Mødedato: 10.08.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til initiativer på parkeringsområdet

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til opfølgning af de fremlagte forslag til reguleringer og kapacitetsudvidelser i Parkering 2015, der skal imødekomme udfordringerne på parkeringsområdet.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. a) at forhøje beboerlicensen til 3.500 kr. om året fuldt implementeret fra 1. januar 2018.
    b) at udstede max. én beboerlicens pr. husstand fra 1. januar 2018.
    c) at udvide rød betalingszone fra primo 2016.
    d) at hæve prisen for parkering i rød betalingszone til 38 kr. i timen fra primo 2016.

    De bevillingsmæssige konsekvenser heraf vil blive fremlagt for de politiske udvalg i løbet af 2015.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 

    2.   at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der tages en principbeslutning om at udvide 
          betalingsområdet (initiativ 5) under forudsætning af, at der findes finansiering i     
          Budget 2016.
    3.   at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der tages principbeslutning om at fritage 
          elbiler fra betaling (elbilisme) (initiativ 13). Initiativet implementeres dog først, 
          når der er større vished om ny afgiftsstruktur på elbiler.
    4.   at Teknik- og Miljøudvalget tager til efterretning, at der udarbejdes følgende til 
          budgetforhandlingerne 2016, jf. bilag 1:
          a) Budgetnotat for finansiering af udvidelse af betalingszonen
          b) Budgetnotater om udvidelse af kapaciteten: Det grønne P-hus, parkeringsanlæg under 
              Langebro samt underjordiske parkeringsanlæg forventeligt på Østerbro. 
          c) Budgetnotat om Elbilisme

 

Problemstilling

På baggrund af drøftelsen af Parkering 2015 i Teknik- og Miljøudvalget den 27. april 2015 har Teknik- og Miljøudvalget ønsket en opfølgning med forslag til tiltag, der kan imødekomme udfordringer på parkeringsområdet, herunder budgetnotater med konkrete parkeringsløsninger.

Denne indstilling indeholder forslag til initiativer i 2016, som tilsammen udgør første del af en samlet løsning for hele byen. Der er fem problemområder, som denne indstilling kommer med løsninger på, og som alle er udpeget i Parkering 2015. Det drejer sig om 1) beboerparkering, 2) randzoneproblematik, 3) Indre By og Christianshavn (høj parkeringsbelægning), 4) trafikknudepunkter (pendlerparkering fx Valby og Lergravsparken) og 5) flere biler, pga. voksende antal københavnere. Forslagene er resultat af en analyse af, hvor i byen behovet er størst, hvilke virkemidler, der giver størst effekt samt hvordan der kan laves en økonomisk bæredygtig løsning.

Løsning

Den største effekt på parkeringsområdet opnås med initiativer, der både regulerer parkering og etablerer ekstra parkeringskapacitet, idet koblingen mellem de to skaber den bedste balance. Det vil gøre det lettere for københavnerne at finde en parkeringsplads, og dermed mindskes trængslen og miljøbelastningen i København. Derudover er der den sammenhæng mellem udgifter til parkeringsanlæg og indtægter fra betalingsparkering, at indtægterne kan udvide det investeringsvindue, hvori kommunens udgifter over åre dækkes via modregning med staten.

Initiativerne består af en samlet pakke, som forvaltningen arbejder videre med. Initiativerne tager udgangspunkt i drøftelsen af Parkering 2015 og de fem nævnte problemområder. De uddybes nedenfor og i bilag 1-3.

1. BEBOERPARKERING

BEHOV: Parkering i blå betalingszone er højest på Indre Østerbro, Indre Nørrebro og Indre Vesterbro og udgøres primært af beboerparkering, hvilket gør det svært for beboere og besøgende at finde en parkeringsplads.

