Mødedato: 14.11.2018, kl. 08:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Etablering af nødovernatningspladser 2018-2019

Resumé

Socialforvaltningen har igen i år fået bevilget midler fra den nationale nødovernatningspulje til drift af 20 nødovernatningspladser, der tilknyttes Natcaféen på Sundholm i perioden 15. november 2018 til 31. marts 2019. Til forskel fra en herbergsplads er der med en natcafeplads tale om et gratis kortere ophold, hvor hjemløse, som af forskellige grunde ikke vil eller kan bo på en egentlig herbergsplads, kan overnatte inden døre. Natcaféerne er som regel kun åbne i sene aftentimer og om natten. Socialudvalget skal godkende, at pladserne etableres, da midlerne er givet med forbehold for politisk godkendelse. Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen åbne 20 nødovernatningspladser pr. 15. november 2018.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender åbning af 20 nødovernatningspladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm i perioden 15. november 2018 til 31. marts 2019.

2. at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget forhøjes med 756.609 kr. i perioden 15. november 2018 til 31. marts 2019, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Det er Socialforvaltningens erfaring, at efterspørgslen på overnatningspladser til både udenlandske og danske gadesovende hjemløse stiger i vintermånederne, blandt andet fordi det i denne periode bliver endnu mindre attraktivt at overnatte udendørs.

Forvaltningen vurderer, at der, ligesom i de foregående år, er behov for at etablere 20 ekstraordinære nødovernatningspladser i vinterperioden. Derfor har forvaltningen ansøgt om midler fra Børne- og Socialministeriets nødovernatningspulje til etablering og drift af 20 pladser i tilknytning til natcaféen på Sundholm. Forvaltningen har fået midlerne med forbehold for politisk godkendelse.

Baggrunden for ministeriets pulje er et ønske om at forhindre dødsfald, alvorlige forfrysninger med varige skader til følge eller helbredsproblemer for gadesovende hjemløse i vintermånederne.

Løsning

Socialforvaltningens budget for åbningen af de 20 nødovernatningspladser i hele perioden er 756.609 kr. Forvaltningen har derfor søgt og fået puljemidler svarende til det halve beløb, hvilket er 378.305 kr. Den anden halvdel af udgiften er dækket af statsrefusion, da tilbuddet drives efter servicelovens § 110.

Aktivitetscentret Sundholm blev i 2011 renoveret med midler fra nødovernatningspuljen, så natcaféen nemt kan udvides i perioder med øget behov for pladser. Natcaféen har flere soverum, så der er mulighed for at lave afskærmede pladser til sårbare borgere samt til borgere, der medbringer hund. Det er natcaféernes primære formål at sikre tag over hovedet natten over til hjemløse med særlige sociale problemer. Dette afspejles i overnatningsvilkårene på natcafepladserne, som er simple og sparsomme. I ansøgningen har Socialforvaltningen prioriteret, at der er mulighed for forlænget åbningstid i weekenderne, hvor der ikke er mange åbne tilbud til målgruppen. Ansøgningen indeholder derfor et ønske om en ekstra medarbejderressource til weekenderne.

Målgruppen for pladserne er gadesovende hjemløse, der ikke kan få plads på et midlertidigt botilbud efter serviceloven eller andre etablerede tilbud, når disse fyldes op henover vinteren. Dog gælder tilbuddet, jf. servicelovens § 2, kun for personer, der har lovligt ophold.

Foruden de 20 kommunale nødovernatningspladser på Sundholm har ministeriet bevilget midler til, at fire private aktører også kan etablere nødovernatningspladser rundt omkring i København. Ifølge organisationernes egne oplysninger vil der blive åbnet mellem 95 og 100 pladser. Dertil kommer, at Kirkens Korshær planlægger at åbne 40 pladser i Hellig Kors Kirke uden at modtage støtte fra den nationale pulje. Dermed ventes der at åbne ca. 160 nødovernatningspladser i alt, hvilket er syv pladser mere end sidste vinter.

Forvaltningen vurderer, at antallet af pladser vil være tilstrækkeligt til at imødekomme vinterens behov for nødovernatningspladser.

Tilbud

Antal pladser

Aktivitetscentrets natcafé på Sundholm

20

Mariakirken, Vesterbro sogns hjælpekasse

25

Grace, Blå Kors

40

Vendepunkter IVS

10-15

Den Kolde Næse, Frelsens Hær

20

Hellig Kors Kirke, Kirkens Korshær*

40

Total

160

*Kirkens Korshær etablerer pladserne uden finansiering fra nødovernatningspulje

Økonomi

Nødovernatningspladserne er en udvidelse af Natcaféen på Sundholm, som er et kommunalt tilbud efter servicelovens § 110. Kommunen er berettiget til refusion fra staten svarende til 50 pct. af udgiften til pladser efter § 110. Forvaltningen vil også modtage denne refusion for udgifterne til nødovernatningspladserne, svarende til halvdelen af budgettet.

Børne- og Socialministeriet har bevilget det ansøgte beløb, hvilket grundet statsrefusion betyder, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med kr. 756.609 kr. på bevillingsområde udsatte voksne, funktion 5.38.42.1.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive tilpasset med de tilførte midler i den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer, som godkendes af Borgerrepræsentationen.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingen, vil de 20 nødovernatningspladser blive åbnet pr. 15. november 2018. Socialforvaltningen måler løbende belægningsprocenterne på forvaltningens herberger og natcafeer, herunder også belægningen over vinteren. Socialforvaltningen vil forelægge udvalget en status på kapacitet og belægning på hjemløseområdet for vinteren 2018/2019 i første kvartal af 2019. Derudover vil Socialudvalget blive orienteret om status på belægningen på herberger og natcafeer via en fredagsmail, hvis vejrforholdene over vinteren 2018-2019 giver anledning til det.

Nina Eg Hansen

                                           / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Sagen blev løftet til en A-sag under godkendelsen af dagsordenen. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Ø og Å afgav følgende protokolbemærkning:

”Med voksende hjemløshed, særligt blandt de unge, er der et stort behov for herbergspladser. Enhedslistens og Alternativet deler derfor SANDS bekymring om 20 pladser er dækkende for det aktuelle behov.” 

Til top