Mødedato: 23.09.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Samarbejdsaftale for udvikling af Tingbjerg/Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at Københavns Kom­mune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Ting­bjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kom­mune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Ting­bjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.

Teknik- og Miljøudvalget anbefalede på sit møde den 8. september 2014 indstillingen med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme, jf. "Oversigt over politisk behandling".

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 11. september 2014, jf. "Oversigt over politisk behandling".

Problemstilling

I Budgetaftalen 2013 (indgået af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance) blev der af­sat 1 mio. kr. i 2013 og 1 mio. kr. i 2014 til at udarbejde analyser af mulighederne for erhvervsudvikling og revitalisering af Tingbjerg og Husum. Det skete på baggrund af udviklingsplanen for Tingbjerg/Husum, som blev udarbejdet i forlængelse af Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder. I 2013 har Økonomiforvaltningen sammen med Teknik- og Miljø­forvaltningen og de almene boligorganisationer gennemført en erhvervsanalyse og en trafikanalyse, der peger på tiltag, som kan løfte og udvikle Tingbjerg/Husum. En central anbefaling i erhvervsanalysen er, at der er behov for at udarbejde en samlet plan for området. Kommunen og boligorganisationerne er derfor enige om at sætte mål for udviklingen og udarbejde en byudviklingsplan for Tingbjerg/Husum. Planen skal fungere som strategi for Tingbjerg/Husums omdannelse fra et udsat byområde til et attraktivt byudviklingsområde.

Løsning

Indsatsen i Tingbjerg/Husum har gennem de seneste år kørt i flere spor: Udviklingsplanen for Tingbjerg/Husum fra 2012, initiativaftalerne mellem Københavns Kommune og boligorganisationerne, Budget 2013-beslutningen om en erhvervsanalyse og revitalisering, undersøgelse af letbane på Frederikssundsvej, ”Medlemsforslag om helhedsplan for Bystævneparken” (Borgerrepræsentationens møde den 22. august 2013, dagsordenspunkt 37), samt større renoveringer af de almene boliger i området.

Der er behov for et samlet mandat fra samarbejdets parter og grundlag for det videre arbejde. En samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer SAB og fsb vil give det nødvendige udgangspunkt for at arbejde systematisk med markante strukturelle tiltag i området. De markante strukturelle tiltag skal bidrage til en omdannelse af området, så det bliver en tryg, attraktiv, samt socialt og fysisk sammenhængende del af København. Forskning på området viser, at det er afgørende med strukturelle tiltag for at opnå de ønskede sociale effekter af fysiske tiltag i et boligområde, jf. kommunens og Arkitektforeningens analyse ”Sociale effekter af fysiske tiltag i udsatte boligområder”. Samarbejdsaftalen (jf. bilag 1) indeholder hensigtserklæringer om byudvikling med tre overordnede mål, der skal nås frem mod 2025:
  1. Et varieret og attraktivt boligudbud: Nybyggeri af private boliger og renoveringer af almene boliger gør området mere attraktivt for nuværende beboere og potentielle tilflyttere.
  2. Styrket erhvervsliv og flere udadvendte funktioner: Nyt privat erhvervsstrøg på Ruten, fysisk opgradering af byfunktioner (kulturhus, idrætshal, mv.) og tiltrækning af attraktioner skaber bedre vilkår for erhverv.
  3. Et åbent og trygt byområde: Nye og opgraderede vej-, cykel-, og gangforbindelser samt kollektiv trafik til Tingbjerg og Husum bryder isolationen og øger gennemstrømning af mennesker.

Overborgmesteren gives ved godkendelse af indstillingen bemyndigelse til at underskrive samarbejds­aftalen på vegne af Københavns Kommune.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kom­mune.

Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2013 at afsætte midler til en analyse af muligheder for revitalisering af Tingbjerg/Husum. Der er afsat 1,0 mio. kr. i anlæg i 2013 og 1,0 mio. kr. i anlæg i 2014. Rådighedsbeløbene blev frigivet som anlægsbevillinger ved budgetvedtagelsen. Der er anvendt 0,8 mio. kr. til analyser af erhvervslivet og trafikale forhold, der danner grundlag for det videre arbejde i området. De resterende 1,2 mio. kr. (2014 p/l) forventes bl.a. anvendt på konsulentbistand til udarbejdelse af en samlet byudviklingsplan for Tingbjerg/Husum samt to helhedsplaner for Bystævneparken og Ruten.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt og samarbejdsaftalen er underskrevet af overborgmesteren og repræsentanter fra SAB og fsb, igangsættes udarbejdelsen af en byudviklingsplan for Tingbjerg/Husum samt helhedsplaner for to grunde, Bystævneparken og Ruten. Helhedsplanerne forventes at kunne behandles politisk i kommunen og i de almene boligorganisationer i foråret 2015.

Såfremt der foretages planmæssige eller økonomiske ændringer vil disse blive fremlagt til politisk godkendelse.

   

Bjarne Winge                 Pernille Andersen                Katja Kayser

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kom­mune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Ting­bjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014

Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I og Ø
Imod stemte: C og V
Ingen undlod at stemme.

C, I og V afgav følgende protokolbemærkning: 

”Vi mener ikke, at forslaget løser problemerne. Vi ser hellere at lejlighederne udstykkes og sælges som ejerlejligheder”.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2014

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: Samarbejdsaftale for udvikling af Tingbjerg/Husum

Økonomiudvalgets beslutning den 23. september 2014

Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og I.

Imod stemte: V og O.


Venstre og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. september 2014:

”Vi mener ikke, at forslaget løser problemerne. Vi ser hellere, at lejlighederne udstykkes og sælges som ejerlejligheder.”

Til top