Mødedato: 18.09.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen - igangsætning af VVM m.v.

Se alle bilag
Der skal tages stilling til opstart af Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) proces for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen m.v., herunder borgerdialog og inddragelse af Frederiksberg Kommune og Transportministeriet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1. at Økonomiforvaltningen igangsætter arbejde med VVM og kommuneplantillæg for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Arbejdet forankres i Økonomiforvaltningen og gennemføres med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen, svarende til opgave- og rollefordelingen for VVM for Cityringen og VVM for metro til Nordhavn,

2. at VVM-processen tager udgangspunkt i den linieføring og de stationsplaceringer, som indgår i "Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen",

3. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en omfattende dialog med lokaludvalg, grundejere og interessenter ved de kommende stationer for at sikre tilpasning og indpasning af stationer og forpladser,

4. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en dialog med Frederiksberg Kommune med henblik på at afklare, om Frederiksberg Kommune ønsker at finansiere projektering og VVM-vurdering af en alternativ dybtliggende stationsløsning for metroen ved Ny Ellebjerg Station. Stationen ligger ifølge principaftalen på terræn, samt 

5. at Kystdirektoratet kontaktes med henblik på at belyse konsekvenserne af opfyld i Fordgraven til brug for etablering af metrostation i den kommende VVM-redegørelse.


(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Der skal gennemføres en VVM-proces og etableres plangrundlag for realiseringen af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen.

Projektet for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen skal VVM-vurderes i henhold til bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning (bekendtgørelse nr. 764 af 23. juni 2014), mens kommuneplantillægget for projektet, der fastlægger stationsplaceringer, skal vurderes i henhold til bestemmelserne i lov om miljøvurdering af planer og programmer (lovbekendtgørelse nr. 939 af 3. juli 2013).

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. juni 2014 "Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udvikling af Nordhavnen". Aftalen blev underskrevet af Transportministeren og Overborgmesteren den 27. juni 2014. 

I henhold til aftalen etableres en metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen med 5 stationer: v/Fisketorvet, v/Frederiksholmsløbet, v/Slusen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg Station. Stationerne etableres som traditionelle dybe stationer, bortset fra metrostationen ved Ny Ellebjerg Station, der etableres i terræn. Stationsplaceringer og linieføring fremgår af det vedlagte oversigtskort (bilag 1). Udformningen af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn er baseret på rapporten ”Udredning af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen”, der er udarbejdet af Metroselskabet i juni 2013.

Løsning

Opstart af proces for kommuneplantillæg og VVM-redegørelse
Økonomiforvaltningen udarbejder et forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Arbejdet gennemføres med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen, således som det også var tilfældet for den gennemførte VVM for Cityringen og for metro til Nordhavn. Transportministeriet og Frederiksberg Kommune inviteres til at deltage i arbejdet.

Det påhviler Metroselskabet som bygherre at tilvejebringe de nødvendige miljømæssige data og undersøgelser samt afholde omkostningerne hertil i overensstemmelse med VVM bekendtgørelsen. Metroselskabet gennemfører de forberedende arbejder og projektering samt udbud og forberedelse af kontrakt m.v. for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen parallelt med udarbejdelse og behandling af VVM-redegørelsen.

Første skridt i processen er en indledende høring, hvor borgerne kan komme med idéer og forslag til, hvilke miljøforhold og undersøgelser, der bør indgå i det kommende kommuneplantillæg og VVM-redegørelse for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Der vil blive afholdt et borgermøde i høringsperioden, der forventes at findes sted i efteråret 2014.

På baggrund af den forudgående høring udarbejdes et forslag til VVM-redegørelse samt en hvidbog over de indkomne høringssvar. Da stationen v/Slusen forventes opført på opfyldt areal er der behov for at inddrage Kystdirektoratet i spørgsmålet om vandkvalitet og strømforhold. 

