Mødedato: 26.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Navngivning af veje og pladser på Carlsberggrunden

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af indstilling fra Vejnavnenævnet godkende navngivning af veje og pladser på Carlsberg.

Indstilling og beslutning

Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at veje og pladser på Carlsberg navngives pr. 1. august 2014, som det fremgår af skema 1 i indstillingen.

Problemstilling

Carlsbergs tidligere produktionsanlæg i Valby udvikles i øjeblikket til en ny bydel. Carlsberg Byen har søgt om, at der navngives 6 veje og 6 pladser i den sydlige del af området. Vejnavnenævnet indstiller 12 navneforslag, der fremgår af skema 1 og af kortet i bilag 1.

Løsning

Et stort område beliggende mellem Vigerslev Allé og Ny Carlsberg Vej har i dag adresser til Pasteursvej. I takt med byudviklingen, bliver der behov for flere veje og pladser til at betjene området. De eksisterende vejforhold fremgår af bilag 2

 

Byudviklingen medfører desuden et behov for, at den sydlige del af Olivia Hansens Gade ændrer navn. Årsagen er et kommende nybyggeri, som vil opdele vejen i to fysisk adskilte dele, hvilket ifølge adressebekendtgørelsen betyder, at den ene vejdel skal ændre navn. Ændringen sker for den sydlige del, da den er uden husnumre.  

 

I skema 1 fremgår de navneforslag, der skal erstatte en stor del af Pasteursvej. Endvidere fremgår det navneforslag, der skal erstatte den sydlige del af Olivia Hansens Gade. 

 

Skema 1, 12 navneforslag til veje og pladser på Carlsberg inddelt efter navnetema

 

Navneforslagene er inddelt efter fire navnetemaer: 

 

De enkelte navneforslag, der

erstatter en del af Pasteursvej

De enkelte navneforslag, der erstatter en del af Olivia Hansens Gade

Ølbrygning

 

  • Gærtorvet
  • Kildepladsen
  • Humletorvet
  • Tapperitorvet

 

Områdets historik

  • Flaskegade
  • Lagergade
  • Flaskehalsen

 

 

  • Kuskenes Gade

Personer med relation til Carlsberg

 

 

  • Bohrs Gade
  • Johanne Møllers Passage

 

Kunstnere

 

  • Franciska Clausens Plads
  • Købkes Plads

 

 

Navneforslag med relation til ølbrygning og områdets historik

Flaskegade og Lagergade relaterer sig til både bryggeri generelt og til det konkrete sted, hvor der tidligere lå et flaskelager. Flaskehalsen, som er sidegade til Flaskegade, er netop et meget smalt gaderum. Pladserne Gærtorvet og Kildepladsen vil ligge ved siden af hinanden. Gær og Vand er to ud af fire vigtige ingredienser til ølbrygning. Humletorvet repræsenterer den tredje vigtige ingrediens.  Kuskenes Gade relaterer sig til Carlsbergs stalde, der er beliggende langs vejen.

 

Personer med relation til Carlsberg

Områdets fremtidige hovedfærdselsåre foreslås navngivet Bohrs Gade, efter de danske fysikere og nobelprismodtagere Niels og Aage Bohr. Niels Bohr er den person, som har boet længst tid i Carlsbergs æresbolig. 

Johanne Møllers Passage navngives efter den kvindelige medarbejder, som var længst ansat på bryggeriet – i 65 år.

Kunstnere

Herudover indstiller Vejnavnenævnet, at den største plads navngives Franciska Clausens Plads efter en dansk maler (1899-1986), der spillede en central rolle i 1920’ernes europæiske konstruktivistiske avantgardekunst.

 

En ny plads nord for Ny Carlsberg Vej foreslås navngivet Købkes Plads efter en dansk guldaldermaler Christen Schiellerup Købke (1810-1848).

 

Partshøring

Forslaget har efter dialog med Carlsberg Byen været i høring hos 20 ejere og lejere, der er direkte berørte af navngivningen samt Vesterbro Lokaludvalg. Der er indkommet høringssvar fra Carlsberg Byen og fra Vesterbro Lokaludvalg. 

 

Carlsberg Byen er generelt positiv overfor navneforslagene. Carlsberg Byen har dog et ønske om, at pladsen (markeret med blåt i bilag 1), som Vejnavnenævnet foreslår navngivet Franciska Clausens Plads, i stedet navngives Kjeldahls Plads. Johan Gustav Christoffer Kjeldahl (1849-1900), var en dansk kemiker og leder af den kemiske afdeling på Carlsberg Laboratoriet.

 

Vesterbro Lokaludvalg har flere ændringsforslag. De foreslår, at:

  • Bohrs Gade ændres til Niels Bohrs Gade,
  • Flaskegade ændres til Emil Noldes Gade,
  • Lagergade ændres til Edvard Munchs Gade
  • Samt at hele Olivia Hansens Gade ændres til Kuskenes Gade. Lokaludvalget finder, at Olivia Hansens Gade kan forveksles med Olivia Nielsens Gade. 

 

Vejnavnenævnet er blevet orienteret om høringssvarene.

 

Forslaget om at navngive en vej efter Niels og Aage Bohr har været i høring hos Niels og Aage Bohrs efterladte. De er positive i forhold til forslaget om at navngive vejen Bohrs Gade.

 

Forvaltningens bemærkninger

Navnet Bohrs Gade er holdt i kort form, så navnet ikke forveksles med Niels Bohrs Allé i Søborg.

 

Forvaltningen har ingen viden om, at borgere eller myndigheder har haft problemer med at finde vej til de allerede eksisterende Olivia Nielsens Gade og Olivia Hansens Gade..

 

Navngivningen medfører at Pasteursvej 7-61 og 10-64 ændrer adresser.

Økonomi

Der er kun mindre økonomiske konsekvenser til opsætning af vejnavneskilte. Udgifterne afholdes indenfor forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når navnene er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget vil de blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 1. august 2014.

 

Formand for Vejnavnenævnet

 

Morten Kabell

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top