Mødedato: 11.12.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Løntilskud og virksomhedspraktik i Københavns Kommune 2015

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at løntilskud bliver efterspørgselsstyret i Københavns Kommune i 2015,
  2. at antallet af virksomhedspraktikpladser i Københavns Kommune i 2015 fastsættes til 870 pladser.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Med den kommende beskæftigelsesreform afskaffes kvoterne på offentlige løntilskud og tilskuddet reduceres med virkning fra den 1. januar 2015. Dette betyder, at kommunale - som private - arbejdsgivere selv skal betale en del af løntilskuddet.

Samtidig er intentionen med beskæftigelsesreformen at styrke den virksomhedsrettede indsats. Og i modsætning til tidligere rummer lovgivningen på beskæftigelsesområdet nu generelt en række krav om, at bestemte grupper af borgere skal have virksomhedsrettede aktiveringstilbud, det vil sige enten virksomhedspraktik eller løntilskud.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) besluttede derfor på mødet d. 15. september 2014, at de skal forelægge en indstilling for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR) om den fremadrettede håndtering af offentligt løntilskud og virksomhedspraktik.

Løsning

Følgende to målgrupper har ifølge loven krav på et virksomhedsrettet tilbud:

  • Jobparate kontanthjælpsmodtagere skal have virksomhedsaktivering efter 3 måneders ledighed. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) forventer, at ca. 600 helårspersoner skal virksomhedsaktiveres som følge heraf.
  • Modtagere af arbejdsmarkedsydelse, det vil sige borgere der er faldet ud af dagpengesystemet, skal virksomhedsaktiveres i 13 uger. Borgerne må kun være i virksomhedspraktik i 4 uger på samme arbejdsplads, hvorfor et lovmedholdeligt aktiveringsforløb skal bestå af 4 på hinanden følgende virksomhedspraktikker. BIF forventer, at ca. 650 helårspersoner skal aktiveres som følge heraf.

Ovenstående grupper må også gerne deltage i nytteindsats, men med budget 2015 er BIFs kapacitet i nytteindsatsen, som kan anvendes til ovenstående grupper, reduceret til 335 helårspersoner. BIFs behov for virksomhedsrettet aktivering er derfor 915 helårspersoner.

Dertil kommer, at der i BIFs budgetforudsætninger indgår, at en række øvrige målgrupper skal virksomhedsplaceres, herunder minimum 600 helårspersoner på dagpenge. Det er således forudsat, at der ikke skal bruges aktiveringsmidler til fx køb af uddannelse eller ”øvrig vejledning og opkvalificering” til disse personer. 

BIF ønsker i videst muligt omfang at anvende private virksomhedsplaceringer, idet særligt privat løntilskud forskningsmæssigt har den bedste beskæftigelseseffekt. BIF har imidlertid i dag en relativt lav anvendelse af private virksomhedsplaceringer sammenlignet med øvrige kommuner. BIF satser målrettet på at øge anvendelsen heraf, fordi det både er optimalt for den ledige og kommunens økonomi, men det vil tage tid at realisere. Baseret på 2014-tal forventer BIF at kunne tilvejebringe 450 private virksomhedsplaceringer for de to målgrupper i 2015.

En del af arbejdsmarkedsydelsesmodtagerne og de jobparate kontanthjælpsmodtagere er dog erfaringsmæssigt vanskelige at finde private virksomhedsplaceringer til.

Konklusionen er, at BIF i 2015 har et behov for at kunne anvende kommunale virksomhedsplaceringer til modtagere af arbejdsmarkedsydelse og jobparate kontanthjælpsmodtagere, for at kunne leve op til lovgivningen og overholde udvalgets ramme til køb af beskæftigelsestilbud. Der er således et behov for 465 helårspersoner i aktivering i kommunens forvaltninger (915-450), svarende til ca. 6000 påbegyndte virksomhedspraktikker af 4 uger (465 * (52 uger/4 uger)). Når der kalkuleres med tid til genbesættelse af pladserne, har BIF et behov for ca. 900 virksomhedspraktikpladser. Forvaltningen tilstræber en genbesættelsestid på 3 uger, men har kalkuleret med en buffer på en ekstra uge.

BIF og Økonomiforvaltningen (ØKF) foreslår på den baggrund, at håndtere henholdsvis løntilskud og virksomhedspraktik på følgende måde:

Løntilskud
Formålet med løntilskud er at oplære og genoptræne de faglige, sociale eller sproglige kompetencer, så en ordinær ansættelse bliver mulig. Offentligt løntilskud foreslås at blive efterspørgselsstyret i 2015. Det er således kun, hvis en konkret arbejdsplads i en af de syv forvaltninger ønsker det, at der bliver oprettet en løntilskudsstilling.

BIF forventer, at der vil være et aktivitetsniveau på omkring 10 pct. af det nuværende niveau for løntilskud. Arbejdspladsen skal selv betale en del af løntilskuddet (modsat i dag) – typisk ca. 35 kr. i timen. Der er i 2015 afsat en pulje på 3,0 mio. kr. til dækning af pensionsudgifter ved løntilskudsansættelser. Disse fordeles efter først til mølle princippet. Såfremt der er pensionsudgifter herudover, afholdes udgiften af de enkelte forvaltninger.