Initiativ

Effekt

Økonomi

Alternativer/skaleringer

1. Hæve beboerlicensen i hele KK.

En stigning til 3.500 kr. for en beboerlicens vil estimeret reducere antallet af udstedte licenser med 3,5 %.*

90 mio. kr. i årlig merindtægt (servicemåltal)

 

En stigning til 2.000 kr. vil have en effekt på 2 %, mens en stigning til 6000 kr. vil have en effekt på 6,5 %. Beregninger af effekt er foretaget ud fra priselasticiteten på bilejerskab (-0,5) samt de årlige omkostninger ved at eje bil. Metoden til at beregne effekter er anvendt på anbefaling af Institut for Transport på DTU.

2. Udstede max én beboerlicens på husstand i hele KK

Ved kun at udstede én beboerlicens pr. husstand vil det reducere det samlede antal beboerlicenser med ca. 4 % eller 1400 licenser.

1 mio.kr i årlig mindreindtægt (servicemåltal)

Alternativt kan prisen på efterfølgende beboerlicens hæves markant. Der vil dog først være en mærkbar effekt at spore, når prisen hæves til over 10.000 kr

3. Bygge underjordiske parkeringsanlæg, forventeligt på Østerbro medfinansieret af parkeringsdeklarationer bl.a. Strandboulevarden. Under Søerne ved Østerbrogade samt Fremtidens Sølund kan evt. også komme i spil.

150-300 ekstra parkeringspladser vil gøre det nemmere for beboere at finde en parkeringsplads, og vil reducere belægningsgraden mellem 10 og 40 %, afhængig af belægningsgraden og antallet af eksisterende parkeringspladser i nærområdet. Der sigtes efter at opnå synergi med andre projekter, fx klimatilpasning.

120 mio. kr.** i

anlægsomkostninger

Størrelsen af anlæg og dermed antal p-pladser kan skaleres op og ned efter behov. Dog bør anlæg være af en vis størrelse, for at prisen pr. plads kan holdes i et rimeligt leje.

4. Renovere Det grønne P-hus, Indre Nørrebro

Ved at renovere Det grønne P-hus fastholdes 215 pladser i et område med høj belægningsgrad. Lukkes Det grønne P-hus vil belægningsgraden forventes at stige fra ca. 99 % til ca. 140 %, kl. 22 i en gå afstand af 400 m. fra parkeringshuset. 

23 mio. kr. i

anlægsomkostninger

Alternativet til at renovere p-huset er at lukke det og rive det ned. Hvis man ønsker at skalere op, kan man vælge at tilføre p-huset et ekstra dæk ifm. En evt. renovering.

2. RANDZONEPROBLEMATIK

BEHOV: Ydre Østerbro og Ydre Nørrebro (området mellem Jagtvej og ringbane) samt Valby er områder uden for betalingsområdet har belægningsgrader over 100 %, som gør det svært at finde en parkeringsplads.

Initiativ

Effekt

Økonomi

Alternativer/skaleringer

5. Udvide betalingsområdet

En udvidelse af blå betalingszone på nuværende vilkår vil gøre det nemmere for beboerne at finde en parkeringsplads i nærheden af deres bolig, da udefrakommende parkering reduceres, og vil primært have en adfærdsregulerende effekt på udefrakommende parkering. Tidligere udvidelse viser, at effekten kan variere fra bydel til bydel. Indgår i sammenhæng med pkt. 4.1.

30 mio. kr. i

anlægsomkostninger; 60 – 100 mio. i merindtægt (servicemåltal).

Forvaltningen vurderer, at den gns. indtægt pr. plads i de nye områder bliver ca. 5.000 kr. Serviceudgifter til vedligehold og drift af de overtagne veje vil beløbe sig til ca. 900 kr. pr. plads, hvorfor der vil være et servicemåltalsoverskud på ca. 4.000 kr. pr. plads.

Den omtalte udvidelse af betalingszonen kan skaleres i begge retninger. Der er f.eks. skitseret en mindre model i bilag 1, som antages at koste ca. 18 mio. kr. i anlægsudgifter. En større udvidelse er mulig, men vil omfatte områder, hvor behovet for betalingsparkering er væsentligt mindre.

