Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af aftale om Hjemløsestrategien

Se alle bilag

Med denne indstilling udmøntes ’Aftale om Hjemløsestrategien’, indgået af SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at alle uforbrugte satspuljemidler fra Hjemløsestrategien tilbagebetales til Staten i 2013 ,
  2. at 13,2 mio. kr. af udgifterne til tilbagebetalingen, som Socialudvalget ikke har budget til i 2013, afholdes inden for Socialudvalgets nuværende driftsramme, idet der forventes tilsvarende mindre udgifter som følge af decentral opsparing,
  3. at decentral opsparing, der medgår til finansiering af tilbagebetalingen i 2013 indgår i overførselssagen fra 2013 til 2014 på lige fod med anden decentral opsparing og finansieres af kassen, hvor satspuljemidler fra Hjemløsestrategien på 13,2 mio. kr. blev reserveret efter regnskab 2012 med henblik på anvendelse/tilbagebetaling i 2014, samt 
  4. at såfremt der i oktoberprognosen er mindre end 13,2 mio. kr. i forventet decentral opsparing indenfor Socialudvalgets driftsramme, skal der findes en løsning på håndteringen af det manglende servicemåltal til tilbagebetalingen af de 13,2 mio. kr. i 2013.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 (Socialudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har i perioden 2009 til 2012 haft et samlet mindreforbrug af satspuljemidler til drift af Hjemløsestrategien på 21,4 mio. kr. Mindreforbruget skyldes især, at det har taget længere tid end planlagt at komme op på det ønskede antal bostøtteforløb, og at byggeriet af plejepladser har været forsinket.

 

Der har desuden været et mindreforbrug af satspuljemidler til anlæg på ca. 54,1 mio. kr., som blandt andet kan tilskrives tilbageholdenhed med at iværksætte anlægsprojekter, da der ikke har været afsat varige driftsmidler til forankring af nye tilbud.

 

Samlet er der således ved udløbet af Hjemløsestrategien den 31. august 2013 uforbrugte midler i Københavns kommune på ca. 75,5 mio. kr. København kommune har på den baggrund indledt en dialog med Staten om tilbagebetaling af midlerne, jf. de generelle statslige regler for tilskud.

 

Med henblik på, at de uforbrugte midler i forbindelse med efterårets satspuljeforhandlinger kan gøres til genstand for fornyet politisk prioritering til udsatte grupper, herunder med fokus på hjemløseproblematikker, har Staten lagt op til, at Københavns Kommune i efteråret 2013 tilbagebetaler de uforbrugte midler. Dermed vil midlerne kunne prioriteres til nye indsatser fra primo 2014, herunder i Københavns Kommune.

 

En forudsætning for at Staten kan udbyde den nye pulje er således, at Københavns Kommune tilbagebetaler sit mindreforbrug af satspuljemidler fra den nuværende Hjemløsestrategi i 2013 (og ikke først i 2014 som tidligere aftalt).

 

Mindreforbruget på anlæg på 54,1 mio. kr. kan uden problemer tilbagebetales i 2013.

 

Af mindreforbruget på driften på i alt 21,4 mio. kr. har Socialforvaltningen kun servicemåltal til tilbagebetaling af de 8,2 mio. kr. Dette skyldes at 13,2 mio. kr. af mindreforbruget blev reserveret i kassen til 2014 i forbindelse med overførselssagen fra 2012, da forventningen på daværende tidspunkt var, at anvendelse/tilbagebetaling af midlerne først ville blive aktuelt i 2014.

 

Københavns Kommune vil skulle tilbagebetale de 13,2 mio. kr. i enten 2013 eller 2014, og der vil derfor skulle findes servicemåltal i enten 2013 eller 2014.

 

En tilbagebetaling i 2013 vil give Københavns Kommune mulighed for at få del i en ny pulje til udsatte grupper inkl. hjemløseproblematikker; en mulighed kommunen ikke får, hvis tilbagebetaling udskydes til 2014.

 

SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance har på baggrund af ovenstående indgået ’Aftale om Hjemløsestrategien’, der udmøntes med denne indstilling. Aftalen er vedlagt som bilag.

