Mødedato: 23.08.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Busnet 2019 – tilpasning af stoppesteder for buslinje 2A

Se alle bilag

Der skal tages stilling til et projektforslag og frigivelse af midler til projektering og tilpasning af stoppesteder og kørebaneforløb for buslinje 2A for at skabe plads til Movias længere elbusser.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 7,5 mio. kr. til projektering og ombygning på 2A-busnettet, jf. bilag 4. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær Anlæg, jf. Økonomiafsnittet.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2018 (Borgerrepræsentationen (BR) 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) blev det besluttet at afsætte 12,3 mio. kr. til mindre fysiske ændringer, der er nødvendige for at tilpasse busstoppesteder og kørebaneforløb til linje 2As nye og længere el-busser, som indsættes af Movia i 2019.

Der skal tages stilling til et projektforslag og til frigivelse af 7,5 mio. kr. til ombygninger af busstoppesteder og kørebaneforløb på linje 2A. Projektforslaget forudsætter nedlæggelse af 18 parkeringspladser, herunder tre taxiparkeringspladser, og etablering af to nye parkeringspladser uden for betalingszone og fjernelse af to træer.

Løsning

I budgetnotatet Tilpasning af stoppesteder på buslinje 2A for at gøre klar til 18,75 meter elbusser fra december 2019 (ØK32) oplyste Økonomiforvaltningen, at Movia havde vurderet, at 28 mindre ombygninger og tilpasninger af stoppesteder og strækninger på linje 2A er nødvendige for at kunne håndtere Movias nye busser. Ombygninger og tilpasninger omfatter udbygning af vejnettet og udvidelse af eksisterende busstoppesteder, så der er plads til de nye og længere busser. Dermed kan de nye busser komme rundt i byen på trafiksikkerhedsmæssig forsvarlig vis uden at skulle holde tilbage for hinanden.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Movia gennemgået de 28 stoppesteder og strækninger fra budgetnotatet og tilpasset initiativerne. Der er på den baggrund arbejdet videre med 24 ombygninger i stedet for 28. Otte af de 24 ombygninger har ved nærmere undersøgelse kunnet udelades, som det fremgår af bilag 6. Projektforslaget omfatter derfor 16 ombygninger, jf. bilag 4.

Konsekvenser for træer

Ved Budget 2018 blev det vurderet, at ombygningerne ville medføre, at op mod 15 træer skal fjernes, men at dette ville blive søgt minimeret.

I forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget har forvaltningen lagt vægt på, at projektforslaget skulle kunne udføres med færrest mulige konsekvenser for træer. Det betyder, at projektforslaget forudsætter, at der alene fjernes to træer (Lind, plantet i 2007) på Danneskiold Samsøes Allé for at give plads til udvidelse af busstoppestederne ved henholdsvis Arsenaløen og Fabriksmestervej. Der er ikke mulighed for at plante erstatningstræer i umiddelbar nærhed, da strækningen allerede er fuldt tilplantet med træer.

Konsekvenser for parkering

Ved Budget 2018 blev det vurderet, at ombygningerne ville medføre, at op mod 30 parkeringspladser skal nedlægges, men at dette ville blive søgt minimeret.

I forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget har forvaltningen lagt vægt på at minimere antallet af nedlagte parkeringspladser. Der er derfor udarbejdet et projektforslag, hvor der er behov for at nedlægge 16 parkeringspladser – alle uden for betalingszone. En på Gavlhusvej (bilag 4A), to på Langhusvej (bilag 4B) og tre taxiparkeringspladser på Åkandevej (bilag 4D) i Tingbjerg og 12 parkeringspladser på Godthåbsvej (bilag 4K). Der etableres to erstatnings parkeringspladser på Godthåbsvej, jf. bilag 5.

Forvaltningen opgør ikke parkeringsbelægning i Tingbjerg og på Godthåbsvej, da det er uden for betalingszone. Forvaltning vil i forbindelse med den videre projektering undersøge, om det er muligt at etablere 16 nye parkeringspladser som erstatning for de seks pladser, der nedlægges i Tingbjerg (inkl. de tre taxiparkeringspladser) og de 10 parkeringspladser, der nedlægges på Godthåbsvej.

Høring

Projektet er godkendt af politi og Movia. Økonomiforvaltningen har hørt lokaludvalg og interesseorganisationer (Ældreråd, Ungeråd og Handicapråd) i forbindelse med den politiske vedtagelse af Busnet 2019 (ØU 10. april 2018, BR 19. april 2018). I høringssvarene blev der ikke givet bemærkninger specifikt om linje 2A, men der var et ønske om hurtigere indfasning af el-busser. De berørte lokaludvalg vil blive orienteret om de aktuelle delprojekter, inden anlægsprojekterne igangsættes. Det bemærkes, at der er tale om mindre projekter. På steder, hvor busstoppesteder flyttes, vil de berørte parter blive hørt inden anlæg, hvilket er i overensstemmelse med Økonomiforvaltningens procedure ved flytning af stoppesteder.

I forbindelse med nedlæggelse af de tre taxiparkeringspladser i Tingbjerg har der været dialog med Taxinævnet. Taxinævnet har et ønske om at beholde pladserne, da Taxinævnet vurderer, at pladserne bliver anvendt. Forvaltningen vil i forbindelse med den videre projektering undersøge muligheden for at etablere erstatningspladser i nærheden af de nedlagte parkeringspladser.

Økonomi

I Budget 2018 (Æ7) (BR 5. oktober 2017) blev det besluttet at afsætte 12,3 mio. kr. (2018 p/l) til mindre fysiske ændringer, der er nødvendige for at tilpasse busstoppesteder og kørebaneforløb på buslinje 2A til Movias nye og længere busser.

Af de 12,3 mio. kr. (2018 p/l) blev de 1,5 mio. kr. (2018 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal yderligere 7,5 mio. kr. (2018 p/l) frigives til ombygning af 16 lokaliteter til projektering og ombygning på 2A-busnettet. De 7,5 mio. kr. (2018 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling, jf. tabellen nedenfor. De resterende 3,3 mio. kr. skal frigives til ombygning af endestationerne, når der foreligger et projektforslag herom, hvilket forventes i løbet af 2019.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet / projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

 

 

 

 

2018

2019

TMU

Busnet 2019 – Tilpasning af stoppesteder på buslinje 2A i flere bydele

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

800

6.700

I alt

 

 

 

800

6.700

I forbindelse med anlægsarbejdet i Tingbjerg og på Godthåbsvej nedlægges i alt 16 parkeringspladser alle uden for parkeringszone. Der er derfor intet afledt indtægtstab forbundet med at nedlægge parkeringspladserne.

Projektet kan senere blive sat i bero af forvaltningen, så anlægsmåltallet 2018 for Teknik- og Miljøforvaltningen ikke overskrides, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018.

Videre proces

Anlæg af projektforslaget forventes udført i perioden fra ultimo 2018 til medio 2019.

 

Pernille Andersen                    Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget i bilag 4 danner grundlag for projektering og ombygninger af stoppesteder og kørebaneforløb for buslinje 2A, således der nedlægges 18 bilparkeringspladser uden for betalingszone, heraf tre taxiparkeringspladser, i Tingbjerg, jf. bilag 5.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der frigives en anlægsbevilling på 7,5 mio. kr. til projektering og ombygning på 2A-busnettet, jf. bilag 4. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær Anlæg, jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At træer og parkeringspladserne reetableres i nærheden og inden for projektets økonomi.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod syv. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, F, Ø og Å.
Undlod at stemme: B.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. august 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top