Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Supercykelsti - Helsingørruten

Se alle bilag
Der skal tages stilling til projektforslag for supercykelstien Helsingørruten samt frigivelse af midler fra Statens Supercykelstipulje med henblik på, at forbedre forholdene for cyklister på Helsingørrutens delstrækning Ryvangs Allé.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 0,54 mio. kr. til realisering af supercykelstien Helsingørruten. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg i 2015 jf. Økonomiafsnittet.  

Det  forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2013 (Socialdemokraterne (A), Det Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (F), Liberal Alliance (I) og Enhedslisten (Ø)) (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2012) blev der med Cykelpakke VI afsat en pulje på 14 mio. kr. til supercykelstier. Der er efterfølgende opnået medfinansiering til supercykelstien Helsingørruten fra Statens Supercykelstipulje (BR 23. januar 2014).

Der skal tages stilling til det af Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdede projektforslag til anlæg af supercykelstien Helsingørruten på den del af strækningen, der forløber på Ryvangs Allé, samt tages stilling til frigivelse af midler fra Statens Supercykelstipulje til anlæg af strækningen.

Løsning

Supercykelstierne skaber et sammenhængende net af cykelpendlerruter i regionen. Baggrunden er et politisk ønske om at øge cykeltrafikkens andel af den samlede transport i regionen. Konceptet for supercykelstierne blev besluttet i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011. Projektet skal tillige ses i sammenhæng med målene i ”Miljømetropolen 2015” (BR 29. november 2007), hvorefter mindst 50 % af københavnerne skal tage cyklen på arbejde eller til uddannelse. Det er målet at sikre sammenhængende strækninger, der føles trygge og sikre og har en god fremkommelighed for cyklister. 22 kommuner og Region Hovedstaden samarbejder om at udarbejde et regionalt dækkende net af cykelpendlerruter – supercykelstier – i hovedstadsregionen. Nettet skal især være attraktivt for pendlere over længere afstande.

 

Helsingørruten vil, når den er færdiganlagt, forbinde Helsingør, Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal, Lyngby Taarbæk, Gentofte og Københavns Kommuner, jf. bilag 4. Endnu er det kun Gentofte og Københavns Kommune, der har opnået medfinansiering til ruten fra Statens Supercykelstipulje.  Helsingørrutens forløb bliver derfor i første omgang kun realiseret i Gentofte og Københavns Kommuner. Såfremt de kommuner, der ikke opnåede medfinansiering falder fra, vil Københavns Kommune stadig have opnået at have fået forbedret trafiksikkerheden for cyklister på Ryvangs Alle.

 

I Københavns Kommune forløber Helsingørruten fra Strandvejen via Ryvangs Allé til kommunegrænsen til Gentofte Kommune. I retning mod Gentofte bliver den eksisterende cykelsti på Ryvangs Allé brudt af 10 brede sideveje. For at skabe et mere trygt og sikkert forløb for cyklister foreslår forvaltningen, at der ud for hver sidevej etableres opstribede cykelbaner. Udkørslerne fra tre af de bredeste sideveje Engskiftevej, Vangehusvej og Gammel Vartov Vej ændres, så de bliver smallere og får en mere vinkelret afslutning ind mod Ryvangs Allé. Dette vil medføre, at cykeltrafikken kan afvikles mere sikkert. Se bilag 1-3e.

Høring

Projektforslaget er blevet behandlet af Østerbro Lokaludvalg. Lokaludvalget har enkelte kommentarer til projektforslaget, jf. bilag 5. Østerbro Lokaludvalg ønsker, at fortove og cykelstier bliver gennemført ud for alle sidevejene. Særligt udkørslen ved Ehlersgade ønsker Lokaludvalget ombygget, så udkørslen bliver smallere og får en mere vinkelret afslutning mod Ryvangs Allé, og trafikken kan afvikles mere sikkert.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en ombygning af krydset ved Ehlersgade/Ryvangs Allé ikke vil kunne anlægges helt eller delvist indenfor projektets økonomiske ramme. Forvaltningen har derfor valgt at prioritere en sammenhængende løsning for hele delstrækningen. Løsningen består af opstribede cykelbaner ud for alle 10 sideveje samt mindre opbygning af krydsene ved sidevejene Engskiftevej, Vangehusvej og Gammel Vartov Vej. Dette vil medføre en klar forbedring af trafiksikkerheden i forhold til de eksisterende forhold. Efter etableringen vil Teknik- og Miljøforvaltningen igen vurdere om der bør gøres yderligere for at forbedre sikkerheden i krydset Ehlersgade/Ryvangs Alle.

 

Projektforslaget er godkendt af politiet. 

Økonomi

I Budget 2013 (Æ283, Cykelpakke VI, (A, B, I, F og Ø) blev der afsat 0,54 mio. kr. til projektering og anlæg af supercykelstien, Helsingørruten, og med de 0,54 mio. kr. fra Statens Supercykelstipulje er der i alt afsat 1,08 mio. kr. til projektering og anlæg af ruten. De 0,54 mio. kr. fra Budget 2013 blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 23. januar 2014. Med denne indstilling ønskes de resterende 0,54 mio. kr. fra Statens Supercykelstipulje frigivet. Se også tabellen nedenfor:


Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
  
Udvalg Aktivitet/projekt Bevilling(nr. og navn) Funktion Beløb i 1.000 kr.(2015 p/l)
År 2015 I alt
TMU Supercykelstien Helsingørruten 3400 Ordinær anlæg 2.28.23.3 540 540
I alt - - - 540 540
 

De forventede udgifter til anlæg fremgår af nedenstående tabel:


Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler
1.000 kr. (2015 p/l) 2015 I alt
Anlæg af projektet 540 540
I alt 540 540
 

Det forventes, at projektet kun vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.  

Videre proces

Anlæg af Helsingørruten på delstrækningen Ryvangs Allé forventes udført inden sommeren 2015.

 


Pernille Andersen
                               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 
  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og udførelse af supercykelstien ”Helsingørruten”, på delstrækningen Ryvangs Allé, jf. bilag1-3e.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på i alt 0,54 mio. kr. til realisering af supercykelstien 
          Helsingørruten. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær 
          anlæg i 2015 jf. Økonomiafsnittet.
  


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2015

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top