Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Uddeling af midler fra Puljen til leje af offentlige bygninger og pladser samt puljens fremtid

Se alle bilag
Der skal tages stilling til seks ansøgninger til støtte fra "Puljen til leje af offentlige bygninger og pladser" samt til puljens fremtid.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at puljen til leje af offentlige bygninger og pladser nedlægges, og at de tilbageværende midler i 2014 uddeles af Kultur- og Fritidsudvalget i overensstemmelse med puljens kriterier inden for kreative erhverv.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.



(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

I forbindelse med den kreative vækstpakke i budget 2013 blev der afsat årligt 0,5 mio. kr. i 2013 og 2014 til en pulje, der kan finansiere udgifter til leje af offentlige bygninger og pladser for projekter, der styrker den kreative vækst i København.

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog den 17. januar 2013 følgende retningslinjer for puljen:

  • Puljen kan finansiere hel eller delvis leje af offentlige bygninger og pladser
  • Der kan søges tilskud på op til 100.000 kr.
  • Puljen kan ansøges af aktører inden for kreative erhverv, eksempelvis inden for mode, mad, musik, design, film og computerspil
  • Puljens midler skal anvendes til leje på steder, som øger eksponeringen af aktiviteten 
  • Aktiviteten skal have et vækstpotentiale inden for kreativ vækst i København

Puljen har 3 årlige ansøgningsfrister, som i 2014 er 1. januar, 1. juni og 1. oktober.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til de indkomne ansøgninger fra den 1. juni 2014.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 30. januar 2014, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal forelægge en indstilling om puljens fremtid.

Kultur- og Fritidsudvalget skal i forbindelse med uddeling af midler ved ansøgningsfristen den 1. juni samtidig tage stilling til puljens fremtid. 

Løsning

Der er indkommet seks ansøgninger til puljen pr. 1. juni 2014. Kultur- og Fritidsforvaltningens indstillinger følger principperne fra Arrangementspuljen, hvor der ved større beløb støttes op til 2/3 af beløbet.

Beskrivelse og indstilling af de enkelte ansøgninger

1. Foreningen Flid ansøger om tilskud til leje af Korsgadehallen på Nørrebro til kunst- og designmarked, som finder sted den 14. juni 2014 (bilag 1). Foreningen faciliterer sociale events, talks og workshops, der skal understøtte og udvikle kunstnere og designeres kompetencer i forhold til at drive kreativ virksomhed.

Ansøgt beløb: 21.500 kr.
Indstilling: Tilsagn på 14.500 kr. 

2. Teaterøen ansøger om tilskud til at leje af kajplads ved Papirøen under Kulturhavn i august 2014 (bilag 2). Tilskuddet søges til europæisk teaterprojekt i samarbejde med 14 partnere fra 11 lande og indeholder blandt andet forestillinger, kreative workshops og udstilling. 

Ansøgt beløb: 2.200 kr.
Indstilling: Tilsagn på 2.200 kr.
Princippet om at støtte 2/3 af beløbet fraviges på grund af det ansøgte beløbs størrelse.

3. DANSK Magazine ansøger om tilskud til at leje Statens Museum for Kunst til afholdelse af Dansk Design Talent den 9. oktober 2014 (bilag 3). Eventen skal sætte fokus på danske designtalenter. Fire danske designtalenter udpeges til at konkurrere om prisen, og vinderen udpeges dels af repræsentanter fra mode- og livsstilsbrancher, dels blandt alle modeinteresserede via en netafstemning.

Ansøgt beløb: 120.000 kr.
Indstilling: Tilsagn på 80.000 kr.

4. Aller Media A/S ansøger om tilskud til at leje DR Koncerthuset til afholdelse af ELLE Style Awards i Danmark den 19. maj 2014 (bilag 4 og 4a). Prisen skaber fokus på dansk mode og den rolle, København spiller blandt andet som vært for modeugerne. I 2014 er der indført en ny pris “Årets nye nordiske designtalent” til at understøtte vækstlaget.

Ansøgt beløb: 100.000 kr.
Indstilling: Tilsagn på 67.000 kr.

5. Nadezhda Klimenko ansøger om tilskud til at leje KW3, Kraftwerket på Østerbro til skabelse af en “Ung Scene” som et pilotprojekt, der forløber i perioden august-oktober 2014 (bilag 5). Ung Scene er en scene for unge scenekunstgrupper som bidrager til at udvide vækstlaget inden for scenekunst. Derudover er den med til skabe platform for udvikling af netværk mellem unge kunstneriske grupper.

Ansøgt beløb: 20.000 kr.
Indstilling: Tilsagn på 14.000 kr. 

6. Teater Ego ansøger om tilskud til at leje af Planeten i Huset KBH til forestillingen Blood Brothers i perioden fra den 6. juni til den 14. juni  (bilag 6). Projektet er et frivilligt kulturelt projekt, men via inddragelsen af unge skuespillere medvirker den til at udvikle de unges kompetencer inden for præstationer, afprøvning af talent, indsigt i produktion af teater mv.  

Ansøgt beløb: 20.000 kr.
Indstilling: Afslag.
Begrundelse: Selvom projektet er spændende og er med til at udvikle unges kompetencer inden for eksempelvis performance, vurderer forvaltningen, at det falder uden for kriterierne om at understøtte de kreative erhverv.

