Mødedato: 19.06.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Etablering af produktionskøkken på Klarahus

Se alle bilag
Som en del af moderniseringsplanen forslås Plejecentret Klarahus i De Gamles By på Nørrebro udbygget med nyt produktionskøkken, således at der dagligt kan produceres mad til de 114 beboere (byg. K/L). Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende anskaffelsessum og finansiering.

Tidligere beslutninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende projekt til etablering af produktionskøkken på Klarahus som led i moderniseringsplanen,
  2. at der gives en kapitalbevilling på 20,3 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget til etablering af produktionskøkken på Klarahus på anlægsbudgettet på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3,
  3. at der overføres 15,74 mio. kr. i 2012 fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets driftsbudget til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Demografireguleret, funktion 5.32.32.1 til anlægsbudgettet til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3,
  4. at Sundheds- og Omsorgsudvalgets indtægts- og udgiftsbevilling på anlægsbudgettet 2012 på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3 hæves med 4,56 mio. kr., svarende til det statslige engangstilskud til etablering af servicearealer.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiforvaltningen præciserer, at anlægsbevillingen finansieres ved at overføre 15,7 mio. kr. (2012 p/l) fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets driftsbudget til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Demografireguleret, funktion 5.32.32.1 til moderniseringsplanens anlægsbudget på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3 og ved at modtage en indtægtsbevilling på 4,6 mio. kr. (2012 p/l) på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3, svarende til det statslige engangstilskud til etablering af servicearealer.

Økonomiudvalget besluttede 22. maj 2012 "Nye principper for styring", hvoraf det fremgår, at der kan ske omprioritering af midler såfremt der er tale om nært beslægtede aktiviteter.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Plejecentret Klarahus er et kommunalt plejecenter, beliggende i De Gamles By på Nørrebro, fordelt over fire bygninger, K/L, B, F og R, jf. (bilag 1).

Klarahus er med 114 beboere i den somatiske plejeenhed (byg. K/L) og 68 demenspladser (byg. B og F), det største plejehjem i De Gamles By. Desuden rummer Klarahus et aktivitetscenter for 36 yngre hjemmeboende demensramte borgere (byg. R).

Første etape af moderniseringen af Klarahus er gennemført i 1996, og som del af næste etape i moderniseringsplanens ombygning på Klarahus, etableres et tidssvarende produktionskøkken i bygning K/L, der huser 114 beboere, jf. (bilag 2).

I dag modtager Klarahus alle varme måltider fra Københavns Madservice á la Carte i Brønshøj. Med produktionskøkkenet på plejecentret skabes der øget madglæde og livskvalitet for plejecentrets beboere. Det bemærkes, at det nye køkken vil producere mad til beboerne i bygning K/L, som vil få umiddelbar gavn af nærhed til produktionskøkkenet. De øvrige beboere i De Gamles By - og hvor der ikke er integreret produktionskøkkener i beboelsesbygningerne - vil fortsat få leveret den varme mad fra Københavns Madservice á la Carte.

Løsning

Med henblik på at skabe et moderne og tidssvarende produktionskøkken på Klarahus, bygning K/L, opføres der en ny tilbygning inkl. kælder på vestsiden af bygning K. Dette giver mulighed for at projektere et køkken, hvorfra der kan produceres mad, der lever op til kostpolitikken i Sund­heds- og Omsorgsudvalget samt Københavns Kommunes økologimål.

Det nye produktionskøkkenet vil have kapacitet til at producere min. 114 fuldkostportioner dagligt, altså morgenmad, frokost, aftensmad samt mellemmåltider. At alle måltider produceres på plejecentret betyder, at der opnås en langt højere grad af fleksibilitet, både i forhold til hverdagen, årstidernes skiften samt ved særlige arrangementer. Denne fleksibilitet betyder desuden, at den enkelte beboeres ønsker til måltider, samt deres ernæringsmæssige behov, i langt højere grad kan imødekommes.

Et produktionskøkken på Klarahus vil desuden bevirke, at den enkelte beboer vil opleve en højere livskvalitet ved at kunne dufte og følge processen ved tilberedningen af de daglige måltider. Denne nærhed frembringer hos mange en større madglæde og appetit, og er medvirkende til at skabe en naturlig samling omkring madlavning og måltiderne.  

