Mødedato: 26.03.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af samarbejdsgrundlag for dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende samarbejdsgrundlag for dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at samarbejdsgrundlag for bygge- og anlægsområdet for dialogforum vedrørende social dumping (jf. bilag 1) godkendes.
(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet blev nedsat på baggrund af beslutning i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation (BR) den 6. juni 2013, hvor Økonomiforvaltningen blev bemyndiget til at indgå partnerskaber med arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer indenfor relevante brancher med henblik på at bekæmpe social dumping.

Den 9. december 2014 blev der afholdt møde i dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet. Udkast til endeligt samarbejdsgrundlag blev drøftet og herefter sendt rundt i kredsen til godkendelse. Der er nu opnået enighed med parterne om at etablere dialogforum på bygge- og anlægsområdet. I den forbindelse skal Borgerrepræsentationen godkende samarbejdsgrundlaget.

Løsning

I samarbejdsgrundlaget skitseres formålet og rammerne for dialogforummets møder og aktiviteter.

Formålet med dialogforum er at skabe forum for dialog om de initiativer, som Københavns Kommune tager for at fremme og sikre leverandørernes overholdelse af kommunens arbejdsklausul på Københavns Kommunes byggepladser.

Teksten ligger i tråd med den rettesnor for social dumping, som er fastlagt i Beskæftigelsesministeriets vejledning og cirkulære af den 1. juli 2014 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter, og som BR også har lagt til grund for Københavns Kommunes indsats for at bekæmpe social dumping (jf. møde i BR den 21. august 2014). Parterne er enige om, at der såfremt der opstår tvivl om lønniveauet mv., tages kontakt til de relevante arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer, som har overenskomst på området.

Samarbejdsgrundlaget tager endvidere højde for, at der ikke nødvendigvis er enighed om de initiativer, som Københavns Kommune iværksætter, men i dialogforummet kan initiativerne drøftes og parterne kan komme med gode råd.

Under møderne i dialogforum vil enkeltsager ikke blive drøftet, men alene principielle problemstillinger.
Det er således aftalt i samarbejdsgrundlaget, at enkeltsager fortsat løses bilateralt mellem arbejdsmarkedets parter indenfor det fagretslige system.

Deltagere i dialogforum er Dansk Byggeri, repræsenteret ved Direktør Peter Stenholm, 3F/BAT-kartellet, repræsenteret ved formand for BAT-kartellet Kim Lind Larsen, Byggefagenes Samvirke i København, repræsenteret ved Per Georg Olsen og Københavns Kommune, repræsenteret ved direktør Bjarne Winge.

Aftalen er godkendt af Dansk Byggeri, BAT-Kartellet og Byggefagenes Samvirke.

Økonomi

Der er ingen udgifter forbundet med indgåelsen af samarbejdet.

Videre proces

Såfremt samarbejdsgrundlaget godkendes i Borgerrepræsentationen, rundsendes det til underskrift blandt parterne umiddelbart efter mødet i Borgerrepræsentationen.

Samarbejdsgrundlag med parter på rengøringsområdet (Dansk Industri samt 3F) er endnu ikke godkendt af parterne og afventer møde i kredsen.

Samarbejdsgrundlag på boligområdet, som indgås med Lejernes Landsorganisation Hovedstaden (LLO-Hovedstaden) blev godkendt hos LLO den 3. februar 2015.

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at samarbejdsgrundlag for bygge- og anlægsområdet for dialogforum vedrørende social dumping (jf. bilag 1) godkendes.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. februar 2015 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. 2 medlemmer undlod at stemme. 

For stemte: A, Ø, B, F og O.
Imod stemte: I.
Undlod at stemme: V og C.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 26. marts 2015

Dagsordenspunkt 9 (Godkendelse af samarbejdsgrundlag for dialogforum mod social dumping på bygge- og anlægsområdet) og dagsordenspunkt 10 (Godkendelse af samarbejdsgrundlag vedr. boligforhold i relation til social dumping) blev behandlet under ét.

 

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 2. 9 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: I.

Undlod at stemme: C og V.

 

 

 

Til top