 

 

 

 

3. INDRE BY OG CHRISTIANSHAVN

BEHOV: Parkeringsbelægningen er høj i Indre By, udgøres primært af en stor andel af indpendling i dagtimerne, og Christianshavn med beboerparkering i eftermiddags- og aftentimerne.

Initiativ

Effekt

Økonomi

Alternativer/skaleringer

6. Hæve prisen i rød betalingszone

En øget timebetaling i rød zone til 38 kr., som estimeret vil reducere belægningen med 16 %.

Initiativet forventes at medføre en merindtægt fra betalingsparkering (servicemåltal) på ca. 2,3 mio. kr. pr. år

En stigning til 35 kr. i timen forventes at reducere belægningen med ca. 8 % og medføre en merindtægt på ca. 2,1 mio. kr., mens en stigning til 40 kr. i timen forventes at have en effekt på 20 % og medføre en merindtægt på ca. 2,4 mio. kr.

7. Udvide rød betalingszone

Omlægning af dele af grøn betalingszone til rød betalingszone, hvilket vil ændre parkeringsregler- og takster på ca. 700 parkeringspladser, og vil dermed reducere belægningsgraden

Forvaltningen forventer pga. af den mindre efterspørgsel ikke øgede indtægter fra betalingsparkering som følge af udvidelsen.

 

Priser og takster for rød zone kan i princippet udvides til hele betalingszonen, hvilket vil få efterspørgslen på parkering til at falde markant. Dette vil dog indskrænke borgernes parkeringsmuligheder, idet beboerlicensen ikke giver tilladelse til parkering i rød zone i dagtimerne.

I dette forslag overføres begrænsningerne på beboerparkering fra den nuværende røde zone til udvidelsen af rød zone ikke.

Hvis undtagelsen for anvendelse af beboerlicens i den nuværende røde zone ophæves, vurderer forvaltningen, at det vil medføre en nedgang i indtægterne fra betalingsparkering med op til 60 mio. kr. om året. Hvis restriktionen af beboerlicens fortsat gælder på en række vigtige handelsgader svarende til en fjerdedel af pladserne i nuværende rød zone, begrænses indtægtstabet til ca. 45 mio. kr.  

8. Renovere parkeringsanlæg under Langebro

Der tilføres 157 offentlige parkeringspladser til Indre By. Renoveres parkeringsanlægget, vil belægningsgraden i området formodes at falde fra ca. 75 % til ca. 56 % kl. 12 og fra ca. 74 % til ca. 55 % kl. 22 i en gå afstand af 400 m fra parkeringsanlægget. Renoveringen er ca. 50 % billigere pr. plads end etablering af et nyt parkeringsanlæg.

21,1 mio. kr. i anlægsomkostninger

Det forventes at give en positiv effekt i andre områder med høj belægning, jf, budgetnotatet om Renovering af parkeringsanlæg under Langebro på Sjællandssiden.

 

Ønskes der ikke en istandsættelse af anlægget med henblik på at gøre p-pladserne offentligt tilgængelige, kan det anvendes til andre formål.

9. Udnytte eksisterende parkeringskapacitet, tre cases

Tre lokaliteter undersøges for mulighed for udnyttelse af parkeringskapacitet, både internt i kommunen og som samarbejde mellem eksterne parter og kommunen. Erfaringer vil indgå i Parkering 2016 og evt. udbredes til andre steder med høj belægningsgrad.

Undersøgelserne kan foretages inden for forvaltningens driftsbudget.

-

10. Park-and-ride i omegnskommunerne (langsigtet)

Begrænse indpendling til bl.a. Indre By og give plads til nødvendig biltrafik. En del af en langsigtet løsning, hvor der er behov for at andre aktører fx borgmester-samarbejder, trafikpolitiske initiativer i Region Hovedstaden, Folketinget m.m., hjælper den slags på vej

Finansieringen af investeringerne i park-and-ride anlæg kan f.eks. komme fra den del af p-indtægterne, som kommunen pt. afleverer til staten, idet de ligger over 2007-niveau. Der gives fradrag for investeringerne via modregning i bloktilskuddet.

