Mødedato: 03.09.2015, kl. 17:25
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Drøftelse af perspektiver for KulturMetropolØresund

Se alle bilag
Staten reducerer tilskuddet til den regionale kulturaftale - KulturMetropolØresund. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte konsekvenserne.

Indstilling og beslutning

    Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

    1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter konsekvenserne af statens reduktion af tilskuddet til den regionale kulturaftale - KulturMetropolØresund

    Problemstilling

    Kulturministeriet har den 28. august 2015 i en pressemeddelelse udmeldt, at der fremadrettet sker en reduktion af tilskuddet til hovedstadsområdets regionale kulturaftale, KulturMetropolØresund. Reduktionen begrundes bl.a. med et behov for at tilføre den regionale kulturaftale for Århus flere midler i forbindelse med Kulturby 2017 i Århus.

    Tilskuddet reduceres fra 6 mio. kr. i 2015 til 3 mio. kr. i 2016 (svarende til en reduktion på 50%) og ned til 1,5 mio. kr. årligt i 2017, 2018 og 2019, svarende til en reduktion på 75%.

    Statstilskuddet på 6 mio. kr. årligt har hidtil været fordelt med 3 mio. kr. til de tre festivaler; Golden Days, Filmfestivalerne og Jazz Festivalen, samt 3 mio. kr. til de øvrige aktiviteter under aftalen.

    Ud over den statslige reduktion har Region Hovedstaden allerede i sommer oplyst, at regionen ikke kan forventes at ville bidrage på samme niveau som tidligere til en kommende kulturaftale.

    Regionens tilskud har hidtil udgjort 1,25 mio. kr. årligt. Det vides endnu ikke hvor meget regionen fremover vil bidrage med.

    Løsning

    Den hidtidige regionale kulturaftale - KulturMetropolØresund - er indgået mellem 26 kommuner (beliggende i Region Hovedstaden og Region Sjælland), Region Hovedstaden og Kulturministeriet for perioden 2012-2015. En ny aftale skal indgås for perioden 2016 - 2019.

    Kulturministeriets tilskud har hidtil udgjort 6 mio. kr. årligt, hvoraf 3 mio. kr. har været fordelt til de tre festivaler med 1 mio. kr. til Golden Days, 1,2 mio. kr. til Filmfestivalerne og 0,8 mio. kr. til Jazz Festivalen.

    Københavns Kommunes tilskud til aftalen har været på 300.000 kr. årligt. Herudover har kommunen ydet et direkte tilskud til festivalerne hvert år på 1,6 mio. kr. til Golden Days, 3 mio. kr. til Filmfestivalerne og 1 mio. kr. til Jazz Festivalen.

    De 26 deltagende kommuner bidrager samlet til aftalen med 3,4 mio. kr. årligt.

    Region Hovedstaden har hidtil bidraget med 1,25 mio. kr. årligt til aftalen.

    Umiddelbart har Kulturministeriets reduktion store konsekvenser for de tre festivaler Golden Days, Filmfestivalerne og Jazz Festivalen. Alt efter hvor stor en del af de øvrige aktiviteter i aftalen der ønskes opretholdt i 2016, vil det betyde at tilskuddene til festivalerne helt eller delvist bortfalder.

    Fra og med 2017, hvor statstilskuddet reduceres til 1,5 mio. kr. årligt, vil det ikke være muligt at opretholde det hidtidige tilskud til festivalerne.

    Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte konsekvenserne for en fremtidig aftale i lyset af Kulturministeriets reduktion af tilskuddet samt udmeldingerne fra Region Hovedstaden om, at man ikke kan forvente et bidrag i samme størrelsesorden som hidtil.

    Økonomi

    Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

    Videre proces

    Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med aftaleudformningen på baggrund af udvalgets tilkendegivelser.




    Carsten Haurum
                                            /Mads Kamp Hansen

    Beslutning

    Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. september 2015:

    Punktet blev optaget på dagsordenen ved mødets start.

    Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

    Til top