Mødedato: 27.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan "Sundevedsgade-karreen", Vesterbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Sundevedsgade-karreen”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af ny boligbebyggelse, en offentlig plads og udvidelse af Enghavevej.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Sundevedsgade-karreen” (bilag 1).
  2. at der etableres en cykelsti ud for Enghavevej 6-16, såfremt der findes midler til dette i kommende forhandlinger.

Problemstilling

To bygherrer ønsker aktuelt at opføre familieboliger i randbebyggelse mod Enghavevej, Sundevedsgade og Vesterbrogade. De fire bygninger på Enghavevej 10-14, som delvist er vurderet med høj bevaringsværdi (SAVE 3), kan rives ned. De fire bygninger er udpeget som bevaringsværdige i Kommuneplan 2015. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 28. april 2016 og har været i høring fra 11. maj 2016 til 10. august 2016. Forvaltningen har modtaget 299 henvendelser. Høringen har givet anledning til mindre ændringsforslag jf. nedenfor under Løsning. Planforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.

Løsning

Efter udløbet af høringsperioden foreslog Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, at bygningerne på ejendommene Enghavevej 10-14 blev fredet. Slots- og Kulturstyrelsen og senest Kulturministeriet (som klagemyndighed) har truffet afgørelse om ikke at frede bygningerne. Planloven giver mulighed for at bevare arkitektonisk og kulturhistorisk værdifulde miljøer, hvis enkelte elementer ikke hver for sig opfylder bygningsfredningslovens krav. Det kræver, at der udarbejdes en lokalplan med bevaringsbestemmelser for ejendommene (forbud mod nedrivning). Det vil sandsynligvis indebære krav om overtagelse af ejendommene. Konsekvenserne er beskrevet i åbent bilag 6 og fortroligt bilag 5. Bilaget er fortroligt, jf. forvaltningslovens § 27, stk. 4 nr. 3, da det vedrører økonomiske interesser. 

I forbindelse med forslagets behandling i Borgerrepræsentationen afgav Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti følgende protokolbemærkning: ”Frem til den endelige vedtagelse af lokalplanen skal forvaltningen undersøge, hvordan lokalplanen kan tilrettes, så byggeønskerne i så høj grad som muligt bevarer elementer fra områdets kulturhistoriske miljø, som f.eks. bevaringsværdige huse og miljøer, skorstenen, Hollænderhuset og Tove Ditlevsens Mindehave etc.”

I forhold til protokolbemærkningen bemærkes, at i lokalplanen er alle øvrige bygninger, bortset fra et forhus, to baghuse og to sidehuse, udpeget til enten at være bevaringsværdige eller til at indgå i bevaringsværdig sammenhæng. De må ikke rives ned eller ombygges uden særlig tilladelse. Byggeri på Enghavevej 10-16/Sundevedsgade 21-25 med en parkeringskælder, der ligger under gården, gør, at det ikke er realistisk at bevare mere af baghusbebyggelsen. ”Hollænderhuset” og Tove Ditlevsens Mindehave bevares. Ved en fejl er det ikke vist på tegningerne, at en af to skorstene bevares. Der henvises i øvrigt til bilag 2.

Borgermøde

På borgermødet den 8. juni 2016 blev der hovedsagligt fremført synspunkter mod nedrivninger, svarende til de indkomne høringssvar.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 299 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg (bilag 3), henvendelse 43.

  1. Bygningerne langs Enghavevej skal ikke rives ned til fordel for et nybyggeri med nogle få boliger. Miljøet vidner om det oprindelige Vesterbro, og der bør kunne findes midler til at istandsætte bygningerne.
  2. Der bør kun bygges på Enghavevej 16 og i Sundevedsgade 21-25, men byggeriet skal ikke være så stort, at det danner et smalt rum i Enghavevej med deraf følgende øget forurening. Udformningen skal være tilpasset mere til det eksisterende byggeri, så det bliver et varieret murstensbyggeri med saddel- eller mansardtage og opdelte vinduer.
  3. Parkeringskælderen vil ødelægge eksisterende beplantning og mulighederne for ny beplantning. Opkørslen fra parkeringskælderen vil skabe mere trafik i krydset Enghavevej/Sundevedsgade.

    Om bemærkninger hertil, se nedenfor under borgernes tilsvarende henvendelser.
  4. Pladsen ved Tove Ditlevsens Mindehave får ikke meget sol og er ikke nødvendig for at sikre adgang til gården. Bevaringsværdige træer bør ikke fældes, og mindehaven skal ikke nedlægges.