-

4. TRAFIKKNUDEPUNKTER

BEHOV: Parkeringsbelægning ved trafikknudepunkter udenfor betalingszonen er højest ved Valby, Nørrebro St., Ryparken, Svanemøllen og Lergravsparkens stationer.

Initiativ

Effekt

Økonomi

Alternativer/skaleringer

(5.) Udvide betalingsområdet

En udvidelse af betalingsområdet vil indeholde trafikale knudepunkter. Indgår i sammenhæng med pkt. 2.1.

-

-

5. FLERE BILER

BEHOV: Antallet af københavnere vokser med 1000 om måneden, bl.a. i byudviklingsområderne

Initiativ

Effekt

Økonomi

Alternativer/skaleringer

11. Digitalisering af parkering (fuldt implementeret primo 2016)

Digitale parkeringsprodukterne som øger brugervenligheden

Er finansieret m. tidl. P-aftale

Smartcity forsøg, apps, der gør det lettere at

12. Indsatsplan for delebiler (forelægges TMU efteråret 2015)

En delebil kan erstatte 5-10 privatejede biler, og bl.a. reservere pladser til delebiler i byudviklingsområder.

4,5 mio. kr. over tre år.

Initiativet består af en række delindsatser, som frit kan skaleres op og ned.

13. Udmøntning af ny vejlov

Øge andelen af elbiler og dermed mindske miljøbelastning. Effekt i form af mertilkomne elbiler som følge af tiltaget antages at blive beskedent i forhold til omkostningen.

Det antages, at det vil koste et betragteligt millionbeløb i tabte p-indtægter at fritage elbiler for betalingsparkering.Rådgivers beregninger tyder på beløb i størrelsesordenen 33 mio. kr. over en periode på to år. ***

Der kan være mange forskellige modeller for at favorisere elbiler i parkeringsøjemed. Der er foreslået en to-årig periode, hvilket vil få effekten af tiltaget til at dale hen mod slutningen af perioden. Hvis det ønskes, kan tiltaget også finansieres gennem evt. merindtægter fra øvrige tiltag, såsom takststigninger på beboerlicens, udvidelse af rød zone etc.

* En beboerlicens på 3.500 kr. pr. år svarer til 9,5 kr. pr. dag for at kunne parkere sin bil på offentlig vej.

** Anlægsprojekter, hvor der bidrages med en medfinansiering på 40 % fra parkeringsdeklarationer udover den kommunale finansiering. I tabellen er angivet den kommunale finansiering,

*** Beregninger forudsætter, at den nuværende afgiftsfritagelse på el-biler fortsættes i hele perioden og at elbilsalget forsat stiger med ca. 150 %, hvilket var tilfældet fra 2013-2014. Den nytilkomne regering har indikeret at den nuværende 100 % afgiftsfritagelse ikke vil blive videreført i 2016. Afgiftsfritagelsen har afgørende betydning for udbredelsen af elbiler og det estimerede provenutab vil blive påvirket alt efter, hvilken model for afgiftsregulering der afløser den nuværende. Det kan betyde et væsentligt mindre provenutab. Derimod vil eventuelle stigninger i prisen på parkering betyde at det beregnede provenutab som følge af gratis parkering for elbiler bliver større, selvom den samlede indtjening på parkeringsområdet også vokser. Økonomien kvalificeres, når de statslige rammer kendes.

Økonomi

Indstillingens 1. at-punkt
Såfremt prisen for beboerlicenserne forhøjes vil indtægterne fra parkeringsområdet forøges. Derudover vil en stigning i prisen på parkering i rød zone yderligere bidrage til flere indtægter. Disse merindtægter vil pga. Lov om nedsættelse af statstilskuddet til kommuner ved forhøjelse af kommunale parkeringsindtægter kun påvirke servicemåltallet. Til gengæld vil forrentning og afskrivning af anlægsudgifterne i nærværende indstilling kunne reducere statens modregning i bloktilskuddet.