Puljens fremtid
I 2013 blev puljen ikke forbrugt, da den ikke fik nok ansøgninger. Overskuddet fra puljen i 2013 blev overført til uddeling i 2014. Puljen har pr. 1. juni 2014 i alt 762.000 kr. til uddeling.

Der er indtil 1. juni 2014 blevet behandlet 12 ansøgninger. Heraf har seks ansøgninger fået tilsagn, to har fået afslag af konkurrenceforvridende årsager, og fire har fået afslag for events afholdt i private bygninger.
Ved ansøgningsfristen 1. juni 2014 er der indkommet seks ansøgninger, heraf indstilles en til afslag. 

Hvis indstillingen godkendes, er der siden 2013 indkommet i alt 18 ansøgninger, heraf 7 afslag. Der vil herefter være 584.300 kr. tilbage i puljen. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at ansøgningsgrundlaget er for lille til at afspejle et markant behov for støtte udelukkende til huslejeudgifter. Det lille ansøgerfelt betyder samtidig, at der ikke er stor variation i aktiviteterne. Forvaltningen vurderer på baggrund af det nuværende ansøgerfelt, at puljen ikke søges tilstrækkeligt, og at puljen ikke kan forbruges ved tredje ansøgningsrunde i 2014. Forvaltningen kender ikke behovet, hvis kriterierne udvides til at gælde alle kultur- og fritidsaktiviteter.

Forvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at puljen nedlægges efter uddeling ved anden ansøgningsfrist den 1. juni 2014, og at puljens resterende midler uddeles af Kultur- og Fritidsudvalget til projekter inden for kreative erhverv. Hvis indstillingen om puljens nedlæggelse godkendes, vil puljen blive nedlagt umiddelbart herefter.

For at undgå, at indstillingen om puljens nedlæggelse ligger for tæt på puljens nuværende tredje ansøgningsfrist den 1. oktober, indstilles det, at puljens tredje og sidste ansøgningsfrist udskydes til den 1. november 2014. Hvis indstillingen om puljens nedlæggelse godkendes, vil den tredje ansøgningsfrist blive aflyst.

Hvis puljen nedlægges, vil forvaltningen invitere 5-6 aktører inden for kreative erhverv, som i forvejen støttes af Kultur- og Fritidsudvalget, til at komme med bud på projekter inden for puljens kriterier for kreative erhverv. De 5-6 aktører udpeges, så de dækker flere kreative erhverv. Forslagene forelægges Kultur- og Fritidsudvalget, som uddeler de resterende midler i puljen.

Økonomi

Puljen har i 2014 ved anden ansøgningsfrist 762.000 (2014 p/l) kr. til uddeling. 

Hvis indstillingen godkendes, vil 177.700 kr. (2014 p/l) af puljen i 2014 blive uddelt i anden ansøgningsrunde. Der er herefter 584.300 kr. (2014 p/l) tilbage i puljen. 

Der anvises kassemæssig dækning for beløbet på 177.700 kr. (2014 p/l) på Kultur- og Fritidsudvalget bevilling, Kultur og Fritid, funktion 3.35.64.1 - Andre kulturelle opgaver.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, forelægger Kultur- og Fritidsforvaltningen en indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget om uddeling af de resterende midler til 5-6 projekter inden for kreative erhverv.





Carsten Haurum 

                                    / Merete Evers Dewilde

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger/meddeler:

  • Tilskud på 14.500 kr. til Foreningen Flid
  • Tilskud på   2.200 kr. til Teaterøen                     
  • Tilskud på 80.000 kr. til DANSK Magazine
  • Tilskud på 67.000 kr. til Aller Media A/S
  • Tilskud på 14.000 kr. til Nadezhda Klimenko
  • Afslag til Teater Ego

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller endvidere,

2. at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at puljen til leje af offentlige bygninger og pladser nedlægges, og at de tilbageværende midler i 2014 uddeles af Kultur- og Fritidsudvalget i overensstemmelse med puljens kriterier inden for kreative erhverv.

3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke udarbejder et budgetønske på fortsat drift af puljen i 2015 og frem.



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2014:

Der blev med hensyn til indstillingens 1. at-punkt begæret afstemning om følgende forslag:

Kultur- og Fritidsudvalget bevilger/meddeler:
  • Tilskud på 14.500 kr. til Foreningen Flid
  • Tilskud på   2.200 kr. til Teaterøen                     
  • Tilskud på 80.000 kr. til DANSK Magazine
  • Afslag til Aller Media A/S
  • Tilskud på 14.000 kr. til Nadezhda Klimenko
  • Afslag til Teater Ego
Et flertal (Rune Dybvad, Yildiz Akdogan, Tue Hækkerup, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Ingen stemte imod.
Lilian Parker Kaule undlod at stemme.

Forslaget blev dermed godkendt.


Der blev herefter begæret afstemning om indstillingens 2. og 3. at-punkt.
Et flertal (Rune Dybvad, Yildiz Akdogan, Tue Hækkerup, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten og Andreas Pourkamali) stemte for 2. og 3. at-punkt.
Ingen stemte imod.
Lilian Parker Kaule undlod at stemme.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev dermed godkendt.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring,  

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 47 stemmer imod 3. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, V og Ø.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: I.

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Liberal Alliance undlader at stemme, da vi som budgetpart i Budget 2013 ikke vil stemme imod indstillingen. Liberal Alliance mener dog, at puljen er overflødig, hvilket også understøttes af de få ansøgninger, der har været til puljen. De resterende midler burde ikke forbruges.”

 

 

 

Til top