Mødedato: 22.01.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Genforeningspladsen - skøjtebane og kunstgræsbane

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den videre proces for etablering af en permanent skøjtebane og en kunstgræsbane på Genforeningspladsen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der arbejdes videre med projektet på grundlag af konklusionen i ideoplægget for udvikling af Genforeningspladsen, og 
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage med en indstilling med anmodning om et internt lån på de resterende anlægsudgifter samtidig med, at de afsatte midler i Overførselssagen 2013-2014 søges udmøntet, når projekteringen er afsluttet.

Problemstilling

Der er i Overførselssagen 2013-2014 afsat i alt 22,9 mio. kr. til en skøjtebane og kunstgræsbane på Genforeningspladsen. 

Af beløbet går 12,9 mio. kr. (2014/pl) i anlæg til et energioptimerings- og renoveringsprojekt. Midlerne er fordelt med 0,5 mio. kr. (2014 p/l) i 2014, 2,0 mio. kr. (2014 p/l) i 2015 og 10,4 (2014 p/l) i 2016. Parterne er enige om, at de resterende midler til at realisere projektet kan søges som et internt lån, jf. Borgerrepræsentationens principper herfor. I samme sag blev der også afsat 10 mio. kr. (2014 p/l) i anlæg i 2016 til etablering af en 11-mands kunstgræsbane i Nordvest.

Løsning

Der er udarbejdet et ideoplæg (bilag 1). Der er belyst 4 forskellige scenarier i ideoplægget, og det konkluderes, at scenarie 4 anbefales.  

Den samlede anlægsinvestering er på ca. 37,7 mio. kr., og de væsentligste konklusioner i ideoplægget er, at udgifterne til forsyning bliver ca. 38 % lavere, at udgifter til driften bliver ca. 55 % lavere, og at driftsbesparelserne kan finansiere den manglende del af byggesummen på ca. 7 år. Derudover bliver perioden med opstilling og nedtagning af skøjtebane reduceret kraftigt. Det betyder, at der bliver mere tid til kultur- og fritidsaktiviteter samt meget bedre arbejdsforhold for de ansatte på Genforeningspladsen. 

Den anbefalede model (scenarie 4) 
Der etableres kunstgræs i de to skøjtebanerundinger, og der etableres også varme i en af rundingerne og på kunstgræsbanen. Varmen i banen er overskudsvarme fra nedkølingsanlægget, og rundingen nærmest klubhuset kan derfor bruges som et afsmeltningsområde for is og sne. Der anlægges en permanent rundløbs isbane, bredde 11 meter, til 400 meter hurtigløb på skøjter, samt en kunstgræsbane på 68 X 105 meter (i alt 72 X 111 meter inkl. sikkerhedszoner m.m.). Der opsættes bander hele vejen rundt om isbanens yderkant og i tillæg som afgrænsning på langsiderne mellem kunstgræsbane og isbane.

Isbanen er indrettet med to baner med 4 meters bredde samt en 3 meter bred opvarmningsbane. Med varmen i kunstgræsbanen kan det sikres, at et areal på 43 X 111 meter om vinteren kan anvendes til fodbold. Se evt. mere i bilag 1.

Fondsansøgning
Forvaltningen har søgt 4 store fonde om at samarbejde om udviklingen af Genforeningspladsen. Der er ikke givet tilsagn fra nogen af de 4 fonde til at samarbejde om projektet.

Tidsplan
Både fodbold og skøjteaktiviteter må ophøre i byggefasen, fordi skøjteanlægget og kunstgræsset skal reetableres helt forfra. Byggearbejdet påbegyndes ifølge den midlertidige tidsplan fra sommeren 2016 og strækker sig frem til slutningen af vinteren 2017. Der er tale om en midlertidig tidsplan for projektet. Den væsentligste usikkerhed for forsinkelser er, hvis Fredningsnævnet mod forventning bruger mere end de forventede 6 måneder til at behandle en dispensationssag.  

Baggrund
I 2012 blev der udført en totaløkonomisk analyse af skøjtebanen, som viste, at der var en række alternative løsninger til den eksisterende. Analysen viste også, at den bedste løsning er en, hvor der etableres et permanent anlæg til skøjtebanen i kombination med en kunstgræsbane – bedst både hvad angår økonomi, miljø og arbejdsmiljø.

Banen har været etableret hver vinter siden 2001 og med en forventet levetid på ca. 10 år. Den tekniske løsning bag skøjtebanen er af miljømæssige og arbejdsmæssige hensyn langt fra optimal, fordi banen skal reetableres midlertidigt hvert år. Det kræver et omfattende antal arbejdstimer i dårligt arbejdsmiljø, og til det skal man lægge, at banen kræver mange ressourcer i drift, bl.a. i form af vand og strøm til nedkøling. 

Ideoplægget belyser også, hvilke væsentlige risici der er, herunder forurenings- og jordbundsforhold samt redegør for en forhåndsdialog om projektet med fredningsmyndighederne. Desuden indgår en uddybende undersøgelse af de tekniske løsninger og arkitektoniske dispositioner.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, påbegyndes sikring af resultaterne fra forundersøgelserne, og som de er præsenteret i idéoplægget. Det skal præsenteres i en senere indstilling på projektforslagsniveau i en udmøntningsindstilling med anmodning om et internt lån til finansiering af den resterende andel af anlægsinvesteringen – ca. 14,8 mio. kr. Det interne lån skal finansieres af driftsbesparelserne ved det nye anlæg.


Carsten Haurum

                                                                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. januar 2015:

Indstillingen blev godkendt.
Til top