Mødedato: 03.05.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan ”Omøgade II”, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan ”Omøgade II”. Lokalplanen muliggør servering i form af restauranter, caféer og lignende på Sankt Kjelds Plads 12 og i Æbeløgade 4 på Østerbro.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan ”Omøgade II” (bilag 2).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

En bygherre ønsker på Sankt Kjelds Plads 12, at muliggøre servering og butik i stue- og kælderetagen. En anden bygherre ønsker på Æbeløgade 4 nyt plangrundlag for en tagfarm (grøntsagsproduktion på tag), der planmæssigt vil lovliggøre, at arealet anvendes til en eksisterende restaurant. Gennemførelse af projekterne forudsætter et tillæg til den eksisterende lokalplan ”Omøgade II”, idet det nuværende plangrundlag ikke giver mulighed for at anvende området til servering.

 

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 5. februar 2018, hvor et samlet udvalg afgav en protokolbemærkning om, at udvalget håber, at der kan findes en løsning på udfordringen med parkeringspladser på tag, hvor ØsterGRO i dag har deres byfarm. Lokalplanforslaget har været i høring fra den 9. februar 2018 til den 2. marts 2018. Forvaltningen har modtaget 11 henvendelser. Høringssvarene har medført en ændring.

Løsning

Med lokalplantillægget udvides anvendelsesmulighederne for stueetage og kælder på Sankt Kjelds Plads 12 og Æbeløgade 4, så der planmæssigt lovligt kan etableres restaurant, selskabslokaler, butik og produktionskøkken. På Æbeløgade 4 skal de 23 midlertidigt nedlagte parkeringspladser på tag genetableres enten på ejendommen eller på anden privat grund i kvarteret. Lokalplantillægget tillader, at parkering kan etableres andet sted i kvarteret.

Der henvises i øvrigt til bilag 3 faktaark.

Forslag til ændringer

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår en ændring i redegørelsen i lokalplantillægget med et afsnit om flagermus. Afsnittet om flagermus omhandler blandt andet tidsperiode, hvor der er forbud mod fældning af hule træer og træer med spættehuller samt information om forbud mod drab på og indfangning af flagermus og mod forsætlig forstyrrelse af arterne. Flagermus er beskyttet efter EU habitatdirektivets bilag IV. Forvaltningen har dog ikke kendskab til levesteder i lokalplantillæggets område. Forslag til ændring ses i bilag 8.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden

De 11 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 6. I bilag 7 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg – bilag 6, henvendelse 6 og 11

Østerbro Lokaludvalg støtter op om planforslaget og tilslutter sig Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning den 5. februar 2018. Østerbro Lokaludvalg, at håber der kan findes en god løsning på udfordringen med at genetablere de nedlagte parkeringspladser. Forvaltningen har modtaget en mindretalsudtalelse fra Østerbro Lokaludvalg. Indsigerne mener ikke, der er fundet en forsvarlig løsning på udfordringen med antallet af parkeringspladser i området. De mener, at planforslaget lægger op til en væsentlig reduktion af parkeringsmulighederne. Høringssvaret er sammenfaldende med henvendelse fra en borger om parkering. Forvaltningens bemærkninger fremgår derfor nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. En henvendelse har fokus på, hvorvidt antallet af parkeringspladser bevares med planforslaget og når de fremtidige klimatilpasningsprojekter i Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen står færdige.
  2. Fire henvendelser ser positivt på planerne om butik og restaurant i området og fremhæver, at kvarteret mangler caféer eller restauranter.
  3. En borger er interesseret i, hvordan naboerne ser på planforslaget.

Forvaltningens bemærkninger

  1. I arbejdet med lokalplanforslaget har forvaltningen været opmærksom på problemstillingen omkring genetablering af parkeringspladserne og de udfordringer det giver for bygherre, men lovgivningen giver ikke mulighed for at ændre på kravet til parkering. Det betyder, at ved en permanent anvendelsesændring af taget skal de nedlagte 23 parkeringspladser, jf. byggeloven, genetableres enten på egen grund eller alternativt i området på privat grund. Der findes ikke på ejendommen af samme ejer overskuds parkeringspladser – altså parkeringspladser som ejer ifølge Byggeloven skal stille til rådighed for ejendommen - hvor de 23 tag-parkeringspladser kan genetableres. Forvaltningen muliggør med lokalplantillægget, at parkeringspladserne kan placeres andet sted i kvarteret.

    Lokalplanen ændrer ikke på parkeringsforholdene på offentlig vej. Forvaltningen vil i forbindelse med evt. ansøgning om byggetilladelse konkret vurdere, hvorvidt det ansøgte projekt generer nye krav til parkering. Ved klimatilpasningsprojektet af Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen reduceres ikke i det nuværende antal parkeringspladser i området.

  2. Med planforslaget muliggøres servering i de to ejendomme Sankt Kjelds Plads 12 og Æbeløgade 4. Dette vil øge bylivet og give en mere blandet by. Forvaltningen er opmærksom på at det øgede byliv vil kunne ændre på områdets karakter som et klassisk erhvervsområde.

  3. Planforslaget er sendt ud til relevante naboer i området og endvidere offentliggjort på Københavns Kommunes hjemmeside. Alle borgere har kunnet afgive høringssvar.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen                    Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan ”Omøgade II” (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne er glade for, at lokalplantillægget muliggør, at erstatningspladserne for de nedlagte parkeringspladser på taget kan findes i hele kvarteret, hvilket forhåbentlig hjælper ØsterGro med at løse deres udfordringer. Partierne bemærker herudover, at udvalget og forvaltningen desværre ikke har yderligere mulighed for at afhjælpe udfordringerne med at finde de krævede erstatningspladser.”

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgets møde den 9. april 2018:

”Partierne er glade for, at lokalplantillægget muliggør, at erstatningspladserne for de nedlagte parkeringspladser på taget kan findes i hele kvarteret, hvilket forhåbentlig hjælper ØsterGro med at løse deres udfordringer. Partierne bemærker herudover, at udvalget og forvaltningen desværre ikke har yderligere mulighed for at afhjælpe udfordringerne med at finde de krævede erstatningspladser.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. maj 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne er glade for, at lokalplantillægget muliggør, at erstatningspladserne for de nedlagte parkeringspladser på taget kan findes i hele kvarteret, hvilket forhåbentlig hjælper ØsterGro med at løse deres udfordringer. Partierne bemærker herudover, at udvalget og forvaltningen desværre ikke har yderligere mulighed for at afhjælpe udfordringerne med at finde de krævede erstatningspladser.”

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti tilslutter sig den samlede protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalget om p-pladser, idet vi understreger vigtigheden af, at der arbejdes aktivt for at fremskaffe de p-pladser, som lokalplantillægget muliggør.”

Til top