Mødedato: 26.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Københavns Miljøregnskab 2013

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal forelægges pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2013’, der omfatter en status for bl.a. de 13 mål i Miljømetropolen. Miljømetropolen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at orienteringen om pjecen ’Københavns Miljøregnskab 2013’ godkendes

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 konceptet for Københavns Miljøregnskab. Hovedelementerne er en hjemmeside, der opdateres løbende og en pjece, der udkommer en gang om året. Miljøregnskabets vigtigste funktion er løbende at følge op på fremdriften i forhold til kommunens væsentligste miljømål.

Endvidere har Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget henholdsvis den 17. januar og 2. februar 2011 godkendt, at miljøregnskabet fra 2011 omfatter en række indikatorer og kvalitative oplysninger om grøn vækst.

2013-pjecen er en opfølgning på, hvordan det går med at nå de 13 mål i ”Miljømetropolen - vores vision CPH 2015”, som blev vedtaget af en enig Borgerrepræsentation i november 2007.

Herudover præsenterer pjecen en række indikatorer for grøn vækst og grøn mobilitet, jf. bilag 1.

Løsning

Pjecens smiley-oversigt er en summarisk status for de 13 Miljømetropolmål suppleret med en vurdering af, hvad der skal til for at nå målet – uændret kommunal indsats, styrket kommunal indsats eller styrket kommunal indsats af betydeligt omfang. Metropolmålenes smiley-farver for hhv. 2012 og 2013 er gengivet i bilag 2.

Mål der vurderes at kræve en styrket indsats af ganske betydeligt omfang

Målet om cykling til arbejde og uddannelse indgår i Københavns Cykelstrategi 2011-2025, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i maj 2011. I cykelstrategien fastholdes målet for andelen, der cykler til arbejde og uddannelse, på 50 % både for 2015, 2020 og 2025. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det fortsat er relevant at fastholde målet, men at det må forudses, at det ikke nås til 2015, bl.a. fordi en forudsætning herfor var etablering af en betalingsring omkring København.

Smileyen knyttet til målet vedr. en halvering af antallet af alvorligt tilskadekomne cyklister ift. 2005 er skiftet fra gul til rød, idet antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister for 2013 er opgjort til 111 mod et måltal på 59. Der er afsat ca. 10 mio. kr. til sikkerhedstiltag i 2014 (overførselssagen), men hvis målet skal nås, vil det kræve, at der i de kommende år investeres 50-60 mio. kr. i trafiksikkerhedstiltag såsom ombygninger af kryds og strækninger med relativt mange uheld.

Københavnernes besøgsaktivitet i de blå og grønne områder er steget i 2013, så de nu i gennemsnit opholder sig i disse områder i 4 timer og 20 minutter hver uge, men det ligger stadig et godt stykke fra målet om en fordobling i forhold til 2007.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil med sin nye rekreative vision for havnen arbejde på at øge de rekreative tilbud og deres anvendelse

Hvis målet om, at københavnerne skal kunne sove i fred for sundhedsskadelig støj fra gadetrafikken – tolket som 58 dB målt på facaden jf. Miljøstyrelsens vejledninger - skal nås, er der et stort antal boliger, som skal støjisoleres. Dette kræver en stor indsats i form af partnerskaber mellem kommunen og boligejere samt vejgenopretninger (støjreducerende asfalt). Målet vedrører trafikstøj og ikke fx støj fra anlægsarbejder.

To skoler fået gennemført støjreducerende tiltag, fire er i gang og otte har planlagt helhedsrenoveringer ud af de 46 skoler, der er placeret i områder med for høj støjbelastning. Hvis bevillingsniveauet fra de seneste år opretholdes, dvs. udmøntning af helhedsrenovering på ca. 10 skoler om året, vil målet om reduceret vejstøj i alle kommunale undervisningslokaler inden 2018 kunne efterleves (jf, Handlingsplan for vejstøj, okt. 2013). Men Miljømetropolmålet for 2015 skønnes ikke muligt at nå.

Den samlede pjece

2013-pjecen lægger sig både med hensyn til indhold og udseende op ad de foregående pjecer. Fem af de behandlede emner udspringer ikke direkte af Miljømetropolen. Det drejer sig om afsnittene vedr.:

• Sharing Copenhagen
• Grøn vækst
• Grøn mobilitet
• Klimatilpasning
• Byens affald – byens ressourcer

Det samlede miljøregnskab

Det samlede miljøregnskab på kommunens hjemmeside, www.kk.dk/miljoeregnskab, opdateres mindst en gang om året – som regel i forlængelse af vedtagelsen af regnskabspjecen. Her findes mange flere oplysninger om miljøindsatsen i København fordelt på omkring 100 indholdssider.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter vedtagelsen i Borgerrepræsentationen offentliggøres pjecen på kommunens hjemmeside. Herudover bliver den udsendt til prioriterede målgrupper mv. inden sommerferien.

Efter sommerferien bliver der lavet en engelsk netversion af pjecen, som vil blive lagt på den engelske del af kommunens hjemmeside.


                                    Pernille Andersen 
                                                                                            / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top