Mødedato: 08.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Af- og pålæsning. Forbedrede forhold for erhvervslivet i København

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at forvaltningen arbejder på at oprette flere skiltede reservationer til af- og pålæsning af varer på relevante strækninger i København.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  1. at forvaltningen gennemfører de anførte initiativer for at fremme kendskab til og brug af tidsbegrænsede reservationer til af- og pålæsning af varer m.m.

Problemstilling

I forbindelse med godkendelsen af indstillingen ”Erhvervsparkering, analyse og handlemuligheder” på Teknik- og Miljøudvalgets møde 16. juni 2014 vedtog et samlet udvalg følgende ændringsforslag stillet af Enhedslisten:

”at forvaltningen arbejder videre med at indrette områder i byen, som i dagtimerne kan anvendes til erhvervsparkering og i aftentimerne til privatparkering. Forvaltningen udarbejder med baggrund heri et forslag til implementering til udvalget.”

Løsning

For at tilvejebringe bedre parkeringsforhold for byens erhvervsdrivende kan man forbedre mulighederne for af- og pålæsning af varer. Det kan ske ved at opsætte flere tidsbegrænsede skiltede reservationer af parkeringspladser. Særligt på strækninger, hvor af- og pålæsning ikke er muligt i 2. position (dvs. ved siden af et andet parkeret køretøj), opleves varelevering mm., som problematisk og skaber potentielt trafikale og trafiksikkerhedsmæssige komplikationer.

Forvaltningen anbefaler, at der iværksættes en øget indsats for at oprette flere skiltede reservationer af parkeringspladser til af- og pålæsning. Konkret vil der være tale om, at der på strækninger i de tættere bydele, eller strækninger hvor af- og pålæsning ikke er muligt i anden position, opsættes skilte som reserverer et antal parkeringspladser til af- og pålæsning i et specifikt tidsrum. Der vil typisk være tale om 2-3 timer om formiddagen.

Reservationer til af- og pålæsning anvendes i praksis allerede i dag, men det er forvaltningens vurdering, at erhvervslivets kendskab til muligheden er lille. Forvaltningen opretter i dag sådanne reservationer på baggrund af en vurdering af konkrete henvendelser fra vognmænd, butikker m.m. Der oprettes ca. 10 til 20 reservationer af denne type årligt.

Forvaltningen anbefaler, at der gøres en indsats for at øge kendskabet til muligheden for oprettelse af skiltede reservationer. Dette gøres ved:
  • at inddrage Københavns Erhvervsservice (KES), så de kan vejlede erhvervsdrivende omkring muligheden for reservationer til af- og pålæsning.
  • at kontakte relevante erhvervsorganisationer, herunder Dansk Transport og Logistik, Dansk Erhverv m.fl., med henblik på at udbrede kendskabet til korttidsreservationer til af- og pålæsning.
  • at sikre at parkeringsvagter rapporterer om steder, hvor af- og pålæsning opleves som problematisk.
Forvaltningen vurderer ikke, at der vil være tale om oprettelser af reservationer i stort tal, netop fordi af- og pålæsning allerede i dag er muligt og lovligt i anden position overalt, hvor dette kan ske uden at være unødvendigt til gene. Endvidere kan der ske af- og pålæsning, hvor der alene gælder et parkeringsforbud – eksempelvis på betalingspladser, ud for ind- og udkørsler til ejendom mv. Det vurderes dog, at ovennævnte initiativer vil resultere i flere reservationer end ellers, og at tiltaget derfor vil have en positiv effekt for byens erhvervsdrivende.

Med ændringsforslaget, vedtaget 16. juni 2014, ønskede Teknik- og Miljøudvalget at indrette områder i byen, som i dagtimerne kunne anvendes til erhvervsparkering og i aftentimerne til privatparkering. Der findes lignende eksempler på flex-parkeringspladser i København, hvor henholdsvis cykler og biler må parkere på forskellige tidspunkter af døgnet. Denne deling er dog kun lovlig mellem cykler og biler. Derudover er det kun tilladt at reservere parkeringspladser til særlige køretøjstyper som eksempelvis taxa, elbil, bus mv. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor ikke den nødvendige lovhjemmel til at reservere bilparkeringspladser til henholdsvis erhvervsparkering og privatparkering. I stedet foreslås den ovenstående løsning til forbedring af mulighederne for af og pålæsning af varer.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser, og de forøgede omkostninger til opsætning af skilte kan indeholdes i forvaltningens driftsbudget.

Tidsbegrænset reservation af parkeringspladser i betalingsområdet til andet formål medfører et potentielt fald i indtægterne fra betalingsparkering, idet parkeringspladserne falder bort fra det generelle udbud af parkering i det specifikke tidspunkt. Parkeringspladserne defineres dog ikke som nedlagte, idet de fortsat vil være til rådighed for parkering i størstedelen af døgnet. Det er ikke i dag praksis at beregne et potentielt indtægtstab ved tidsbegrænsede reservationer, så længe p-pladsen fortsat kan anvendes til parkering i hovedparten af døgnet. Forvaltningen anbefaler, at denne praksis videreføres i forbindelse med øget reservation af p-pladser til af- og pålæsning.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen vil forvaltningen tage kontakt til Københavns Erhvervsservice (KES) og aftale orienteringsmøde, hvor muligheden for reservationer til af- og pålæsning præsenteres.

Derudover udarbejdes en skrivelse, som sendes til relevante erhvervsorganisationer, herunder Dansk Transport og Logistik, Dansk Erhverv m.fl., med henblik på at udbrede kendskabet til korttidsreservationer til af- og pålæsning. Endelig vil der blive igangsat en proces for at få byens parkeringsvagter til at rapportere om steder, hvor af- og pålæsning opleves som problematisk.

                    Pernille Andersen
                                                            / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på høring hos relevante erhvervsorganisationer inden vedtagelse.
Til top