Mødedato: 13.03.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Investeringscases til overførselssagen 2019

Se alle bilag
Der skal tages stilling til investeringscases til overførselssagen 2019.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsvalget,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender de investeringscases til overførselssagen, der fremgår af indstillingen

Problemstilling

Københavns Kommune har en effektiviseringsudfordring på ca. 400 mio. kr. om året, og Børne- og Ungdomsudvalgets andel er 168,2 mio. kr. i 2020. Budget 2019 indeholder investeringspuljer på i alt 450 mio. kr., som skal understøtte effektiviseringskravene. Børne- og Ungdomsudvalget skal godkende forslagene til investeringscases, hvis de skal indgå i indfrielsen af effektiviseringskravene i budget 2020.

De foreslåede investeringer lever op til kravene i investeringspuljerne til smarte investeringer, herunder krav om en maksimal tilbagebetalingstid på 6 år og en tæt kobling mellem investeringstiltagene og den opnåede effektivisering.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet 6 investeringsforslag. Hvis Børne- og Ungdomsforvaltningen vedtager forslagene, bidrager de til at løse 24 mio. kr. af udfordringen i 2020 og 28 mio. kr. varigt ved fuld implementering.

Desuden er der udarbejdet en ansøgning til innovationspuljen. Innovationspuljen er på 10 mio. kr. og er tiltænkt projekter, hvor der skal udvikles ny teknologi eller arbejdsgange, hvor man ikke på forhånd kan sige, om der vil være en effektivisering forbundet hermed.

I det følgende er alle forslag kort beskrevet. Der henvises til relevante bilag for yderligere uddybning.

1. Fælles administration mellem Ungdomsskolen og Ungdommens Uddannelsesvejledning (bilag 1)
Det foreslås at etablere en fælles administration mellem Ungdomsskolen og Ungdommens uddannelsesvejledning med henblik på at opnå stordriftsfordele forbundet med økonomistyring samt løn og personaleadministration og derved opnå en effektivisering på det administrative personale.
Investering: 0,2 mio. kr. i 2019
Driftseffektivisering: 2,25 mio. kr. i 2020, stigende til 2,75 mio. kr. i 2021 og frem.

2. Omlægning af vejledningsopgaven i Ungdommens Uddannelsesvejledning (bilag 2)
Det foreslås at investere i at tilvejebringe et koncept for en differentieret og målgruppespecifik vejledningsindsats med henblik på at opnå en bedre ressourceanvendelse blandt UU’s vejledere, så de tilgængelige medarbejderressourcer i UU bruges, hvor de giver bedst faglig mening og størst mulig effekt for den enkelte unge.
Investering: 1,5 mio. kr. i 2019
Driftseffektivisering: 2 mio. kr. i 2020, stigende til 5 mio. kr. i 2024

3. Ændret afdelingsstruktur og samlokalisering af Ungdomsskolens heltidsundervisning (bilag 3)
Det foreslås at investere i at samle Ungdomsskolens heltidsundervisning i 3 målgruppespecifikke afdelinger. Dette vil give et effektiviseringspotentiale på husleje, ledelse, administration samt understøtte den faglige udvikling.
Investering: 1,01 mio. kr. i 2019
Driftseffektivisering: 2,1 mio. kr. i 2020, stigende til 2,7 i 2022 og frem

4. Etablering af onlineløsning i Børnetandplejen (bilag 4)
Det foreslås at etablere en online booking løsning (borgervendt løsning) i Børne og Ungdomstandplejen med henblik på at reducere i lønudgifterne som følge af færre henvendelser i kontaktcentret
Investering: 1,16 mio. kr. i 2019
Driftseffektivisering: 1,1 mio. kr. i 2020 og frem

5. Kompetenceopbygning af sprogindsatsen (bilag 5)
Det foreslås at reducere midler afsat til bydækkende kompetenceudvikling (typisk kurser væk fra hverdagen), og i stedet investere i opbygning af kapacitet og kompetencer i klynger og netværk til arbejdet med sprogindsatsen som en del af hverdagspraksis. Desuden styrkes kapaciteten i områderne (Talehørelærer og sprogvejledere) til i højere grad også at understøtte arbejdet med det sproglige læringmiljø i dagtilbud. Omlægningen tager sigte på at forbedre de lokale rammer og vilkår for arbejdet med sprog og for medarbejdernes tilegnelse af de relevante kompetencer.
Investering: 10,2 mio. kr. i 2020, 7,6 mio. kr. i 2021, 2,95 mio. kr. i 2022 og 0,25 mio. kr. i 2023. I alt 21 mio. kr.
Driftseffektivisering: 5,5 mio. kr. i 2020 og frem
 
6. Kompetence- og kapacitetsopbygning af støttepædagogkorps (bilag 6)
Det foreslås at effektivisere opgaveløsning og arbejdstilrettelæggelse i støttepædagogkorpset og opbygge sundhedsfaglig viden om assistance til børn med somatiske lidelser. Derved vurderes det, at dag-, fritids- og klubtilbud fremadrettet kan varetage den støttepædagogiske opgave på institutionerne uden ekstra økonomiske bevillinger fra den nuværende 20% pulje.
Investering: 1,5 mio. kr. i 2019 og 2,5 mio. kr. i 2020
Driftseffektivisering: 11,2 mio. kr. i 2020 og frem

7. Udvikling af IT-læringsmidler til matematik baseret på adaptiv læring (bilag 7)
Det foreslås at udvikle IT-læringsmidler til matematik baseret på adaptiv læring.  Udviklingen finansieres med midler fra innovationspuljen. Der er ingen effektivisering forbundet med projekter finansieret af innovationspuljen.
Investering: 2,2 mio. kr. i 2020

Økonomi

De økonomiske konsekvenser af investeringsforslagene fremgår af tabel 1 og 2 nedenfor. Investeringerne forudsættes dækket af investeringspuljerne til Smarte investeringer. Nettoeffektiviseringerne vil blive indarbejdet i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2020 og blive brugt til at opfylde Børne- og Ungdomsudvalget forvaltningsspecifikke effektiviseringskrav til budget 2020 og frem.

Tabel 1: Investeringer og effektiviseringer knyttet til syv konkrete forslag til Smarte investeringer i kernevelfærden i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Videre proces

De forslag, som Børne- og Ungdomsudvalget vedtager, indgår i forhandlingerne om budget 2020 med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljerne til smarte investeringer til implementering af forslagene i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afledte driftseffektiviseringer i 2020 og frem som følge af de godkendte forslag indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2020.

 

Tobias Børner Stax               /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. marts 2019:

Indstillingen blev godkendt.

Til top