Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af fire fælles gårdhaver på Vesterbro, Østerbro, i Nord Vest og Brønshøj

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage endelig stilling til forslag om etablering af fælles gårdhaver i henholdsvis Alsgadekarréen, Vejlegadekarréen, Svenskelejrenkarréen og Brønshøjvejkarréen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der til etablering af fælles gårdhave for Alsgadekarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 4,3 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 2,15 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  2. at der til etablering af fælles gårdhave for Vejlegadekarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,1 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 1,55 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  3. at der til etablering af fælles gårdhave for Svenskelejrenkarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 8,4 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 4,2 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
  4. at der til etablering af fælles gårdhave for Brønhøjvejkarréen frigives en anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,5 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på 1,75 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 10. november 2014 at sende byfornyelsesforslagene i høring. Efter endt høring fremlægger forvaltningen hermed fire forslag om fælles gårdhaver i de nævnte karreer til stillingtagen med henblik på endelig godkendelse. Karreernes beliggenhed på Vesterbro, Østerbro, i Nord Vest og Brønshøj fremgår af oversigtskortet, jf. bilag 1.
De fire projekter har i henhold til den gennemførte postkortundersøgelse tilstrækkelig opbakning til, at gårdhaverne kan fremmes både efter den nuværende såvel som den tidligere opgørelsesmetode.

Løsning

For at sikre nuværende og fremtidige københavneres adgang til rekreative arealer og for at udnytte byens klimatilpasningspotentiale bl.a. i forbindelse med lokal afledning af regnvand, etablerer Københavns Kommune med støtte fra staten fælles gårdhaver. De indstillede gårdhaver lever op til byfornyelseslovens støttekriterier. Forslag til de fælles gårdhaver fremgår af bilag 2-5.

Høring
Før høringen er der foretaget en undersøgelse af opbakningen, jf. bilag 9. Alle fire projekter har tilstrækkelig opbakning til, at gårdhaverne kan fremmes efter den nuværende opgørelsesmetode vedtaget den 27. april 2015, såvel som den tidligere opgørelsesmetode der blev vedtaget den 11. marts 2013.

 

Antal mulige stemmer

Antal afgivne stemmer

Antal Ja-stemmer
 

Antal Nej-stemmer

Ja-stemmer (% af afgivne)
*
Nej-stemmer
(% af mulige)
**

Alsgadekarréen

161

75

72

3

 96%  2%

Vejlegadekarréen

192

90

73

17

 81%  9%

Svenskelejrenkarréen

95

46

39

7

 85%  7%

Brønshøjvejkarréen

145

82

77

5

 94%  3%

* TMU 27/4-2015 (2/3 af de afgivne stemmer er positive)
** TMU 11/3-2013 (under 1/3 af ejere og beboere må være imod forslaget)

Forvaltningen har modtaget høringssvar fra tre af de fire karréer. Som udgangspunkt vil alle forslag blive indarbejdet i detailprojekteringen i det omfang, det er muligt, og der er bred lokal opbakning til forslagene. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 6 og 7 – de konkrete temaer for de enkelte karreer er kort ridset op nedenfor.

Alsgadekarreen
Der er modtaget ét høringssvar, som fremkommer med ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave. Det drejer sig om belægningstyper samt placering og omfanget af legeredskaber.

Forvaltningens bemærkninger: Den foreslåede ændring til legearealet m.v. vil blive drøftet med repræsentanter for den samlede beboerkreds i forbindelse med detailprojekteringen.

Vejlegadekarreen
Der er modtaget 10 høringssvar heraf to svar fra samme person. Seks svar er positive og indeholder herudover ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave, der drejer sig om nervøsitet for indbliksgener fra terrasse placeret oven på et skur, afvanding, adgang til fælleslokaler og placering af opholdsarealer ved gårdfacaderne. Tre svar er negative over for gennemførelsen af den fælles gårdhave og er kritiske over for processen. Repræsentanter for de tre ejendomme, der udgør den smalle del af gårdarealerne, ønsker at udgå af fællesanlægget og foreslår, at de to bredere gårdarealer i hver ende af karreen etableres som to gårde. I ejendommen Horsensgade 7-9 har udlejeren i høringsfasen gennemført en underskriftsindsamling, hvor alle 23 lejere har skrevet under på, at de er imod en fælles gård. I postkortundersøgelsen var to for og to imod. En af de tre ejendomme (Vejlegade 6-10) er en ombygget erhvervsejendom, og har en betingelse i byggetilladelsen om, at ejendommen skal indgå i fælles gård med de øvrige ejendomme i karréen, når Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker det.

