Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Afrapportering af undersøgelse om letbane fra Ring 3 til metrosystemet via Frederikssundsvej

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage de udarbejdede undersøgelser om en letbane til efterretning. Letbanen forbinder den kommende letbane i Ring 3 med metrosystemet ved Nørrebro Station via Frederikssundsvej.

Problemstilling

Med projektet om Kollektiv trafik i København (KIK) besluttede Borgerrepræsentationen den 20. juni 2012, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Metroselskabet skulle iværksætte en fortsat undersøgelse af en letbaneforbindelse. Letbanen skulle forbinde den kommende letbane i Ring 3 med metrosystemet i de tætte bydele via Frederikssundsvej.

Beslutningen skete på baggrund af analyseresultater, der i lighed med statslige og regionale undersøgelser viste, at en letbane ad Frederikssundsvej mod nordvest har det største passagerpotentiale af de letbaneløsninger, der var blevet undersøgt i hovedstadsregionen.

Løsning

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Metroselskabet og rådgivningsfirmaer udarbejdet en undersøgelse af en letbaneløsning. I letbaneløsningen går letbanen fra Nørrebro Station via Frederikssundsvej, Husum og Tingbjerg og TV-By-området i Gladsaxe til Gladsaxe Trafikplads. På Gladsaxe Trafikplads kan der skiftes til den kommende letbane i Ring 3. Undersøgelsen er udarbejdet i dialog med det administrative niveau i Herlev og Gladsaxe Kommuner, og i dialog med en følgegruppe bestående af medlemmer fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg, Bispebjerg Lokaludvalg, Ældrerådet og Handicaprådet.

Den undersøgte letbane vil koste ca. 3,3 mia. kr. at etablere (inkl. statens korrektionstillæg på 50 %), og vil forventeligt få et driftsoverskud på ca. 10 mio. kr. per år. Den forventes at medføre en stigning i anvendelsen af den kollektive trafik på Frederikssundsvej på ca. 20 % i forhold til det besluttede busprojekt, en reduktion i biltrafikken på Frederikssundsvej på ca. 20 % og en fastholdelse af cykeltrafikken. Biltrafikken overflyttes især til Hareskovvej og Slotsherrensvej, og der vil kunne opleves øget, lokal kødannelse. Letbanen forventes at medføre en reduktion af luftforureningen fra trafikken på Frederikssundsvej på ca. 10 %, og vil medføre en markant reduktion i antallet af parkeringspladser og vejtræer på Frederikssundsvej, jf. bilag 1. 

Supplerende undersøgelser viser, at det er muligt at erstatte alle p-pladserne på sidevejene til Frederikssundsvej. Det vil dog blandt andet medføre overtagelse af private fællesveje, jf. bilag 2. Ligeledes vil det være muligt at erstatte en mindre del af vejtræerne på Frederikssundsvej med nye træer. Desuden kan det vælges at etablere letbanetracéet med græs på de strækninger, hvor fodgængere ikke må krydse letbanen. Det vil give letbanen et grønt udtryk.

I undersøgelsen er letbanen givet høj prioritering i trafikken for at letbanen kommer hurtigt frem, tiltrækker mange passagerer og dermed for at sikre en god driftsøkonomi. Denne løsning medfører, at især biltrafikken påvirkes relativt markant.

I et eventuelt fremtidigt arbejde kan denne prioritering ændres, så der eksempelvis tages mere hensyn til biltrafikken. Dette vil forventeligt resultere i en ny balance med færre passagerer i letbanen og dårligere driftsøkonomi.

Tingbjerg, Vestvolden og Gyngemosen
Linjeføringen er ført igennem det nordlige Husum og Tingbjerg for bedst muligt at understøtte det projekt om revitalisering af Tingbjerg-Husum, der blev igangsat med Budget 13. Erfaringer fra andre storbyer i Europa viser, at ny infrastruktur, som den foreslåede letbane, kan igangsætte en positiv udvikling i belastede områder, jf. bilag 3. Det forventes, at den undersøgte letbaneforbindelse vil kunne skabe større sammenhæng og dermed understøtte kommunens bestræbelser på at revitalisere Tingbjerg-Husum-området og understøtte en erhvervsudvikling i området.

Imidlertid forhindrer en række bestemmelser for Vestvolden og Gyngemosen umiddelbart den anbefalede linjeføring. Bestemmelserne vedrører fredning, fortidsmindestatus, naturtyper og dyrebeskyttelse. Derfor har en alternativ linjeføring været undersøgt, der dog ikke i samme grad kan understøtte en positiv udvikling i Tingbjerg-Husum, og som får færre passagerer. Økonomiforvaltningen har derfor været i dialog med Kulturstyrelsen og Naturstyrelsen vedrørende muligheden for dispensation fra bestemmelserne, jf. bilag 4.

