Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Modtagelse af midler til beskæftigelsesrettet ungeindsats i Tingbjerg-Husum

Se alle bilag
Københavns Kommune har søgt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om midler til en beskæftigelsesindsats målrettet unge i de udsatte boligområder i Tingbjerg og Husum. Ansøgningen er imødekommet, hvorfor modtagelsen af midlerne skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen accepterer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters tilsagn om støtte på 1,085 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i Tingbjerg og Husum i 2015-2017. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune ved Teknik- og Miljøforvaltningen har fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL) fået tilsagn om 1,085 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet ungeindsats i udsatte boligområder i perioden 2014-2018. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal modtage midlerne.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har igennem det boligsociale team et tæt samarbejde med de boligsociale indsatser i de udsatte byområder i København, herunder Tingbjerg/Husum. Det boligsociale team fungerer som den ene indgang til kommunen i boligsocial henseender og har været primus motor for koordination imellem kommune og helhedsplaner, samt udviklingen af nye tiltag i områderne. Som et led i udviklingsarbejdet i Tingbjerg/Husum har det boligsociale team i Teknik- og Miljøforvaltningen, sammen med tre almene boligorganisationer (AAB, fsb og SAB), søgt om i alt 1,085 mio. kr. til en særlig beskæftigelsesrettet ungeindsats i Tingbjerg/Husum, der løber i årene 2015-2017. Formålet er at øge andelen af 15-29 årige i uddannelse og job i de udsatte byområder. Ansøgningen blev sendt 15. maj 2014 med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse af indsatsen, før dens igangsættelse.

Det er Københavns Kommunes og boligorganisationernes erfaring, at tilvejebringelse af praktikpladser og fritidsjob skal kombineres med en tæt relation til unge i udsatte områder, herunder en motiverende og opfølgende indsats, hvis målgruppen skal indgå og fastholdes i uddannelse og beskæftigelse. Initiativet omfatter:  

  • En toårig ansættelse af en ungemedarbejder i de almene boligorganisationer fsb/KAB, TingbjergForum, der huser den boligsociale helhedsplan og den almene drift i Tingbjerg. Medarbejderen skal sikre tæt og opsøgende kontakt til unge for at motivere og støtte dem til at opnå fodfæste og fastholdes på arbejdsmarkedet. Der samarbejdes med den boligsociale helhedsplan i Husum og de relevante kommunale indsatser i området.

MBBL har givet tilsagn på 1,085 mio. kr. til denne indsats.

Ansøgningen involverer Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, samt tre almene boligorganisationer.

Teknik- og Miljøforvaltningen koordinerer implementeringen af indsatsen med afsæt i kommunens mål om at løfte beskæftigelse, uddannelse og tryghed i de udsatte by- og boligområder i et tværgående og koordineret samarbejde mellem relevante forvaltninger og den almene boligsektor.

Igangværende indsats i Bispebjerg og centralt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Borgerrepræsentationen besluttede den 8. maj 2014 at acceptere et tilsagn på 2,178 mio. kr. fra MBBLs pulje helhedsorienteret boligsocial indsats i udsatte boligområder. Der blev på baggrund af dette igangsat en beskæftigelsesrettet ungeindsats med et lokalt spor i Bispebjerg og en central indsats i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Ansøgningen til MBBLs pulje helhedsorienteret boligsocial indsats i udsatte boligområder indeholdt også ønske om midler til en lokal indsats i Tingbjerg/Husum. Ansøgningen om midler til Tingbjerg/Husum fik afslag. Det er denne indsats, der nu igangsættes på baggrund af midler fra MBBLs pulje til at styrke koordineringen i udsatte boligområder.

Den nye indsats i Tingbjerg/Husum skal spille sammen med den igangværende indsats i Bispebjerg og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Økonomi

Ved godkendelse af denne indstilling gives en accept af modtagelse af støtte på 1,085 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i Tingbjerg/Husum. De 1,085 mio. kr. skal overføres til de almene boligorganisationer fsb/KAB, TingbjergForum, hvorunder medarbejderen skal ansættes.

Ministeriet har fastholdt, at midlerne skal udbetales til ansøgeren, i dette tilfælde Københavns Kommune, selvom projektet skal realiseres af en anden part. Midlerne kan derfor ikke udbetales direkte til fsb/KAB.

De bevillingsmæssige ændringer fremgår af nedenstående tabel

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2015 p/l)

Varig?
ja/nej

2015

1.

TMU

1400 Ordinær drift

0.25.10.1

I

-1.085

Nej

1.

TMU

1400 Ordinær drift

0.25.10.1

U

1.085

Nej

I alt

0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er orienteret om denne indstilling.

Videre proces

Efter kommunens godkendelse skal igangsættelse af indsatserne godkendes af organisationsbestyrelserne i de almene boligorganisationer, AAB, fsb og SAB.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om status for indsatsen i forbindelse med den årlige afrapportering til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

      


Pernille Andersen
                                             /Torben Gleesborg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen accepterer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters tilsagn om støtte på 1,085 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i Tingbjerg og Husum i 2015-2017. De bevillingsmæssige ændringer fremgår af Økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2015 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top