Mødedato: 17.08.2015, kl. 18:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. august

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på økonomien og efter 1., 2. og 3. kvartal indberette forventet regnskab til Økonomiudvalget. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen, august 2015, herunder at et mindreforbrug på 27,3 mio. kr. på efterspørgselsstyret indsats forventeligt overføres til kommunekassen i forbindelse med regnskabsprognosen pr. oktober 2015

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at de bevillingsmæssige ændringer i bilag 3 godkendes

3. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets indtægts- og udgiftsbudget som følge af eksterne midler på indsatsrammen forøges med 0,5 mio. kr. i 2015, jf. bilag 4.

Problemstilling

Indstillingen vedrører to forhold: 1) Regnskabsprognose pr. august og 2) bevillingsmæssige ændringer.

Regnskabsprognosen udarbejdes tre gange om året og er Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets opfølgning på, om udvalgets bevillinger overholdes. 

Bevillingsmæssige ændringer omfatter omplaceringer af midler mellem udvalg og mellem to af udvalgets egne bevillinger, samt ændringer som følge af at der bliver tilført eksterne midler (fx statslige puljemidler). Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan løbende godkende omplaceringer inden for hver af udvalgets egne bevillinger.

Løsning

1) Regnskabsprognosen pr. august 2015:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har bevillinger på fire styringsområder:

Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration.

Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg.

Overførsler mv.omfatter dels
  • bevillingen efterspørgselsstyrede overførsler (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af a-dagpenge) og dels
  • bevillingen efterspørgselsstyret indsats (primært udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre)

Finansposter omfatter balanceposter, fx kortfristet og langsigtet gæld og tilgodehavender.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skønner, at det samlede regnskab for 2015 vil indeholde følgende afvigelser fra udvalgets budget (inkl. forventede korrektioner, herunder bevillingsmæssige ændringer):

Bevilling Vedtaget budget 2015 Korrigeret budget 2015 (godkendt) Korrigeret budget 2015 (inkl. forventede korrektioner) Forventet afvigelse *
Servicerammen 769,9 774,9 791,2 0,0
Overførsler mv. 5.887,3 5.917,3 5.940,1 49,8
heraf Efterspørgselsstyrede overførsler 5.226,8 5.256,8 5.279,6 22,5
heraf Efterspørgselsstyret indsats 660,4 660,4 660,4 27,3
Anlægsudgifter 13,6 13,4 8,6 0,0
I alt excl. finansposter 6.670,7 6.705,6 6.739,8 49,8
Finansposter 0,0 0,0 0,0 -149,4
I alt 6.670,7 6.705,6 6.739,8 -99,6

Note: Kolonnerne i tabellen indeholder følgende oplysninger: Vedtaget budget 2015 er det budget for 2015, som blev vedtaget af Borgerrepræsentation den 3. oktober 2014. Korrigeret budget (godkendt) er det vedtagne budget inklusiv korrektioner, som er godkendt af Borgerrepræsentationen pr. 18. juni 2015. Disse korrektioner omfatter bl.a. bevillingsmæssige ændringer pr. april og overførselssagen 2014 til 2015. Korrigeret budget (inkl. forventede korrektioner) er inklusiv forventede korrektioner, det vil sige bevillingsmæssige ændringer pr. august og øvrige korrektioner - se neden for. Forventet afvigelse er det korrigerede budget (inkl. forventede korrektioner) minus det forventede regnskab 2015. * Mindreforbrug angives med plus, dvs. positivt fortegn, og merforbrug  angives med negativt fortegn.

Afvigelserne er:

  • Et mindreforbrug på 27,3 mio. kr. vedrørende den efterspørgselsstyrede indsats. Det skyldes primært følgende forhold:
    • 6 ugers jobrettet uddannelse (-51,0 mio. kr.). Aktiviteten i 1. halvår har været lavere end forventet på grundlag af statens forudsætninger i lovforslaget om ordningen, som trådte i kraft den 1. januar 2015. I regnskabsprognosen pr. april var forventningen et mindreforbrug på 13,0 mio. kr., og det nye skøn skal ses i lyset af, at der nu foreligger aktivitetstal for hele 1. halvår.
    • Jobrotation (+31,8 mio. kr.). Reservation til merudgifter i forbindelse med eventuel tilbagebetalingskrav fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) vedrørende jobrotationsydelse til en række konkrete virksomheder (BIU 22/6-15 - sagsnr. 2015 - 0120440). Sagen er uafklaret mellem kommunen og STAR.
    • Refusion (-19,2 mio. kr.). STAR's endelige tal for ydelsesmodtagere i 2014 har betydet, at kommunen er berettiget til at hjemtage ekstra refusion, som bogføres i 2015.
    • Øvrige ændringer (+11,1 mio. kr.). Omfatter bl.a. flere forløb på danskuddannelsesområdet og flere tilbud til aktivitetsparate borgere.

    Afvigelserne skyldes altovervejende ekstraordinære forhold, som er vanskelige for forvaltningen at påvirke. Der er dermed ikke tale om et strukturelt mindreforbrug. Det i budgettet forudsatte serviceniveau til borgerne er uændret i øvrigt i regnskabsprognosen, og job- og beskæftigelsescentrene har ikke udtrykt behov for ekstraordinære midler til aktiveringsindsatsen. På den baggrund indstiller forvaltningen, at midlerne forventeligt overføres til kommunekassen i forbindelse med regnskabsprognosen pr. oktober 2015.

