Mødedato: 02.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forlængelse af indkøbsordning for borgere i eget hjem (fællesindstilling)

Se alle bilag

Fællesindstillingen blev godkendt af Socialudvalget den 11. november, men forelægges igen til orientering, da Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt fællesindstillingen med tilføjelse af tre ændringsforslag, se bilag 1, der skal inddrages i den sag, som bliver forelagt i efteråret 2016, om den kommende organisering af indkøbsordningen.

Efter et udbud blev der i 2013 indgået aftale med to virksomheder om levering af varer til hjemmeboende borgere visiteret til indkøbsydelse efter servicelovens § 83. Aftalerne udløber 30. april 2016, men kan forlænges med op til 12 måneder.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning om, at Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt fællesindstillingen med tilføjelse af tre ændringsforslag, der ikke har konsekvenser for Socialudvalgets godkendelse den 11. november 2015 af, at aftalerne med de nuværende leverandører i indkøbsordningen forlænges med 12 måneder til 30. april 2017.

Problemstilling

Fællesindstillingen blev godkendt af Socialudvalget den 11. november 2015, men forelægges igen til orientering, da Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt fællesindstillingen med tilføjelse af tre ændringsforslag, se bilag 1. Ændringsforslagene har ikke har konsekvenser for Socialudvalgets godkendelse af, at aftalerne med de nuværende leverandører i indkøbsordningen forlænges med 12 måneder til 30. april 2017. De tre ændringsforslag vil blive inddraget i den sag, som bliver forelagt for udvalgene i efteråret 2016, om den kommende organisering af indkøbsordningen.

På baggrund af et udbud blev der med virkning fra 1. maj 2013 indgået aftale med to leverandører af dagligvarer til borgere i eget hjem. Aftalerne med leverandørerne udløber den 30. april 2016, men kan forlænges med op til 12 måneder. Der skal derfor tages stilling til, om der skal foretages et nyt udbud med virkning fra 1. maj 2016, eller om aftalerne skal forlænges frem til 30. april 2017. 

Løsning

Borgere, der ikke selv er i stand til at foretage deres indkøb, kan blive visiteret til indkøbsordning som en del af den praktiske hjælp og støtte efter servicelovens § 83. Godt 2.400 borgere er ved udgangen af oktober 2015 visiteret til indkøbsordningen, heraf knap 1.900 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og godt 500 fra Socialforvaltningen.
Visitationen foregår efter en konkret og individuel vurdering ved en af kommunens visitatorer. Da ydelsen visiteres efter servicelovens § 83, er de omfattet af reglerne om frit valg efter § 91. Det betyder, at kommunen skal skabe grundlag for, at borgerne kan vælge mellem mindst to leverandører.

Der blev pr. 1. maj 2013 indgået aftale med to virksomheder – iPosen.dk og Multi Indkøb. I de første måneder efter aftalens ikrafttrædelse var der problemer med leverancesikkerhed fra begge leverandører. Forvaltningerne vurderer, at en del af opstartsproblemerne skyldtes, at der var meget hård priskonkurrence i forbindelse med udbuddet. De seneste ca. to år er oplevelsen dog, at der er tale om en velfungerende indkøbsordning, hvor der sjældent modtages klager over ydelsen. December 2014 blev Multi Indkøb overtaget af den konkurrerende virksomhed, Intervare A/S. Fra september 2015 er iPosen.dk overtaget af Dansk Supermarked. Navnet iPosen.dk er bevaret.

Det vurderes, at der i øjeblikket er meget få virksomheder, der vil kunne løfte opgaven for Københavns Kommune.

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at muligheden for at forlænge aftalerne med 12 måneder benyttes. Det er ikke muligt at forlænge aftalen længere end til 30. april 2017, hvorfor Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget senest i efteråret 2016 vil blive forelagt forslag om fremtidig organisering af indkøbsordningen, herunder eventuelt genudbud.
Baggrunden for forslaget er,
  • at indkøbsordningen er velfungerende
  • at det samlede marked for udbringning af dagligvarer er under udvikling, hvorfor det synes fornuftigt at følge markedsudviklingen inden et nyt udbud sættes i værk. Eksempelvis er en ny større leverandør - Dansk Supermarked - ved at etablere sig på markedet for indkøbsordninger til borgere med funktionshindringer, bl.a. med opkøb af iPosen.dk
  • at der ved et nyt udbud ikke kan forventes bedre tilbud, hverken i forhold til pris eller kvalitet.

Indkøbsordningen fungerer sådan, at visiterede borgere bestiller deres varer hos en af de to leverandører – iPosen.dk eller Intervare – hvorefter leverandøren med bil leverer varerne hos borgeren, og eventuelt stiller varerne på plads. Bestillingen af varer foregår enten via telefon til leverandørens callcenter eller via leverandørens hjemmeside. Enkelte af borgerne får hjælp til bestillingen fra en hjemmehjælper.
Borgerne pålægges ingen leveringsomkostninger ifm. leverancer fra indkøbsordningen.

Som alternativ til indkøbsordningen kan borgere, der lever op til visitationskriterierne blive visiteret til turkøb, hvor borgerne med en til to ugers mellemrum bliver hentet i en bus og kørt til et indkøbscenter. Turkøbsordningen er dog bedst egnet til borgere, der er relativt fysisk mobile og kognitivt i stand til selvstændigt at købe ind i et storcenter. Godt 800 borgere er visiteret til turkøb.

Siden det seneste udbud er det private marked for bestilling af dagligvarer via internettet med efterfølgende udbringning vokset betydeligt. Eksempler på denne type af virksomheder er nemlig.com og irma.dk.

Forvaltningerne vurderer, at kun få af de borgere, der er visiteret til indkøbsordning kan anvende internetbaserede dagligvarebutikker. Det skyldes først og fremmest, at der fortsat er en stor gruppe af borgere, der ikke er opkoblet internettet. De leverandører af dagligvarer, som kommunen har aftale med, har begge en call-funktion, hvor borgerne via telefon kan bestille deres varer. Endvidere har de internetbaserede dagligvarebutikker en minimumsgrænse for hvor meget, der skal købes ind for, hvis varerne skal bringes ud. Aktuelt har både nemlig.com og irma.dk en minimumsgrænse på 400 kr. per leverance. Gennemsnitligt køber borgerne visiteret i Københavns Kommune for godt 300 kr. per leverance, og en ud af fire leverancer er på under 200 kr.

Desuden har de internetbaserede dagligvarebutikker et serviceniveau, der ikke levner tid til fx at vente på borgere, der skal bruge tid til at komme frem til døren, ligesom de ikke tilbyder, at stille varerne på plads. Desuden er det vigtigt, at der som en del af aftalen med leverandørerne er en forpligtelse om tilbagemelding til visitationen, hvis der ikke opnås kontakt til borgeren.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget vil senest i efteråret 2016 blive forelagt et forslag om fremtidig organisering af indkøbsordningen.

                        Katja Kayser / Anette Laigaard

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Til top