Mødedato: 13.01.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Støtte til bygningsfornyelse under Områdefornyelsen Centrale Vesterbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om fire ejendomme i Områdefornyelsen Centrale Vesterbro skal have støtte til bygningsfornyelse.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
 
1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af fire ejendomme, jf. bilag 1 og 2, 

2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de fire ejendomme på 8,5 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 4,3 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 i 2015, 2016 og 2017, jf. bilag 4 og 5,
 
3. at udgifter til indfasningsstøtte på 0,66 mio. kr. for årene 2017-2026 (hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 0,33 mio. kr.) afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, Efterspørgselsstyrede overførsler fra 2017 til og med 2026 jf. bilag 6. Manglende budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 i årene fra 2017 til og med 2026 i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Forvaltningen har iværksat en ansøgningsrunde for ledige statslige midler til byfornyelsen på Centrale Vesterbro i 2014. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag om støtte til fire ejendomme på adresserne Oehlenschlægersgade 37, Dybbølsgade 62, Kongshøjsgade 8 / Haderslevsgade 27 samt Haderslevsgade 3 / Frederikstadsgade 15.

Løsning

Københavns Kommune bevilger årligt støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger samt udlejningsejendomme med det formål at løfte boligstandarden for familier, unge og ældre og nedbringe energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse. Staten refunderer 50 % af den kommunale udgift. Ejendommenes ejer bidrager med egenfinansiering, som bl.a. afhænger af ejendommens bevaringsværdi og forhandling om egenfinansieringen.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at fire ejendomme ud af fem ansøgte støttes, jf. bilag 2.

I overensstemmelse med byfornyelseslovens rammer har forvaltningen gennemgået og prioriteret ansøgningerne efter kriterier fastlagt i kommunens strategi for byfornyelse og i overensstemmelse med klimaplanens målsætninger om at reducere energiforbruget i København med 20 % inden 2015. Kriterierne er derudover i overensstemmelse med Politik for udsatte byområders mål om at prioritere kommunens indsats i de udsatte byområder.

Der prioriteres på den baggrund støtte til:

  • Ejendomme hvor der mangler installationer (centralvarme, wc eller bad) i boligerne.
  • Ejendomme uanset alder med stort potentiale for energiforbedringer og CO2-reduktion.
  • Ejendomme, der ønsker at gennemføre projekter, der har demonstrationsværdi indenfor fx bæredygtighed og fremtidige boformer.
  • Indenfor hver af de tre nævnte kategorier prioriteres ejendomme, der ligger i byens udsatte byområder.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller ud fra de vedtagne kriterier og prioriteringer, at der gives støtte til fire ejendomme. Med støtten opnås:

  • Etablering af manglende bad i to ejendomme beliggende Oehlenschlægersgade 37 og Dybbølsgade 62. Hermed får 11 boliger badeværelse.
  • Alle fire ejendomme med i alt 58 boliger energioptimeres f.eks. i form af tætning, efterisolering af gavle/facader, tag, optimering af vinduer, døre og varmesystemer. Herved går 29 boliger fra energiklasse C til B, 10 boliger går fra kategori D til C, 19 boliger går fra kategori E til C. Forvaltningens miljøvurdering fremgår tillige af bilag 3.

Alle ejendomme er opført før 1950, og derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser. Adgangsforholdene til ejendommene ændres ikke, da der ikke etableres elevatorer.

Økonomi

Beslutningen om byfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 863 af 3. juli 2014 om byfornyelse og udvikling af byer. Den samlede støtte til bygningsfornyelse af fire ejendomme er opgjort til 9,2 mio. kr., hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 4,6 mio. kr. Med støttebeløbet på 9,2 mio. kr. til de fire ejendomme opnås en samlet investering på 18 mio. kr. inklusiv ejendommenes egenfinansiering.

De samlede udgifter og indtægter er fordelt over årene 2015-2017 således:

 

2015

2016

2017

I alt

Udgifter (mio. kr.)

3,68

3,68

1,84

9,20

Indtægter (mio. kr.)

1,84

1,84

0,92

4,60

 

Der henvises til bilag 5 for så vidt angår en kategorisering af anlægsmidlerne.

Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 4.

Kommunen yder tilskud til huslejestigningen i lejeboligerne, som følge af byfornyelsesarbejderne, så huslejen hæves gradvist (indfasningsstøtte). Udgifter til indfasningsstøtte på 0,66 mio. kr. for årene 2017-2026 (hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 0,33 mio. kr.) afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg funktion 0.25.15.3, jf. bilag 6.

Der vil herefter være 15,8 mio. kr. tilbage af puljen til byfornyelsen i Centrale Vesterbro.  

Videre proces

Projekterne forventes at være gennemført senest i 2017.

Resten af puljen til byfornyelsen i Centrale Vesterbro udbydes i en ny runde i 2015. 
                



Pernille Andersen                                   / Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af fire ejendomme, jf. bilag 1 og 2.
  2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de fire ejendomme på 9,2 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 4,6 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 i 2015, 2016 og 2017, jf. bilag 4 og 5.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. december 2014


C stillede ændringsforslag om, at indstillingens 1. og 2. at-punkt ændres til:
”At der sker et nyudbud af puljen, således at beløbet anvendes til boliger uden bad og/eller toilet.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod syv. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
I mod stemt: A, F og Ø.
Undlod at stemme: B.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
I
 mod stemte: C, I og V.

Beslutning

Dagsordenspunkt 21: Støtte til bygningsfornyelse under Områdefornyelsen Centrale Vesterbro

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vores opfattelse, at der bør ske et nybud af puljen, således at beløbet anvendes til boliger uden bad og/eller toilet.”

Til top