Løsning

Med henblik på udmøntning af aftalen foreslås det, at Socialforvaltningen tilbagebetaler alle uforbrugte satspuljemidler fra Hjemløsestrategien til Staten i 2013.

 

Det foreslås, at udgifterne til tilbagebetalingen af de 13,2 mio. kr. af satspuljemidlerne fra Hjemløsestrategien, som Socialudvalget ikke har budget til i 2013, afholdes inden for Socialudvalgets nuværende driftsramme, idet der forventes tilsvarende mindre udgifter som følge af decentral opsparing.

 

For at sikre institutionernes opsparing foreslås det, at decentral opsparing, der medgår til finansiering af tilbagebetalingen i 2013, indgår i overførselssagen fra 2013 til 2014 på lige fod med anden decentral opsparing og finansieres af kassen, hvor satspuljemidler fra Hjemløsestrategien på 13,2 mio. kr. blev reserveret efter regnskab 2012 med henblik på anvendelse/tilbagebetaling i 2014. Intern Revision vil i lighed med tidligere år validere forvaltningernes overførselsanmodninger.

 

Såfremt der i oktoberprognosen er mindre end 13,2 mio. kr. i forventet decentral opsparing indenfor Socialudvalgets ramme, skal der findes en løsning på håndteringen af det manglende servicemåltal til tilbagebetalingen af de 13,2 mio. kr. i 2013.

 

Socialudvalgets anlægsbudget til Hjemløsestrategien på i alt 47,7 mio. kr. er på nuværende tidspunkt periodiseret ud i 2014, da forventningen tidligere har været at midlerne først skulle anvendes/tilbagebetales her. Socialudvalgets anlægsbudget til Hjemløsestrategien fremrykkes til 2013 i næstkommende anlægsoversigt.

 

En del af anlægsbudgettet til Hjemløsestrategien er overført til Kejd og ligger derfor på nuværende tidspunkt på Kultur- og fritidsudvalgets ramme. Efter afslutning af regnskab for de enkelte projekter hos Kejd i forlængelse af projektperioden udløb 31. august 2013, vil anlægsbudget på ca. 6,4 mio. kr. svarende til de uforbrugte midler blive tilbageført fra Kultur- og fritidsudvalget til Socialudvalget til dækning af tilbagebetalingen til Staten, som foretages af Socialforvaltningen.

 

Anlægstilbagebetalingen vil ikke kræve anvendelse af anlægsmåltal i 2013, da tilbagebetalingen bogføres som en negativ udgift.

Økonomi

Er beskrevet i sagen.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender sagen, sendes den til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Anette Laigaard                        
                                                                                                            / Anders Kirchhoff

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende, at alle uforbrugte satspuljemidler fra Hjemløsestrategien tilbagebetales til Staten i 2013
  2. at godkende, at 13,2 mio. kr. af udgifterne til tilbagebetalingen, som Socialudvalget ikke har budget til i 2013, afholdes inden for Socialudvalgets nuværende driftsramme, idet der forventes tilsvarende mindre udgifter som følge af decentral opsparing.
  3. at godkende, at decentral opsparing, der medgår til finansiering af tilbagebetalingen i 2013 indgår i overførselssagen fra 2013 til 2014 på lige fod med anden decentral opsparing og finansieres af kassen, hvor satspuljemidler fra Hjemløsestrategien på 13,2 mio. kr. blev reserveret efter regnskab 2012 med henblik på anvendelse/tilbagebetaling i 2014.
  4. at godkende, at såfremt der i oktoberprognosen er mindre end 13,2 mio. kr. i forventet decentral opsparing indenfor Socialudvalgets driftsramme, skal der findes en løsning på håndteringen af det manglende servicemåltal til tilbagebetalingen af de 13,2 mio. kr. i 2013.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2013
Kontorchef Katrine Bagge Thorball deltog under punktets behandling. 

Indstillingen blev godkendt. 


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Med overførselssag 2012-2013 blev der reserveret 13,2 mio. kr. til forventet tilbagebetaling i 2014 af uforbrugte driftsmidler vedr. Hjemløsestrategien til Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Forligskredsen (Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance) bag budget 2013 har med Aftale om Hjemløsestrategi besluttet at fremrykke tilbagebetalingen til 2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet 1. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top