  • Et mindreforbrug på 22,5 mio. kr. vedrørende de efterspørgselsstyrede overførsler. Det skyldes dels lavere gennemsnitlig ydelse pr. ydelsesmodtager (-156,3 mio. kr.) og dels flere ydelsesmodtagere (+133,8 mio. kr.) 
  • En afvigelse på 149,4 mio. kr. på finansposter. Det skyldes, at refusionsreformen forventes at indebære en betalingsforskydning mellem 2014 og 2015 fordi statsrefusion modtages bagud i stedet for forud. Skønnet er uændret i forhold til aprilprognosen

På servicerammen og anlægsrammen forventes forbruget at svare til budgettet.

I bilag 1 er der redegjort nærmere for forvaltningens forbrugsskøn for de enkelte områder. Bilag 2 indeholder kvartals- og halvårsregnskabet efter 1. halvår 2015 samt forventede overførsler til 2016, herunder beskriver halvårsregnskabet de væsentligste godkendte og forventede korrektioner til det vedtagne budget.


2) Bevillingsmæssige ændringer pr. august 2015 og øvrige korrektioner:

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg:
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller følgende tekniske bevillingsmæssige ændringer af budget 2015.  

  • Reduktion af anlægsrammen med 3,7 mio. kr. (opgaver ved etablering af Erhvervshuset varetages af Økonomiforvaltningen, som afholder udgifterne).
  • Reduktion af servicerammen med 0,7 mio. kr. (opgaver med Kvartermanager Kødbyen varetages af Økonomiforvaltningen, som afholder udgifterne). 
  • Reduktion af anlægsrammen med 1,1 mio. kr. (huslejeudgifter under ombygning af Erhvervshuset betales af Kultur- og Fritidsforvaltningen).
  • Forøgelse af overførselsrammen med 22,8 mio. kr. (merudgifter ved gensidig forsørgerpligt finansieres af pulje under Økonomiforvaltningen). 

De tekniske bevillingsmæssige ændringer fremgår af bilag 3. I bilag 5 er der nærmere oplysninger om omplaceringerne, herunder baggrund for beslutning, udvalg og beløb. 

Bevillingsmæssige ændringer som følge af eksterne midler:
Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give bevillinger, og derfor skal projekter med eksterne midler forelægges Borgerrepræsentationen til formel godkendelse for at justere Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets indtægts- og udgiftsbevilling. Udvalgets samlede bevilling ændres ikke herved, fordi indtægts- og udgiftsbevillingen ændres med samme beløb.

Der er behov for ændringer i forhold til et projekt finansieret af 0,5 mio. kr. i eksterne midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering:

  • Jobrettet opkvalificering (formålet er opkvalificering af jobparate ledige over 30 år inden for det faglærte område).

Ændringerne betyder, at udgifts- og indtægtsbudgettet på indsatsrammen øges med 0,5 mio. kr. i 2015. I bilag 4 er der nærmere oplysninger om projektet.  

Øvrige forventede korrektioner:
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventes at modtage 16,9 mio. kr. i forbindelse med kompensation for merudgifter som følge af ny lovgivning (den såkaldte DUT-sag). Kompensationen vedrører en række nye love, herunder lovændringer som følge af beskæftigelsesreformen.

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Indstillingen er afleveret til Økonomiforvaltningen ultimo juli 2015 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (18. august 2015) og Borgerrepræsentationen (27. august 2015).

Eventuelt mindreforbrug på efterspørgselsstyrede overførsler og efterspørgselsstyret indsats overføres til kommunekassen som en bevillingsmæssige ændring i forbindelse med regnskabsprognosen pr. oktober.

Det er tidligere ønsket af udvalget, at status for forvaltningens resultater fremlægges for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samtidig med regnskabsprognosen. På grund af opdateringsfrekvenserne i statens statistikportal jobindsats.dk, er det ikke muligt at fremskaffe resultatdata for 2. kvartal 2015 med henblik på udvalgsbehandling den 17. august 2015. Resultatstatus vil derfor blive fremlagt på udvalgets møde den 14. september 2015. Hovedresultaterne fra regnskabsprognosen vil indgå i resultatstatus, så det bliver muligt at sammenholde økonomi- og resultatopfølgning. Samme fremgangsmåde vil blive benyttet fremadrettet.


Birgitte Hansen    / Jacob Eberholst


Beslutning

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: 7 (B, F, Ø, A)
Imod stemte: 1 (V)
Undlod: 2 (C, I)

Indstillingen blev dermed godkendt.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som SF, Socialdemokraterne og Radikale tilsluttede sig:
"Ø beklager at de politiske målsætninger om at tilbyde 6-ugers jobrettede kurser ikke er blevet opfyldt."

Venstre og Konservative afgav følgende protokolbemærkning:
"V og K kan ikke godkende indstillingen, da vi er uenige i, at kommunen skal betale 32 mio ifm jobrotation. Såfremt kommunens holdning er, at vi har efterlevet STARs regler, bør det ikke være de københavnske skatteborgere, der samler denne ekstraregning op."
Til top