Mødedato: 29.10.2014, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Orientering vedr. begrønning af Istedgade

Som en del af omdannelsen og fornyelsen af Istedgade, er det blevet søgt og bevilget midler fra Kunstfonden til et kunstprojekt i Istedgade. Lokaludvalget har været repræsenteret i bedømmelsesudvalget, først ved Niels Vestergaard og siden ved Anne Mette W. Nielsen. Formålet med dette dagsordenspunkt er at orientere Vesterbro Lokaludvalg om det ene af de to vinderprojekter; Begrønning af Istedgade

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at tage orienteringen om Begrønning af Istedgade til efterretning og drøfte projektet og Lokaludvalgets engagement i dette

Problemstilling

Der er to projekter, der har fået midler gennem Statens Kunstfond til at lave noget kunst i Istedgade. Dette dagsordenspunkt omhandler kun det ene projekt, da kunsterne har henvendt sig med henblik på at indlede en dialog og et samarbejde om det videre samarbejde..

Info om projektet:  

Københavns Kommune har sammen med Statens Kunstfond inviteret Kenneth A. Balfelt til at lave kunst på og med Istedgade. Han har teamet op med Jon H. Nedergaard, social projektudvikler.  

Projektet går ud på at begrønne hele Istedgade sådan at du får en oplevelse af at være tæt på naturen. Dine øjne kan hvile på korngule klatreplanter, dine ører kan høre bierne summe, din næse kan dufte aftenstjerner og duftlupiner.  

Igennem utallige borgerinvolveringer har beboere i Istedgade området råbt på mere grønt - uden at det er blevet til meget. Vesterbro er den bydel i København, der har mindst grønt pr. m2 - Vesterbro har kun 3,4 kvadratmeter grønt per indbygger mod 50 kvadratmeter per indbygger i København. Det er en meget skæv fordeling, som der bør gøres noget ved. Beboerne har i langt højere grad lyst til at opholde sig og færdes i Istedgades rum, end det er muligt i dag.  

Istedgade er ved at blive renoveret med bredere fortove, små pladsdannelser, sænket trafik og bedre cykelforhold. I den forbindelse er der afsat 1,2 mio i budget til kunst og processer af Kenneth A. Balfelt.  

Igennem en omfattende borgerinvolvering fra beboere, forretningsdrivende og gadens folk skal der designes og plantes alle de steder som tillader det. Projektet vil give inspiration til for alvor at tænke natur ind i bymiljøer. Med et grønt Istedgade vil man sætte en ny dagsorden for urban udvikling; Hvis en af Danmarks mest centrale og omdiskuterede gader bliver til en “grøn lunge” for et helt område, kan det skabe præcedens og fortilfælde for andre byers måde at tænke byudvikling på i Danmark og udover Danmarks grænser. Det ses ofte i arkitektkonkurrenceforslag og i mere eller mindre utopiske byrumsideer at man indtænker grønt - men kun sjældent bliver det implementeret i det endelige forslag. Projektet skal vise at  det kan faktisk lade sig gøre at begrønne noget meget urbant - og sikre driften af det, igennem brugerinvolvering og samproduktion.  
Det helt centrale element for projektet succes bliver at inddrage beboere og butikker i at være med til at beslutte, udforme, etablere og passe det grønne.  

Istedgade vil blive Vesterbros lunge. Det vil være her menneske kan bruge naturens kræft til at hvile øjet og sindet fra byens puls og stress. De vil kunne trække vejret, nyde den nye akustik, se på alle de smukke klatreplanter, træer, buske og blomster og vide at de er i trygge omgivelser. Her bliver ikke forlangt noget af dem. Ikke forsøgt solgt noget til dem. En plante ér bare og den vil dig kun godt.  

Projektet indskriver sig i visionen for København, som “Verdens første CO2-neutrale hovedstad” med et udtalt fokus på klimatilpasning, håndtering af regnvand og en øgning af grønne områder.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning og drøfter uforpligtende, hvordan Lokaludvalget kan spille en rolle i den kommende proces.

Beslutning

Anne Mette W. Nielsen orienterede om de to kunstprojekter og om at der er møde igen i uge 45.
Til top