdage fra kl. 15 og frem kl. 22 samt lørdage og søndage fra kl. 12 og frem til kl. 22. Denne indsats skal dækkes inden for det eksisterende budget til renhold på Vesterbro.

Endelig forventes det, at genetableringen af misbrugertoilettet i den Brune Kødby vil afhjælpe de belastende forhold. Forvaltningen forventer at toilettet stilles op i indeværende år.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der fortsat er behov for en styrket indsat på Vesterbro da bydelen, som fortsat er en del af stofscenen med de renholdelsesopgaver det fører med sig, de seneste år har været i voldsom vækst som restaurations- og partyzone. En yderligere overflytning af ressourcer til renhold i Kødbyen, foruden ovennævnte indsats, vurderes derfor at have negative konsekvenser for det oplevede serviceniveau hos beboere på Vesterbro.

Økonomi

Udgiften til øget renholdelse, som i perioden 1. januar 2018 - 3. maj 2018 udgør 175.000 kr. finansieres indenfor Københavns Ejendomme & Indkøb egen ramme.

Finansiering af aktiviteterne om øget renhold og tryghedsskabende vagtrundering henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2017/2018, som behandles af Borgerrepræsentationen den 3. maj 2018. 

Udgiften til håndtering af stofrelateret affald i Kødbyen i dagtimerne udgør 520.000 kr. årligt og 344.767 kr. i perioden den 3. maj 2018 til den 31. december 2018.

Udgift til Københavns Kommunes finansiering af vagtrundering i Den Brune Kødby udgør 1.250.000 kr. årligt og 833.334 kr. i perioden den 3. maj 2018 til den 31. december 2018.

Den fulde finansiering på 1,8 mio. kr. til de pågældende aktiviteter fra den 1. januar 2019 og frem henvises til budgetforhandlingerne om budget 2019.

Videre proces

Socialforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen er enige i indstillingen, som er forelagt begge forvaltninger. Teknik- og Miljøudvalget orienteres endvidere via et efterretningsnotat, som udarbejdes af Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Peter Stensgaard Mørch              /              Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 15: Øget renhold og tryghedsskabende vagtrundering i Kødbyen i området omkring stofindtagelsesrummet H17 (2017-0358430)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top