Mødedato: 29.10.2014, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Orientering og drøftelse om Trafik- og Byrumsplanen

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at drøfte hvad vil Vesterbro Lokaludvalg gerne vil have ud af arbejdet med en Trafik- og Byrumsplan for Vesterbro

Problemstilling

Baggrund
I et samarbejde mellem Københavns Kommune og beboere og erhvervsdrivende på Vesterbro er der tidligere blevet udarbejdet en Trafik- og Byrumsplan for Vesterbro, der lå færdig i 2003. Vesterbro har siden udviklet sig meget. Dels er en del af prjekterne fra planen blevet gennemført og dels sker der en udvikling af byen, dette ses tydeligt omkring Kødbyen og Carlsberg, men der er også udvikling i befolkningssammensætningen, med metroen og cykelstier i trafikbetjeningen af hele bydelen og endelig har skybrudssikring og meget mere betydning for Vesterbro. 
Udviklingen på Vesterbro og tidsfaktoren var en af årsagerne til, at det blev skrevet ind i Områdefornyelsens Kvarterplan, at der skulle arbejdes med en revidering af Trafik- og Byrumsplanen, og Lokaludvalget har også løbende drøftet det i forbindelse med udarbejdelsen af de to bydelsplaner fra hhv. 2009 og 2013.
Målet med Trafik- og bryumsplanen fra 2003 var at fastlægge de overordnede rammer for trafikafviklingen i bydelen samt at udarbejde principielle skitser for brug af gaderum, pladser og rekreative arealer. Planen var først og fremmest et planværktøj, der skulle sikre, at de fremlagte ideer og ønsker blev fastholdt og koordineret med bydelens øvrige udvikling og behov.
Vesterbro Trafik- og Byrumsplan fra 2003 kan findes her: http://www.kk.dk/da/om-kommunen/indsatsomraader-og-politikker/trafik-og-infrastruktur/trafikplaner/vesterbro-trafik-og-byrumsplan og kan også fås i print ved henvendelse til sekretariatet

Vesterbro Trafik- og Byrumsplan v. Vesterbro Lokaludvalg
Områdefornyelsen er gået igang med deres del af arbejdet med Trafik- og Byrumsplanen. Områdefornyelsen vil have fokus på konkrete fysiske indsatser indenfor det geografiske område som de dækker.

De medlemmer af Vesterbro Lokaudvalg, der hidtil har været involveret i arbejdet med Trafik og Byrumsplanen i regi af områdefornyelse foreslår at Vesterbro Lokaludvalg sætter sig i spidsen for at få udarbejdet en egentlig ny trafikplan for Vesterbro. I stil med den fra 2003, men baseret på det Vesterbro vi ser i dag og de prognoser vi har for fremtiden. En trafikplan der også arbejder med rammer for trafikafviklingen fremover og fastlægger nogle principper for både by- og gaderum.
Derudover foresås det også, at Lokaludvalget arbejder med såvel trafik- som byrumsforsøg også uden for Områdefornyelsens geografiske område.

En trafikplan i stikordsform:
- den er både strategisk og analytisk
- den indeholder trafiksanering og pejlinger for trafikudvikling.
- den gælder for hele Vesterbro og kan også indeholde erfaringer fra fx Alsgadekvarteret som Områdefornyelsen arbejder med som konkret indsatsområde
- den er baseret på data, nuværende samt prognoser for trafikflow efter metro mm.... 
- samt politikudviklende, principper for trafikken
- den indeholder viden om:
    - kollektiv trafik
    - gående
    - cyklister
    - bilkørsel

Konkrete indsatser
De konkrete indsatser kan være forsøg og afprøvninger af egentlige løsninger, det kan være udvikling af projektforslag, arkitekttegninger, midlertidige installationer, events, understøttelse af samarbejder, borgerinddragelsesforløb mm. Det kan fx være i tilknytning til følgende:
- Halmtorvet, samarbejde med dem, som allerede nu arbejder for at skabe mere liv på Halmtorvt
- Gasværksvejens Skole, fx fleksibel brug af Eskildsgade, legegade om dagen og parkering/beboelsesgade om aftenen/natten
- Dybbølsbro, der i dag er for smal til at huse de mange cykler og gående
- Sikker skolevej på Ny Carlsbergvej og generel trafiksanering i Alsgadekvarteret
- Forbindelser fx
    - fra Vesterbro til havnen
    - til Otto Busses arealet

Løsning

Vestebro Lokaludvalg skal diskutere, hvad Lokaludvalget gerne vil med trafik- og byrumsarbejdet på Vesterbro.

Videre proces

Det foreslås, at Vesterbro Lokaludvalg fortsætter drøftelsen af trafik- og byrumsplanen og hvad Lokaludvalget gerne vil have ud af det på seminaret den 16. nov. 2014, og derefter træffer beslutning på Lokaludvalgsmødet den 19. november 2014.

Beslutning

Dagsordenspunktet blev drøftet.

Det blev foreslået at supplere oversigten over mulige konkrete indsatser med udbygningen af Carlsberg, samt forbindelserne til det blå og det grønne på og omkring Vesterbro.
Til top