Mødedato: 23.04.2015, kl. 19:00
Mødested: ABC Lokalet, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 3. sal, 2450 København SV

Orientering om Udkast til grøn strategi for København

Teknik- og Miljøforvaltningen er i gang med at udarbejde en grøn strategi for København.

Indstilling og beslutning

Bymiljøudvalget indstiller, at
1. Kgs. Enghave Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennem en periode arbejdet på en grøn strategi for København. Strategien skal gælde for perioden 2015-2025.
Lokaludvalgets miljømedarbejder har i den forbindelse deltaget i en indledende workshop sammen med andre interessenter som f.eks. Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.

Udkastet til strategien har været på Teknik- og Miljøudvalgets møde d. 16. marts 2015. Udvalget besluttede at vende udkastet med ’udvalgte interessenter’ inden det gøres klar til høring.
Beslutning og udkast findes her: www.kk.dk/edoc-agenda/18426/90a5f95e-4837-4a81-ae30-d420b9cb4a23/60c55add-d1c2-4f39-8386-fd0758283a54

Lokaludvalgets miljømedarbejder har på vegne af Bymiljøudvalget sendt følgende bemærkninger til forvaltningen:

Det er meget positivt, at strategien for et grønt København omhandler ALLE byens arealer, dvs. også dem, der ikke er kommunale. Det vil være rigtigt godt, hvis det betyder, at kommunale medarbejdere har mulighed for at hjælpe mere til med udviklingen af naturområder, der ikke er kommunalt ejede.

I det hele taget har strategien på mange måder et fint ambitionsniveau. De enkelte indsatsområder er godt udvalgte og på mange måder proaktive frem for ’blot beskyttende’.

Kgs. Enghave Lokaludvalgs Bymiljøudvalg foreslår følgende uddybninger/tilføjelser/ændringer:
Grønt erstatningsprincip, som skal sikre, ”at der etableres et tilsvarende erstatningsarealer, hvis der reduceres i Københavns Kommunes parker og naturområder”, bør forbindes med et nærhedsprincip, så et reduceret parkområde på f.eks. Vesterbro ikke erstattes i f.eks. Tingbjerg.

Opkøb af arealer til nye parker og naturområder bør formuleres, så det er muligt indenfor strategien at opkøbe eksisterende naturområder mhp. bevaring og udvikling af disse. Det ville i øvrigt være fint at få en formulering af, hvad ”strategisk udpegning af arealer til grønne arealer” egentlig betyder. Er det ud fra en allerede defineret strategi? Hvilke parametre/prioriteringer indeholder den? Hvis den ikke allerede er defineret, hvem skal så definere den og vil det ske med inddragelse af interessenter?

Handlingsplan for grønne by- og gaderum, som ”skal indeholde en registrering af eksisterende træer og en udpegning af behovet for nye træplantninger”, bør defineres bredere, så f.eks. projekter som Blomstrende By, hvor borgere adopterer gadebede, kan blive en del af denne handlingsplan.

Der ud over vil det være godt med en tilføjelse om en sammenhæng mellem grønne arealer i København. Enten som deciderede faunapassager eller i det mindste som grønne strøg.

I fht. begrønning af kommunale arealer, vil det være godt med en pulje, som borgere kan søge, hvis de har gode ideer til nye grønne initiativer på disse arealer.

I øvrigt: I fbm. fakta om, hvad mere grønt i København betyder, kan man med fordel også nævne, at planternes fordampning betyder, at byen om sommeren bliver mindre tør, varm stenbro og mere behagelig at opholde sig i.
I forslaget til Kommuneplan 2015 er det i 2027 København vil være vokset med 100.000 indbyggere, ikke 2025. 

Løsning

Kgs. Enghave lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringen til efterretning.
Til top