Virksomhedspraktik
Med få løntilskudsforløb er der behov for at fastsætte måltal for virksomhedspraktikker. Formålet med en virksomhedspraktik er at afdække eller optræne en persons faglige, sociale eller sproglige kompetencer, samt at afklare beskæftigelsesmål. Borgeren får sin ydelse fra BIF under en virksomhedspraktik, hvorfor ordningen er gratis for den enkelte kommunale arbejdsgiver.

Virksomhedspraktikforløb har som udgangspunkt en varighed på 4 uger for både kontanthjælps- og dagpengemodtagere, dog er der mulighed for 8 ugers forløb for ledige dimittender og 13 ugers forløb for kontanthjælpsmodtagere og uddannelsesparate med manglende erhvervserfaring, langvarig ledighed eller som i øvrigt har vanskeligt ved at opnå beskæftigelse med løntilskud. Se bilag 1 for en uddybning heraf.

BIF og ØKF foreslår, at Københavns Kommune som arbejdsplads opretter 870 virksomhedspraktikpladser. Dette niveau skal bidrage til at sikre, at BIF kan virksomhedsaktivere tilstrækkeligt i forhold til lovgivningsmæssige forpligtigelser og udvalgets budgetramme. Antallet af virksomhedspraktikpladser svarer til antallet af aktive løntilskudspladser i september 2014, således at der lægges op til, at arbejdsgiverne i forvaltningerne kan omkonvertere deres løntilskudspladser til virksomhedspraktikpladser. I forhold til det tidligere antal løntilskudspladser i forvaltningerne, er der med ovenstående tale om en kraftig reduktion i antallet af pladser.

Forslaget til fordelingen mellem forvaltninger fremgår af tabel 2. Fordelingen indebærer, at eksempelvis BIF skal have 43 ”åbne virksomhedspraktikpladser”, som jobcentret kan visitere til. 

Tabel 2: Måltal for virksomhedspraktikpladser i KK 2015

 

Andel af kommunens årsværk*

Måltal virksomhedspraktikpladser 2015

BIF

5%

43

BUF

44%

383

KFF

4%

35

SOF

17%

148

SUF

20%

174

TMF

5%

43

ØKF

5%

44

I alt

100%

870

*Note: Måltallet fordeles mellem forvaltningerne i forhold til årsværk for ordinært ansatte, inklusiv selvejende institutioner, men eksklusiv elevstillinger.

Det bemærkes, at antallet af arbejdsmarkedsydelsesmodtagere falder kraftigt fra 2016, og at der således er særlige udfordringer i 2015. Samtidig forventer BIF, at den systematiske satsning på at øge antallet af private virksomhedsplaceringer, vil betyde at kvoterne fra 2016 vil kunne reduceres og eventuelt på sigt helt afskaffes.

Administration af ordningerne
Virksomhedspraktikpladserne vil blive håndteret i det såkaldte LønTilskudsAdministrationsSystem (LTAS), som løntilskud og nytteindsats bliver det i dag. Dette sikrer et korrekt elektronisk blanketflow, hvor bl.a. tillidsrepræsentant eller medarbejderrepræsentant skal godkende virksomhedspraktikken. Administrationen af virksomhedspraktikforløbene er lettere end ved løntilskud, da borgerne ikke skal have løn og ikke er ansat på arbejdspladsen under forløbene. Der skal således ikke laves ansættelsesbrev og arbejdspladsen skal ikke selv følge op ved sygdom og lignende, men blot melde fravær ind til jobcentret, som så følger op herfra. Se bilag 2 ”Virksomhedspraktik i KK” for en uddybning af arbejdsgangen.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Borgere i virksomhedspraktikforløb modtager deres sædvanlige ydelse under hele forløbet. Der er således hverken løn- eller pensionsudgifter forbundet med virksomhedspraktikforløb for forvaltningerne.

Videre proces

Indeværende indstilling forelægges BIU d. 17. november, ØU d. 2. december og BR d. 11. december 2014. BIF vil halvårligt forelægge BIU og ØU tal for fremdrift i forhold til målopfyldelsen i 2015.

BILAG

  1. Offentlig virksomhedspraktik og løntilskud - primære målgrupper og varighed pr. 1. januar 2015 (tabel).
  2. Virksomhedspraktik i KK (arbejdsgang fra diagram i Arbejdsgangsportalen).

        Birgitte Hansen            Bjarne Winge 

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at løntilskud bliver efterspørgselsstyret i Københavns Kommune i 2015. 
  2. at antallet af virksomhedspraktikpladser i Københavns Kommune i 2015 fastsættes til 870 pladser.


Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 17. november 2014

Indstillingen blev godkendt.

Enhedslisten tog forbehold og havde følgende protokolbemærkning:
Vi er kritiske overfor kvoter og havde gerne set, at virksomhedspraktikpladsen er efterspørgselsstyret.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten videreførte sin protokolbemærkning fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 17. november 2014:

”Vi er kritiske overfor kvoter og havde gerne set, at virksomhedspraktikpladsen er efterspørgselsstyret.”

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. december 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi er kritiske overfor kvoter og havde gerne set, at virksomhedspraktikpladsen er efterspørgselsstyret.”

 

 

 

Til top