Forvaltningens bemærkninger: De foreslåede ændringer vedrørende terrasse, cykelparkering og placering af opholdsarealer drøftes med repræsentanter for den samlede beboerkreds i forbindelse med detailprojekteringen. Forvaltningen anbefaler ikke, at efterkomme de tre ejendommes ønske om at udgå af den fælles gårdhave, da karréens friarealer er meget begrænsede og tæt forbundne. Enkeltejendomme kan i henhold til de supplerende principper for fælles gårdhaver udtages, hvis deres placering, størrelse eller tilgængelighed ikke har betydning for kvaliteten af det samlede projekt. Det har væsentlig betydning for kvaliteten af dette projekt, idet fællesarealet vil blive opdelt i to mindre dele.

Svenskelejrenkarréen
Der er ikke modtaget høringssvar.

Brønshøjvejkarréen
Der er modtaget to høringssvar, som begge er positive. Svarene omhandler herudover ændringsforslag til indretning af den fælles gårdhave. Det drejer sig om andre forslag til legeredskaber, ønske om at cykelhalvtage i to etager ændres til én etage og får en anden placering samt ændring af placering af grill- og tørrepladser.

Forvaltningens bemærkninger: Den foreslåede ændring vedrørende dobbelte cykelhalvtage/cykelparkering, legepladsudstyr og placering af grill-plads m.v. vil blive drøftet med den samlede beboerkreds i forbindelse med detailprojekteringen.

Økonomi

Efter byfornyelsesloven refunderer staten 50 % af udgifterne. Udgiften til de fire gårdhaver udgør 19,3 mio. kr. Staten refunderer således 9,65 mio. kr. Der er afholdt udgifter til forprojektering på i alt 0,4 mio. kr. på de fire projekter.

Frigivelse af anlægsmidler samt periodisering fremgår af bilag 8.

Anlægsbevillingerne til de fire anlægsprojekter er finansieret af byfornyelsesrammen. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er således indarbejdet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 8. Ejerne afholder selv driftsudgifterne til de fremtidige gårdhaver.

Videre proces

Ejere og beboerrepræsentanter inddrages i forbindelse med detailprojekteringen. Der tinglyses en servitut på ejendommene om fælles gårdhave og ejernes pligt til et indgå i et fælles gårdlaug, som står for den efterfølgende drift. Gårdhaverne forventes anlagt i foråret 2016.

Pernille Andersen                                /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at byfornyelsesbeslutning om etablering af fælles gårdhave for Alsgadekarréen: Alsgade 2-4, Dannevirkegade 1-13, Ny Carlsberg Vej 27-29 og Enghavevej 56-64, vedtages endeligt, jf. bilag 2,
  2. at byfornyelsesbeslutning om etablering af fælles gårdhave for Vejlegadekarréen: Horsensgade 1-13, Silkeborg Plads 2-8, Vejlegade 2-12 og Strandboulevarden 71-75 vedtages endeligt, jf. bilag 3,
  3. at byfornyelsesbeslutning om etablering af fælles gårdhave for Svenskelejrenkarréen: Frederikssundsvej 129A-B, Højenhald 2-14 og Svenskelejren 9 vedtages endeligt, jf. bilag 4,
  4. at byfornyelsesbeslutning om etablering af fælles gårdhave for Brønshøjvejkarréen: Brønshøjvej 2A-B, 4, Frederikssundsvej 177A-C og 179A-C, Elmelundsvej 1-5 og Rytterskolevej 2-10 vedtages endeligt, jf. bilag 5.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
 
    5.   at der som følge af godkendelse af 1. at-punkt (Alsgadekarréen) frigives en anlægsbevilling 
          med bemyndigelse til at afholde udgifter på 4,3 mio. kr. og oppebære statslige indtægter på     
          2,15 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
    6.   at der som følge af godkendelse af 2. at-punkt (Vejlegadekarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,1 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 1,55 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
          anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
    7.   at der som følge af godkendelse af 3. at-punkt (Svenskelejrenkarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 8,4 mio. kr. og oppebære 
          statslige indtægter på 4,2 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse
          anlæg, jf. Økonomiafsnittet,
    8.   at der som følge af godkendelse af 4. at-punkt (Brønhøjvejkarréen) frigives en 
          anlægsbevilling med bemyndigelse til at afholde udgifter på 3,5 mio. kr. og 
          oppebære statslige indtægter på 1,75 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets 
          bevilling Byfornyelse anlæg, jf. Økonomiafsnittet.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2015

Indstillingens 1.-4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 5.-8. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er som udgangspunkt en privat opgave og udgift at finansiere gårdrenoveringer og gårdhaver.”



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationens uden afstemning.


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. maj 2015:

"Det er som udgangspunkt en privat opgave og udgift at finansiere gårdrenoveringer og gårdhaver".

 


Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Indstillingen blev godkendt med 42 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C, I og V.


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det er som udgangspunkt en privat opgave og udgift at finansiere gårdrenoveringer og gårdhaver.”

Til top