Indstillingens 2. at-punkt
En udvidelse af betalingszonen kræver anlægsudgifter til etablering af zonen samt afledte driftsudgifter til drift og vedligeholdelse af de private fællesveje, der overtages, jf. budgetnotat ”Udvide betalingsområdet” i bilag 1.

Indstillingens 3. at-punkt
Provenutabet kan finansieres via merindtægter, jf. indstillingens 1. at-punkt.

Økonomien kvalificeres, når de statslige rammer kendes.

Se budgetnotat om elbilisme.

Indstillingens 4. at-punkt
Budgetnotaterne omfatter en samlet anlægsudgift på 274 mio. kr. inkl. parkeringsdeklarationer. De kommunale anlægsudgifter udgør ca. 195 mio. kr. (se bilag 1 og 4). Ud af den samlede anlægsinvestering kan de 227 mio. kr. aktiveres og i løbet af en årrække (15 år) modregnes statens nedsættelse af bloktilskuddet. De kan derfor betragtes som et udlæg i budget 2016 for derefter løbende at komme tilbage til kommune kassen.

Tabel 1. Anlægsudgifter i budgetnotater


 (Alle beløb er i 1.000 kr.  - 2016 p/l)

2015 

2016

2017

2018

2019

I alt

 Det grønne P-hus

 500

 10.000

 12.500

 

 

 23.000

 Parkeringsanlæg under Langebro

 500

 10.500

 10.100

 

 

 21.100

 Etablering af underjordiske parkeringsanlæg*

 1.000

 2.000

 20.000

 27.000

 70.000

 120.000

 Udvidelse af betalingsområdet

 2.000

 15.000

 13.000

 

 

 30.000

 Udgifter i alt

 4.000

37.500

55.600

27.000

70.000

194.100


 * Anlægsprojekt med medfinansiering på 40 % fra parkeringsdeklarationer udover den kommunale udgift. I tabellen er angivet den kommunale udgift, økonomien er uddybet i bilag 1.

Det forudsættes, at projekterne omkring etablering af nye parkeringspladser kan medfinansieres af parkeringsdeklarationer. Det vil medføre en opkrævningsproces i forhold til de relevante ejendomsejere. Efter vedtagelsen i forbindelse med kommende budgetaftale vil Borgerrepræsentationen blive præsenteret for en indstilling, som opretter de nødvendige p-fonde og udpeger de bidragydende ejendomme

Videre proces

Indstillingens 1. at-punkt: Initiativer vedr. pris for parkering implementeres løbende og forventes at være fuldt implementeret 1. januar 2018. Ændringerne i priserne vil blive indarbejdet i Teknik- og Miljøforvaltningens takstbilag.

Indstillingens 2. at-punkt: Udvidelse af betalingszonen igangsættes ultimo 2015 og forventes fuldt implementeret ultimo 2017, såfremt der findes finansiering i 2016.

Indstillingens 3. at-punkt: Fritagelse af elbiler for betaling kvalificeres, når de statslige rammer kendes. Forventeligt ultimo 2015.

Indstillingens 4. at-punkt: Budgetnotater på parkeringsområdet vil indgå i budgetforhandlingerne, og de initiativer, der afsættes midler til på budget 2016, vil blive igangsat umiddelbart herefter. De konkrete anlægsprojekter kører selvstændigt med politisk behandling af godkendelse af projektforslag og frigivelse af anlægsmidler.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med tre cases om samarbejde om bedre udnyttelse af eksisterende parkeringskapacitet. Resultaterne vil indgå i Parkering 2016. Ligeledes forelægges udvalget en indstilling om indsatsplan for delebiler samt elbiler og ny vejlov i ultimo 2015.

                                       Pernille Andersen

                                                                                  / Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. august 2015

A, B, F og Ø fremsatte ændringsforslag om, at den samlede indstilling tilbagesendes til forvaltningen med henblik på fremskaffelse af yderligere oplysninger.

Ændringsforslaget blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Til top