Forvaltningens bemærkninger til pkt. 4
Der er ikke planer om at nedlægge Tove Ditlevsens Mindehave. Det er korrekt, at pladsen foran nybyggeriet bliver skyggefuld, men den vil sikre bedre adgangsforhold til baghuset, som i dag opleves som meget snævre. Bevaringsværdige træer fældes ikke, og der vil blive større åbne og grønne rum i gården end i dag.

Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 3, henvendelse 48. Synspunkterne svarer til de øvrige indsigelser.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Bygningerne på Enghavevej 10-14 bør ikke rives ned, fordi de har kulturhistorisk værdi og medvirker til at skabe et godt miljø for brugere og beboere i området.
  2. Byggeri i karreen bør ikke være så stort og udformet, så det ikke harmonerer med karreen og omgivelserne i øvrigt. Der er ikke behov for flere boliger, og friarealerne bliver for små.
  3. Trafikken vil øges og parkeringskælderen vil betyde, at der skal nedlægges parkeringspladser. Udvidelsen af cykelstien er der ikke behov for.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Størsteparten af resten af bygningerne er enten fastlagt som bevaringsværdige eller indgår i bevaringsværdig sammenhæng. Bygningerne på Enghavevej 10-14 er i dårlig stand. Nedrivning af bygningerne herunder kommunens ejendom Enghavevej 10 indgår i den samlede løsning for karreen.
  2. Byggeriet kan opføres i en størrelse, der svarer til karreen og brokvartererne generelt. Der er krav om, at byggeriet skal tilpasses den eksisterende bebyggelse og have variation i udtrykket. Efter nedrivninger af bebyggelse i det indre af gården vil de ubebyggede arealer blive bedre indrettet til ophold for beboerne. Det er en mulighed kun at bygge på en del af grundene og fastlægge nogle af bygningerne som bevaringsværdige med de konsekvenser, der er beskrevet i bilag 5 og 6.
  3. Trafikforøgelsen som følge af byggeriet vil være marginal og have lille betydning for trafikken i Sundevedsgade og krydset ved Enghavevej. Der er ikke beplantning, der hvor der skal graves ud til P-kælder, og der vil kunne indrettes grønne arealer bagefter. Udvidelse og udretning af svinget er vigtig for at kunne realisere udbygningen af det overordnede cykelstinet som led i kommunens cykelstrategier, og for at gøre oversigtsforholdene bedre.

Forslag til ændringer i lokalplanen:

Tekst om bevaringsværdier præciseres, og på tegning 2 og 3 vises den skorsten, der bevares. Desuden er der enkelte korrekturændringer i teksten.

Økonomi

Bredere cykelsti på strækningen ud for Enghavevej 6-16, forventer forvaltningen, vil koste ca. 5,6 mio. kr. Udgifterne hertil kan indgå i forhandlingerne om Budget 2019, og der vil blive udarbejdet et budgetnotat. I indstillingen om forslaget var det forudsat, at der skulle indgås en aftale mellem de private parter og kommunen om fordeling af udgifterne for anlæg og drift af pladsen. Ejeren af Enghavevej 12-16 har givet tilsagn til at indgå i en aftale, hvor han afholder udgiften til at nedrive bygningerne på Enghavevej 10 og anlæg af en del af pladsen. Byggeplanerne kan ikke gennemføres uden, at kommunens bygninger på Enghavevej 10 er revet ned. Aftalen underskrives senest samtidig med ejerens ønsker om at realisere byggeplanerne. Byggeriet langs Enghavevej kan gennemføres forud for anlæg af cykelstien. Indstillingen har derfor i det hele ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Magelæg

Realisering af planen forudsætter, at den privatejede ejendom Enghavevej 12-16 tillægges et areal fra kommunens ejendom Enghavevej 10, der svarer til det areal, den private grundejer skal afgive for, at Enghavevej kan udvides. Økonomiudvalget skal ved en senere indstilling tage stilling til det.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen

/Jan Heichelmann

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. november 2017

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. og 2. at-punkt (ÆF1):
”At sagen tilbagesendes til forvaltningen med henblik på at undersøge alternative muligheder, fx som det Primus Arkitekter har udarbejdet.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med fire stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I og V.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som supplement til indstillingens 1. at-punkt (ÆF2):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og V.
Imod stemte: B, F og Ø.

Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti er principielt ikke imod, at der bygges nyt på Vesterbro. Men vi så gerne, at forslaget til lokalplanen tog hensyn til bevarelsen af de unikke, historiske bygninger, området bærer præg af.”

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør prioriteres i budgettet at finde midler til cykelstien på Enghavevej.”

Til top