Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 310 tillæg 5 "Teglværkshavnen", LMG-Grunden

Se alle bilag
Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage ”Tillæg nr. 5 til lokalplan 310 ”Teglværkshavnen” med tilhørende kommuneplantillæg endeligt. Lokalplanen skal muliggøre, at lokalplanens placering af detailhandel flyttes inden for lokalplanområdet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at lokalplan "Tillæg nr. 5 til lokalplan 310 ”Teglværkshavnen”" vedtages endeligt uden ændringer, som foreslået i afsnittet Løsning, samt at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

For at sikre en let tilgængelig adgang til detailhandel på Frederiks Brygge og for at få en bedre trafikal afvikling ønsker ejeren af ejendommen Vasbygade 25-39 og Belvederegade 4 på Frederiks Brygge i Sydhavnen at flytte den mulighed for etablering af detailhandel, der er givet med tillæg nr. 4 til Lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”.

Med flytningen skal muliggøres en dagligvarebutik på 1.000 m2 i den eksisterende bygning ”Specialstålhallen” samt en dagligvarebutik på 1.000 m2 i sammenhæng med et parkeringshus nord for ”Specialstålhallen”. Kommuneplan 2011 og den nuværende lokalplan for området - tillæg nr. 4 til lokalplan nr. 310 - muliggør et samlet omfang af detailhandel på 3.000 m2, men ikke i det ønskede område.

Gennemførelse af projektet kræver derfor lokalplantillæg samt kommuneplantillæg, der flytter detailhandelsudlægget og fastlægger trafikale foranstaltninger og facadebestemmelser i den forbindelse.

Planforslaget har været i offentlig høring fra den 4. april 2014 til den 30. maj 2014. Der er i den offentlige høring modtaget fem henvendelser.

Løsning

Den nuværende lokalplan for området tillæg nr. 4 til lokalplan nr. 310 blev endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen den 16. december 2010 og har til formål at omdanne den midterste og den nordvestligste del af Teglholmen til et tæt bykvarter med boliger, serviceerhverv og kulturelt prægede funktioner.

Tillæg nr. 5 til lokalplan nr. 310 og tilhørende kommuneplantillæg har til formål at flytte detailhandelsudlægget fra ”Kulturpladsen” til ”Specialstålhallen” og byggefeltet nord for denne i overensstemmelse med grundejers ønske, jf. bilag 1.

Grundejer forventer at udleje ”Specialstålhallen” til en specialfødevareforretning, der også har ønske om etablering af en mindre café med udeservering i tilknytning til butikken. Den samlede ramme for detailhandel i lokalplanområdet udvides ikke. Med henblik på at muliggøre detailhandel i ”Specialstålhallen” ændres anvendelsen for denne fra ”kulturelle formål” til ”serviceerhverv”. Lokalplantillægget fastlægger endvidere bestemmelser for den ydre fremtræden af ”Specialstålhallen” og for dagligvarebutik og parkeringshus i byggefeltet nord for denne samt håndtering af trafik og varelevering til butikkerne.

Forvaltningerne vurderer, at etablering af specialfødevareforretning og café i ”Specialstålhallen” kan bidrage med byliv og aktivering af det grønne areal ”Grønningen” syd for ”Specialstålhallen” samt til en igangsættelse af udviklingen i området som helhed. Idet der hverken kommunalt eller privat er aktuelle planer eller afsat finansiering til etablering af kulturelle aktiviteter i ”Specialstålhallen”, anbefaler forvaltningerne, at anvendelsen for ”Specialstålhallen” ændres til serviceerhverv. Kulturelle formål vil fortsat kunne etableres i ”Pladehallen” ved ”Kulturpladsen”, jf. bilag 1. Lokalplantillæggets bestemmelser for ”Specialstålhallens” udformning er fastlagt, så de både tilgodeser en forretnings behov og giver mulighed for en fremtidig indretning af bygningen til eks. flere mindre butikker mod Grønningen.

Øvrige bestemmelser i tillæg nr. 4 til Lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” ændres ikke. Der er således fortsat sikret gode rammer for byliv omkring ”Kulturpladsen” med krav om indretning af publikumsorienterede funktioner og serviceerhverv samt mulighed for aktiviteter af kulturel eller fritidspræget karakter i stueetagerne. Parkeringsnormen og energiklasse er uændret.

Flytningen af detailhandelen forventes at medføre, at trafikken på den planlagte hovedgade reduceres. Ændringer af krav til udformning af hovedgaden i overensstemmelse med forventet trafikmængde vedrører ikke flytningen af detailhandlen og indgår ikke i lokalplantillægget, men håndteres i myndighedsbehandlingen. Med denne indstilling vedtages således ikke nye trafikale løsninger.

Der henvises i øvrigt til bilag 4, faktaark.

Høring
Der er modtaget fem henvendelser i høringsperioden. De er vedlagt indstillingen som bilag 2. Borgernes og Kongens Enghave Lokaludvalgs synspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. I henvendelsen fra Energinet DK fremsendes oplysninger om elkabler m.v. Derudover oplyser HOFOR, at de ingen bemærkninger har til tillægget.

Bemærkninger fra Kgs. Enghave Lokaludvalg – bilag 3
Kgs. Enghave Lokaludvalg har behandlet ovennævnte høring og har ingen indvendinger mod, at ”Specialstålhallen” bliver anvendt til detailhandel med tilhørende café, såfremt der bliver etableret de lovede kultur- og sports aktiviteter andetsteds i området, f.eks. omkring ”Kulturpladsen”. Udvalget finder, at det er vigtigt, at indkørsel til detailhandelen og tilhørende parkeringshus kommer til at foregå fra Vasbygade, så der ikke bliver unødig trængsel på Teglholmsgade og Vestre Teglgade.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser: Af de to henvendelser, der er indkommet, fremgår, at man er positiv for lokalplanforslaget. Det oplyses, at man mangler cafeer og dagligvarebutikker. Det fremføres i den ene af henvendelserne, at man i lighed med lokaludvalget ønsker al indkørsel direkte fra Vasbygade. Det foreslås, at man etablerer en ekstra vejebane eller en forgrening på Vasbygade.  

Forvaltningernes svar på henvendelserne
Forvaltningen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at etablere yderligere mulighed for adgang fra Vasbygade. Vejnettet i området, herunder Vestre Teglgade, er planlagt med henblik på at afvikle den forventede trafik til området. Der vil blive etableret et nyt signalreguleret kryds på Vasbygade i forbindelse med tilslutning af Vestre Teglgade. Det er forvaltningens vurdering, at den planlagte infrastruktur vil kunne afvikle trafikken, så der ikke opstår unødig trængsel på Vestre Teglgade og Teglholmsgade.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

Bjarne Winge                                     / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Tillæg nr. 5 til lokalplan 310 ”Teglværkshavnen” vedtages endeligt uden ændringer, som foreslået i afsnittet Løsning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.


Økonomiudvalgets beslutning den 2. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top