Status på dialogen med styrelserne er, at det ikke kan forventes at Kulturstyrelsen kan dispensere fra bestemmelserne omkring at bevare Vestvolden som fortidsminde. Linjeføringen igennem Vestvolden og Gyngemosen skal derfor indarbejdes i den anlægslov som Folketinget forventes at skulle vedtage om etablering af letbanen, hvis staten i fremtiden vil bidrage til etableringen af letbanen. En anlægslov kan erstatte bestemmelser vedrørende fredning og fortidsminde på letbanestrækningen.

Forvaltningerne indstiller at Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen tager de gennemførte undersøgelser af en letbane på Frederikssundsvej til efterretning, jf. 1. at-punkt. Hermed vil de undersøgelser som Borgerrepræsentationen igangsatte i juni 2012 af en letbane, der forbinder Ring 3 med metrosystemet via Frederikssundsvej, være afrapporteret.

Trafikaftale i Folketinget om letbaner
12. juni 2014 indgik regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten en aftale om at afsætte 1 mia. kr. til trafikprojekter i hele landet. Som en del heraf blev 6 mio. kr. afsat til udarbejdelse af en udredning om en letbane på Frederikssundsvej. De 6 mio. kr. udgør 40 % af et forventet totalbeløb på 15 mio. kr. for udarbejdelse af en udredning.

Udredningen skal bygge videre på de undersøgelser, der afrapporteres i denne indstilling, og den skal udarbejdes i samarbejde med lokale parter. De lokale parter er forventeligt Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Gladsaxe Kommune.

I aftalen indgår endvidere, at der afsættes midler til undersøgelse af et sammenhængende BRT (Bus Rapid Transit)- / letbanenet i hovedstadsområdet i samarbejde med Region Hovedstaden og andre interesserede parter.

Økonomi

Denne indstilling vil ikke påvirke økonomien i Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt Københavns Kommune ønsker at indgå i udarbejdelsen af den udredning af en letbane på Frederikssundsvej som Folketinget har afsat midler til, skal der afsættes midler hertil i Budget 15 - forventeligt i størrelsesorden 4-6 mio. kr.

Hvis der i Budget 15 afsættes midler til at Københavns Kommune kan deltage i en udredning af en letbane på Frederikssundsvej, vil første skridt være at aftale med de andre deltagende parter, hvordan projektet organiseres og finansieres. Desuden skal det aftales, hvordan udredningen skal udarbejdes og bygge videre på de her afrapporterede undersøgelser. Udarbejdelsen af en udredning forventes at tage 1½-2 år. En letbane på Frederikssundsvej vil tidligst kunne være etableret i 2025.

Det besluttede busprojekt forventes ibrugtaget i 2016. Københavns Kommunes udgifter til busprojektet på Frederikssundsvej skønnes at være tilbagebetalt efter 3-4 år som følge af den kortere køretid for busserne.

På baggrund af udredningen skal det undersøges, om en metrobetjening i Nordvest vil være relevant på lang sigt. Desuden hvordan en metrobetjening i Nordvest i givet fald kan hænge sammen med en letbane på Frederikssundsvej.

 

Bjarne Winge                                  / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de gennemførte undersøgelser om en letbane, der forbinder den kommende letbane i Ring 3 med metrosystemet via Frederikssundsvej, tages til efterretning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 25. august 2014

Indstillingen blev anbefalet med 9 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I og Ø.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

C afgav protokolbemærkning:

”En letbane forventeligt vil skulle have sit eget afskærme trace (kørebaner), vil en letbane hindre fremkommeligheden for andre trafikanter samt blokere for krydsninger af Frederikssundsvej. Desuden risikerer letbanen at tage plads fra cyklisterne på de smalleste steder på Frederikssundsvej.”



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. september 2014

Indstillingen blev anbefalet 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, O og I.

Imod stemte: C.

 


Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. august 2014:

”En letbane forventeligt vil skulle have sit eget afskærme trace (kørebaner), vil en letbane hindre fremkommeligheden for andre trafikanter samt blokere for krydsninger af Frederikssundsvej. Desuden risikerer letbanen at tage plads fra cyklisterne på de smalleste steder på Frederikssundsvej.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, I, O og Ø.

Imod stemte: C og V.

 

 

 

Til top