Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Varmtvandsbassin - Amager Hospital

Se alle bilag
Region Hovedstaden vil ikke længere drive varmtvandsbassinet på Amager Hospital. Region Hovedstaden har derfor tilbudt Københavns Kommune at overtage driften af bassinet. Sker dette ikke, agter Region Hovedstaden at lukke bassinet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Københavns Ejendomme indgår lejeaftale om lejemål på 610 kvm (varmtvandsbassin med tilhørende omklædningsfaciliteter) på Amager Hospital, Hans Bogbinders Allé 3, 2300 København S,
  2. at driften udføres af Københavns Ejendomme og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Team Bade), som finansieres af Folkeoplysningsudvalgets ramme og gennem de midler, der for nuværende gives i tilskud til leje af varmtvandsbassiner på Dagcentret Sundbyvang og Amager Hospital,
  3. at deponering for lejemålet delvis finansieres ved frigjorte deponeringsmidler fra sag om opsagt lejemål på Harald Jensens Gade 4,
  4. at det resterende deponeringsbeløb på 3.435 t. kr. håndteres som et træk på lånerammen, og at der sker en varig omplacering af halvdelen af effektiviseringen på 51 t. kr., svarende til 1,5 pct. af deponeringsbeløbet, fra Kultur- og Fritidsudvalget til Økonomiudvalget.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Region Hovedstaden (RH) ønsker ikke længere at bruge varmtvandsbassinet på Amager Hospital. Hvis ikke andre overtager driften, lukker bassinet med udgangen af uge 24, 2015. Lukker bassinet, vil det betyde en markant indskrænkning i mulighederne for at tilbyde varmtvandsbehandling i Københavns Kommune.

Løsning

En række folkeoplysende foreninger ønsker at gøre brug af varmtvandsbassinet på Amager Hospital. Med henblik på at kunne tilbyde folkeoplysende foreninger adgang til varmtvandsbehandling, ønsker Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) at leje varmtvandsbassinet på Amager Hospital af RH.

Midlerne til driften af varmtvandsbassinet på Amager Hospital finansieres dels af de midler, der i dag anvendes til betaling for brug af Dagcentret Sundbyvang og Amager Hospital, dels af de involverede aftenskoler. Blandt aftenskolerne er de centrale interessenter Gigtskolen, LOF Familieskolen og FOF.

Aftalen med RH betyder, at de involverede aftenskoler får fuld råderet over bassinet på Amager Hospital. For at dække det samlede behov for varmtvandsbassin vil der imidlertid fortsat være brug for at købe bassintid på Dagcentret Sundbyvang.

Praktikken omkring den daglige drift varetages af Team Bade og Københavns Ejendomme (KEjd). 

En sådan aftale forudsætter, at der findes finansiering til:

  • Årlige driftsudgifter
  • Engangsudgifter
  • Deponering for at kunne indgå i et tredjemandslejemål
Årlige driftsomkostninger
De årlige driftsudgifter udgør i alt 1.437.500 kr. (2015 p/l). I dette beløb indgår leje- og energiudgifter samt betaling for KEjd's og Team Bades serviceydelser.

Driftsudgifterne finansieres dels af folkeoplysningsmidler, dels af aftenskolerne. Folkeoplysningsmidlerne udgør 578.500 kr. Heraf tilskud på 311.500 kr. og 267.000 kr., der omlægges fra hhv. Amager Hospital og Dagcentret Sundbyvang. De resterende driftsudgifter på 859.000 kr. dækkes af aftenskolerne.

Engangsudgifter
Der er engangsudgifter i størrelsesordenen 100.000 kr. forbundet med overtagelsen af bassinet. Disse udgifter omfatter bl.a. etablering af Automatisk DørKontrol, skilte til parkeringspladser, startpakke til rengøring og en gulvrengøringsmaskine. De vil blive afholdt af Forenings- og Aftenskolepakken.

Deponering
Da Amager Hospital er et tredjemandslejemål, er der krav om deponering.

Det samlede deponeringskrav er på 5.119.075 kr. Det er muligt at moddeponere, hvis et politisk fagudvalg opsiger et andet tredjemandslejemål. Aktuelt har Kultur- og Fritidsudvalget opsagt et
lejemål på Harald Jensens Gade 4. Her kan modregnes et beløb på 1.683.767 kr.

Det betyder, at der er et restdeponeringsbehov på 3.435.308 kr., hvilket finansieres ved træk på lånerammen. Det er, jf. beslutning i Borgerrepræsentationen 1. november 2012, en forudsætning herfor, at KFF tilvejebringer varige effektiviseringer svarende til 3 pct. af deponeringsbehovet. I indeværende år tages beløbet fra puljen til uforudsete udgifter og i de efterfølgende år som varig effektivisering til kassen fra folkeoplysningsrammen.

Folkeoplysningsudvalget har været hørt om projektet og har erklæret sig enigt i principperne.

Økonomi

Denne indstillings økonomiske konsekvenser fremgår nedenfor.

Tabel 1 – Oversigt over deponeringsbehov

 

Kr. (2015 p/l)

Moddeponeringsforpligtigelse

5.119.075

Modregning fra KFF (lejemål opsagt på Harald Jensens Vej 4)

-1.683.767

Restdeponeringsbehov

3.435.308


Med denne indstilling ønsker KFU varigt at overføre budget svarende til effektiviseringerne på 51.530 kr. årligt til Økonomiudvalget (ØU). Effektiviseringen har halvårsvirkning i 2015. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af tabellen nedenfor. 


Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser
 

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2015 p/l)

Varig?
ja/nej

2015

2016

2017

2018

3 

KFU

1510 Kultur og Fritid

3.38.74.1

U

-25,5

-51

-51

-51

Ja

3 

ØU

1109 Fælles Driftspulje

6.52.76.1

U

25,5

Nej

3 

ØU

Kassen

8.22.05.5

U

51

51

51

Ja

I alt

0

0

0

0

Effektiviseringen finansieres fra folkeoplysningsrammen. 

Videre proces

Indstillingen sendes, iht. procedure for indgåelse af nye lejemål, i høring i ØU 11. august 2015 inden behandling i Borgerrepræsentationen 20. august 2015.



Carsten Haurum                               /Mads Kamp Hansen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Ejendomme indgår lejeaftale om lejemål på 610 kvm (varmtvandsbassin med tilhørende omklædningsfaciliteter) på Amager Hospital, Hans Bogbinders Allé 3, 2300 København S,
  2. at driften udføres af KEjd og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Team Bade), som finansieres af Folkeoplysningsudvalgets ramme og gennem de midler, der for nuværende gives i tilskud til leje af varmtvandsbassiner på Dagcentret Sundbyvang og Amager Hospital,
  3. at deponering for lejemålet delvis finansieres ved frigjorte deponeringsmidler fra sag om opsagt lejemål på Harald Jensens Gade 4, og
  4. at det resterende deponeringsbeløb på 3.435 t. kr. håndteres som et træk på lånerammen, og at der sker en varig omplacering af halvdelen af effektiviseringen på 51 t. kr., svarende til 1,5 pct. af deponeringsbeløbet, fra Kultur og Fritidsudvalget til Økonomiudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. juni 2015

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top