VVM-redegørelsen og hvidbogen over høringssvar fra den indledende høring forventes behandlet i Borgerrepræsentationen medio 2015. Herefter sendes VVM-redegørelsen i offentlig høring. Kommuneplantillæg, VVM-redegørelsen og hvidbog over høringssvarene fra den anden offentlige høring forventes at kunne forelægges Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse i vinteren 2015-2016. 

Dialog med brugere og grundejere
Økonomiforvaltningen gennemfører i efteråret 2014 en dialog med de grundejere, der har en potentiel ændret eller øget byggemulighed, som følge af den kommende metro. Formålet er at opnå tilpasning og indpasning af stationer og forpladser med henblik på god integration og sammenhæng i by og byrum. Dialogen kan danne grundlag for tilpasninger af stationerne (f.eks. vedr. trappeplaceringer, ovenlyszoner eller integration i kommende byggeri).

I samarbejde med lokaludvalget for Kongens Enghave etableres en følgegruppe vedr. byggeriet af metro på Mozarts Plads. Følgegruppen skal bidrage med at indtænke hensyn til samt alternativer for pladsens brugere i anlægsperioden samt dialog om den overordnede indretning af pladsen efter åbning af metroen. Også Vesterbro Lokaludvalg og Valby Lokaludvalg vil blive inddraget i planlægningsprocessen for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. 

Ny Ellebjerg Station
I den indgåede aftale og den tilhørende økonomi for metro til Sydhavn indgår en placering af metrostationen ved Ny Ellebjergs station på terræn. Det fremgår af aftalen, at der i forbindelse med VVM-undersøgelsen er mulighed for at undersøge forskellige løsninger for placeringen af metrostationen ved Ny Ellebjerg Station. Parterne er enige om at drøfte disse løsninger med Frederiksberg Kommune. Den alternative løsning er en dybtliggende station. Det bemærkes, at meromkostningen ved etablering af en dybtliggende metrostation ved Ny Ellebjerg station er i størrelsesordenen 0,5 mia. kr.

Økonomiforvaltningen vil gennemføre en dialog med Frederiksberg Kommune og Transportministeriet for at afklare, hvorvidt disse ønsker at finansiere Metroselskabets projektering af en dyb stationsløsning, således at denne kan indgå i VVM-redegørelsen. Såfremt Frederiksberg Kommune og Transportministeriet ikke finansierer projekteringen og relevante forundersøgelser vil den alternative dybe stationsplacering ikke kunne indgå i VVM-redegørelsen på lige fod med stationsplaceringen på terræn, som indgår i principaftalen. 

Økonomi

Gennemførelse af planprocessen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

VVM-for-høringen forventes gennemført i efteråret 2014.

Forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering om etablering af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen forventes forelagt Borgerrepræsentationen og sendt i høring medio 2015. VVM-redegørelse og plangrundlag forventes at kunne vedtages endeligt i vinteren 2015-2016. 

Anlægsarbejdet for Sydhavnsmetroen forventes gennemført i 2017-2023.

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsenationen anbefaler,

1. at Økonomiforvaltningen igangsætter arbejde med VVM og kommuneplantillæg for metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen. Arbejdet forankres i Økonomiforvaltningen og gennemføres med bistand fra Teknik- og Miljøforvaltningen, svarende til opgave- og rollefordelingen for VVM for Cityringen og VVM for metro til Nordhavn.

2. at VVM-processen tager udgangspunkt i den linieføring og de stationsplaceringer, som indgår i "Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen".

3. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en omfattende dialog med lokaludvalg, grundejere og interessenter ved de kommende stationer for at sikre tilpasning og indpasning af stationer og forpladser.

4. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at gennemføre en dialog med Frederiksberg Kommune med henblik på at afklare, om Frederiksberg Kommune ønsker at finansiere projektering og VVM-vurdering af en alternativ dybtliggende stationsløsning for metroen ved Ny Ellebjerg Station. Stationen ligger ifølge principaftalen på terræn.

5. at Kystdirektoratet kontaktes med henblik på at belyse konsekvenserne af opfyld i Fordgraven til brug for etablering af metrostation i den kommende VVM-redegørelse.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. september 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top