Desuden kan et nyt køkken imødekomme de krav, der stilles til et godt arbejdsmiljø for de ansatte, idet der tidligt i processen kan tages højde for forhold som ergonomi, transport, arbejdsgange, varehåndtering/levering og servicehåndtering.

For yderligere at styrke de lokale forhold på Klarahus, etableres der, på taget af den nye tilbygning, en kombination af tagterrasse og grønt tag med sedumvækster. Udover at være et led i kommunens strategi om Lokal Afledning af Regnvand (LAR), gives der herved mulighed for direkte adgang til det fri for beboerne på 1. sal.

Det skal bemærkes, at anlægsarbejdet vedrørende køkkenet foretages i tæt samarbejde med det implicerede plejecenter, således at centrets normale drift kan opretholdes i hele ombygningsperioden. Da anlægsarbejdet endvidere finansieres af Københavns Kommune, vil etableringen af køkkenet ikke medføre lejeforhøjelser for beboerne.

Etableringen af produktionskøkkenet vil blive koordineret med de generelle tiltag vedrørende helhedsplanen for De Gamles By. Det skal i den forbindelse bemærkes, at centralkøkkenet i De Gamles By – som tidligere har produceret og leveret den varme mad til bl.a. Klarahus - er overført til Børne- og Ungeforvaltningen med henblik på produktion af skolemad. Centralkøkkenet ligger fysisk adskilt fra Klarahus, og kan derfor ikke imødekomme ønsket om umiddelbar nærhed mellem køkkenfunktion og plejehjemsbeboere.

Når Borgerrepræsentationens godkendelse foreligger for det samlede projekt, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele støttetilsagn, hvorefter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan påbegynde ombygningen, der forventes færdig medio 2013.

Økonomi

Anlægsarbejdet er del af den generelle modernisering af kommunens plejehjem, og udgifterne afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling til moderniseringsplanen. Det skal bemærkes, at udgifterne vedrørende etablering af det nye køkken, er indarbejdet i det forventede mindreforbrug vedrørende moderniseringsplanen, jf. sagen om 'Forventet regnskab 2012 pr. 31. marts 2012 - 1. kvartal', som blev behandlet af udvalget på mødet den 26. april 2012.

De samlede opførelsesudgifter for etableringen af produktionskøkkenet er anslået til 20,3 mio. kr. ekskl. moms.

Udgifterne finansieres således:

Moderniseringsplan:

15,74 mio. kr.

Statstilskud (40.000 kr. pr. boligenhed, der betjenes)

4,56 mio. kr.

Anskaffelsessum i alt (ekskl. moms):

20,3 mio. kr.

Der anvises dækning inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til moderniseringsplanen, ved overførsel af 15,74 mio. kr. i 2012 fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets driftsbudget til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Demografireguleret, funktion 5.32.32.1 til anlægsbudgettet til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3. Projektet er således af en sådan størrelse, at det bør betragtes som en anlægssag og ikke håndteres inden for driftsbudgettet til moderniseringsplanen. Som afledt effekt heraf, frigøres der 15,74 mio. kr. i servicemåltal til kommunen.

Endvidere tilføres projektet – efter almenboliglovens bestemmelser – et statsligt engangstilskud på 40.000 kr. pr. bolig til servicearealerne, i alt 4,56 mio. kr.

Det skal bemærkes, at de endelige udgifter vil afhænge af de konkrete licitationsresultater, herunder de nærmere ingeniørmæssige undersøgelser vedr. eventuel forekomst af forurenet jord mv.

Videre proces

Efter behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget skal indstillingen forelægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. 


       Hanne Baastrup                               /Carsten Riis

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende projekt til etablering af produktionskøkken på Klarahus som led i moderniseringsplanen,
  2. at der gives en kapitalbevilling på 20,3 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget til etablering af produktionskøkken på Klarahus på anlægsbudgettet på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3,
  3. at der overføres 15,74 mio. kr. i 2012 fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets driftsbudget til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Demografireguleret, funktion 5.32.32.1 til anlægsbudgettet til moderniseringsplanen på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3, og
  4. at Sundheds- og Omsorgsudvalgets indtægts- og udgiftsbevilling på anlægsbudgettet 2012 på bevilling Pleje, service og boliger for ældre, Anlæg, funktion 0.25.18.3 hæves med 4,56 mio. kr., svarende til det statslige engangstilskud til etablering af servicearealer.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2012

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 19. juni 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top