Mødedato: 13.12.2018, kl. 16:30
Mødested: Grundtvigstuen, Vartov, Farvergade 27

Dispensation til midlertidig skurby på pladsen "Under Krystallen" ved Hambrosgade

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om dispensation til midlertidig skurby på pladsen "Under Krystallen" ved Hambrosgade.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, om dispensation til midlertidig skurby på pladsen "Under Krystallen" ved Hambrosgade.

Problemstilling

I en naboorientering, som lokaludvalget modtog den 3. december 2018, skrev Teknik- og Miljøforvaltningen, at der i forbindelse med byggeriet af hotel på ejendommen matr.nr 414 Ve-stervold Kvarter (Mitchellsgade 2) opstilles en skurby i 3 etager på den vestlige del af pladsen "Under Krystallen", og der etableres en tilkørselsvej til byggepladsen med tilkørsel fra Hambrosgade mellem skurby og skel mod ejendommen matr.nr. 394 Vestervold Kvarter.  Skurbyen afgrænses mod pladsen med et 2,8 m højt byggepladshegn. Det samlede areal er på ca. 1.000 m². Byggepladshegn og skurbyen malerbehandles i en gråblå farve og der udføres kunstnerisk udsmykning af byggepladshegnet.

Etablering af skurby og tilkørselsvej kræver dispensation fra lokalplan nr. 418 "Hambrosgade". Forvaltningen kan principielt gå ind for skurbyprojektet, fordi

  • indretning af skurbyen og tilkørselsvejen er midlertidig, ca. 3 år
  • projektet etableres i forbindelse med et tilladt byggeri
  • det sikres, at den resterende del af pladsen fortsat kan fungere som offentligt rekreativt område i byggeperioden 
  • skurbyen bearbejdes, så den mod pladsen fremstår som en sammenhængende harmonisk bygning.

Lokaludvalget har mulighed for at komme med bemærkninger til sagen. Fristen er den 2. januar 2019.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget:

"I en naboorientering, som lokaludvalget modtog den 3. december 2018, skrev Teknik- og Miljøforvaltningen, at der i forbindelse med byggeriet af hotel på ejendommen matr.nr 414 Ve-stervold Kvarter (Mitchellsgade 2) opstilles en skurby i 3 etager i op til 3 år på den vestlige del af pladsen "Under Krystallen". Det kræver dispensation fra  lokalplan nr. 418 "Hambrosgade". Det fremgår af naboorienteringen, at byggepladshegn og skurbyen malerbehandles i en gråblå farve og at der udføres kunstnerisk udsmykning af byggepladshegnet.

Indre By Lokaludvalg har den ene bemærkning til den foreslåede dispensation, at både byggepladshegn og skurbyen bør udsmykkes kunstnerisk.

At der skal bygges hotel på arealet på adressen Mitchellsgade 2, kommer bag på os.

Af lokalplan nr. 418 "Hambrosgade" fremgår det, at "lokalplanen skal danne grundlag for opførelse af kontorbebyggelser, der ved sin placering og udformning skaber en funktionel og byarkitektonisk sammenhæng af høj kvalitet mellem det ældre Glyptotekskvarter og det nyere byområde langs Kalvebod Brygge og havnefronten."

Det fremgår også, at op til 15 procent af etagearealet kan anvendes til helårsboliger. Vi hæfter os også ved, at kommentaren i lokalplanen om, at det er i strid med lokalplanen at anvende boligerne til eksempelvis ferieboliger.

Den ændrede anvendelse af ejendommen matr.nr 414 Vestervold Kvarter (Mitchellsgade 2) fra kontor til hotel giver også anledning til at spørge:

  • Hvem står bag hotellet?
  • Hvor mange gæster vil hotellet kunne rumme?
  • Hvem er hotellets målgruppe?
  • Hvordan bliver hotellet betjent trafikalt? - parkering, taxaholdeplads, busser osv.
  • Bliver der indrettet boliger i ejendommen?
  • Er der eller vil der blive givet dispensationer for lokalplanen til hotelbyggeriet? I givet fald, hvilke?
  • Har forvaltningen i forbindelse med denne sag overvejet, om der er behov for mere hotelbyggeri i Indre By?

Indre By Lokaludvalg mener, at denne sag viser, at der er behov for en overordnet plan for hvor, der skal tillades hoteller, og for hvor mange hotelsenge, der skal være i de forskellige bydele i Københavns Kommune. Planen skal tage airbnb-udlejningen i betragtning.

Indre By Lokaludvalg mener endvidere, at sagen viser, at serviceerhverv-begrebet  i den fysiske planlægning er for bredt, når det som i lokalplan nr. 418 "Hambrosgade" både dækker over administration, liberale erhverv, butikker, hoteller, restauranter, erhvervs- og fritidsundervisning, grundskoleundervisning samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indrettes i området, som der står.

Da ønsket om at bygge hotel på stedet kom, burde forvaltningen have udarbejdet et nyt lokalplanforslag, der præciserede, hvad arealet kan anvendes til. Dette kunne der så have været offentlighed om.  Vi i Indre By Lokaludvalg skal ikke afvise, at et hotelbyggeri på arealet er en god idé, men det ville en offentlig debat om ideen kunnet have betrygget os i. Men det kan måske stadig nås?

At lokalplanen blev vedtaget tilbage i 2007 taler i hvert fald for, at der bliver udarbejdet en ny lokalplan for arealet, som tager udgangspunkt i nutidige udfordringer og muligheder.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har vedtaget høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen, der fremgår af løsningsafsnittet, om dispensation til midlertidig skurby på pladsen "Under Krystallen" ved Hambrosgade.

Til top