Mødedato: 05.10.2017, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om yderligere undersøgelse af alternativer til byggeri på Ørestad Fælled

Se alle bilag

Medlemsforslag 

Det foreslås,

at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at gennemføre en undersøgelse, som skal pege på en ændret placering af Ørestad Fælled Kvarter til et byggefelt i området, som i dag er udlagt til campingplads, samt at screene for potentielle byggemuligheder på andre arealer ejet af Københavns Kommune eller By & Havn, som ikke på nuværende tidspunkt indgår med et positivt bidrag i By & Havns langtidsbudget.

(Stillet af Socialdemokratiet)

 

Motivering

Ørestad Fælled Kvarter skulle efter planen bidrage med 2500 boliger, herunder op til 625 almene boliger, samt skoler og daginstitutioner. Der er indgået en aftale mellem By & Havn og PensionDanmark om at etablere et projektselskab, der skal udvikle Ørestad Fælled Kvarter. Udviklingen har en økonomisk værdi for By & Havn på ca. 1,8 mia. kr. Byggeriet skulle desuden bidrage med passagerer til den nærliggende Sundby Metrostation svarende til en samlet nutidsværdi på 220 mio. kr.

Københavns Kommune har tidligere undersøgt mulighederne for en alternativ placering af projektet. Undersøgelsen viste at det ikke umiddelbart er muligt at placere projektet andre steder og opnå de forudsatte gevinster i forhold til boliger og økonomi. Undersøgelsen omfattede imidlertid ikke fredede områder. Partier der tidligere har bakket op om den planlagte placering af Ørestad Fælled Kvarter har udtrykt ønske om at undersøge en alternativ placering af byggeriet.

Det foreslås derfor, at der nu gennemføres en undersøgelse af, hvordan der kan opnås en tilsvarende tilførsel af boliger samt finansiering ved i stedet at bebygge det kommunalt ejede, sydlige område af Amager Fælled op mod Vejlands Allé, som i dag er udlagt til campingplads. Området er ikke tidligere blevet undersøgt, da det ligger på fredet areal.

Undersøgelsen skal udføres ud fra en forudsætning om, at de nuværende fredningsbestemmelser ophæves, og at der i stedet kan gennemføres fredning af det nuværende udpegede byggefelt.

Undersøgelsen skal indeholde følgende elementer:

Økonomiske forhold: Størrelse på byggefelt, jordbundsforhold, byggemodningsomkostninger, påvirkning af økonomien for metroen, m.v.

Juridiske forhold: Kommunens forpligtelser i forhold til forpagteren af campingpladsen, mulighed for ophævning af fredningsbestemmelserne, ejerforhold samt øvrige planmæssige forhold.

Natur- og miljø: Områdets naturmæssige kvaliteter og et eventuelt byggeris konsekvenser herfor.

 

Udover denne undersøgelse skal der foretages en screening af potentielle byggemuligheder på arealer ejet af Københavns Kommune eller By & Havn, som ikke på nuværende tidspunkt indgår med et positivt bidrag i By & Havns langtidsbudget, da et byggeri skal tilvejebringe provenu, som ikke allerede indgår i finansieringen af metroen.

Undersøgelsens resultater skal foreligge i begyndelsen af 2018.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. oktober 2017

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

” (Erstatning af første "at", således at screening af grunde uden for fælleden udgår)

Det foreslås, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen at gennemføre en undersøgelse, som skal pege på en ændret placering af Ørestad Fælled Kvarter til et byggefelt i området, som i dag er udlagt til campingplads. ”

 

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At undersøgelsen og eventuel screen afsluttes inden og offentliggøres senest den 7. november 2017.”

 

ÆF1

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 45 stemmer imod 3.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, Ø, B, V, F, O og I.

Undlod at stemme: Ingen

 

ÆF2

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 45 stemmer imod 3.

 

For stemte: C. 

Imod stemte: A, Ø, B, V, F, O og I.

Undlod at stemme: Ingen

 

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Liberal Alliance står fast på Amager Fælled Kvarter, indtil der bliver præsenteret et konkret, fuldt finansieret alternativ. Øvrige politikere på Københavns Rådhus løber fra ansvaret og tør ikke tage upopulære beslutninger op til kommunalvalget i november. ”

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre støtter undersøgelsen af en alternativ placering af 2.500 boliger, som skal bygges for at finansiere metrogælden. ”

 

 

Enhedslisten, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten, Radikale Venstre og SF ønsker desuden at Økonomiforvaltningen belyser andre muligheder for at tilvejebringe den nødvendige finansiering til By & Havn og Metroselskabet. ”

 

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF er åbne for, at den nødvendige finansiering og det nødvendige areal til boliger svarende til Ørestad Fælled Kvarter og bidrag til By & Havns og Metroselskabets langtidsbudgetter evt. kan findes gennem udvikling af flere forskellige mindre arealer. ”

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten tilslutter sig det socialdemokratiske forslag, fordi forslaget også efterspørger byggemuligheder uden for Amager Fælled, og gør samtidig opmærksom på, at vi ikke ønsker byggeri på Amager Fælled, da vi vil sikre hele Amager Fælled som et rekreativt område. ”

Til top