Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Projekt Værnedamsvej

Se alle bilag

Der skal træffes beslutning om at frigive yderligere midler til projektering af projekt for Værnedamsvej under Cykelpakke VI.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har godkendt,

1. at forvaltningen igangsætter videre projektering for Værnedamsvej med udgangspunkt i forvaltningens forslag i nærværende indstilling.


Teknik- og Miljøudvalget (TMU) anbefaler over for Økonomiudvalget (ØU) og Borgerrepræsentationen (BR),

2. at der frigives en anlægsbevilling på 0,35 mio. kr. til brug for yderligere projektering af Værnedamsvej. Anlægsbevillingen frigives på TMUs bevilling Ordinær anlæg i 2014,

3. at Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) modtager 0,25 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2014. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling som indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014,

4. at der frigives en anlægsbevilling på 0,25 mio. kr. (2013 p/l) vedr. Frederiksbergs Kommunes andel af udgifterne til projektering på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold. Midlerne skal frigives på TMUs bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Ved Budget 2013 (indgået mellem Socialdemokraterne (A), SF (F), Enhedslisten (Ø), Radikale Venstre (B) og Liberal Alliance (I)) blev der afsat 2,0 mio. kr. (2013 p/l) til Cykelpakke VI til i samarbejde med Frederiksberg Kommune at udvikle et projekt for bedre cykelforhold på Værnedamsvej.

På BRs møde den 10. oktober 2013 blev der frigivet projekteringsmidler til udvikling af fem skitseforslag, der skulle danne grundlag for en borgerinddragelses­proces. Som opfølgning på processen skulle forvaltningen vende tilbage med en anbefaling af et projekt til videreudvikling.

Forvaltningen har nu i samarbejde med Frederiksberg Kommune gennemført en borgerdialog og vil på baggrund heraf samt ud fra egne analyser anbefale en række fokusområder til videre bearbejdning.

Løsning

Frederiksberg og Københavns Kommuner afholdt den 23. januar 2014 en borgerdialog. Til arrangementet deltog godt 400 beboere, brugere og forretnings­drivende og efterfølgende indkom 20 skriftlige henvendelser.

Bilag 1 angiver kommunegrænsen. Processen forud for dialogarrangementet fremgår af bilag 2 og opsamling på borgerhøring fremgår af bilag 3 og 4.

På baggrund af de input, der er kommet, indstilles det, at det videre arbejde med Værnedamsvej har følgende forudsætninger:

  • Der skal fortsat være bilkørsel tilladt på Værnedamsvej.
  • Bedre byliv forstås som bedre betingelser for forretninger, men ikke som bedre muligheder for udeservering.
  • Bedre cykelforhold skal fokusere på bedre tilgængelighed, bedre mulighed for at kunne parkere sin cykel lovligt og større tryghed /sikkerhed for cyklisterne og ikke på cyklisternes fremkommelighed.
  • Tryghed og trafiksikkerhed for svage trafikanter; ældre og børn skal prioriteres.
  • Der skal ikke ske store fysiske forandringer i gadens udseende.

Ud fra disse forudsætninger foreslår forvaltningen en række fokusområder, som der bør arbejdes videre med:

  1. Forbedrede forhold for parkering af cykler. Der er i dag 20 cykelstativer på Værnedamsvej. En optælling har vist op til 166 parkerede cykler. Dette misforhold betyder, at fortovene og kørebanen ofte er vanskeligt fremkommelige.
  2. Værnedamsvejs tilslutning til Vesterbrogade. Adgangen fra Værnedamsvej til Vesterbrogade via Frederiksberg Allé er ikke nem. Trafikanterne - både bilister og cyklister – udviser  ofte en uhensigtsmæssig og til tider ulovlig trafikadfærd. Det bør derfor undersøges, hvordan krydset kan udformes mere trafiksikkert og overskueligt.
  3. Forholdene ved Den franske Skole i forbindelse med afsætning og afhentning af elever. Mange elever kommer langvejs fra og køres derfor i bil hen til skolens indgang på Værnedamsvej. Projektet bør undersøge, om der kan etableres en mere attraktiv løsning ud for skolens indgang på Frederiksberg Allé, hvor pladsforholdene er bedre.
  4. Bedre muligheder for varelevering til butikker. Vareleverancer sker af og til ved, at biler standser midt på gaden for at aflevere varer, da der ingen ledige p-pladser er at få. Der kan arbejdes på f.eks. at etablere læssezone og/eller, at varelevering sker i et bestemt tidsrum.

Økonomi

I Budget 2013 (Socialdemokraterne (A), SF (F), Enhedslisten (Ø), Radikale Venstre (B) og Liberal Alliance (I)) blev der afsat 2,0 mio. kr. (2013 p/l) til projektering og anlæg til Værnedamsvej under Cykelpakke VI. Af de 2,0 mio. kr. (2013 p/l) blev 0,2 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med budgetvedtagelsen (BR 4/10 2012). På BRs møde den 10. oktober 2013 blev der frigivet yderligere 0,6 mio. kr. (2013 p/l) til projektering. Af de 0,6 mio. kr. kom 0,25 fra Frederiksberg Kommune.

Med denne indstilling ønskes yderligere 0,6 mio. kr. (2014 p/l) frigivet til projektering. Heraf kommer 0,25 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune (se også tabel 1 nedenfor), dvs. at Københavns Kommunes andel bliver på 0,35 mio. kr. De 0,6 mio. kr. dækker internt lønforbrug (0,1 mio. kr.) og rådgiverydelser samt borgerinddragelse (0,5 mio. kr.) i 2014. De 0,6 mio. kr. skal frigives på TMUs bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 jf. tabel 2.


Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser
  

At-punkt

Ud-valg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I)/
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2014 p/l)*

Varig?
ja/nej

2014

2

TMU

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

I

-250

Nej

2

TMU

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

U

250

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.


Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler 
 

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2014 p/l)

År 2014

I alt

TMU

Projekter og anlæg af Værnedamsvej

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

600

600

I alt

-

-

-

600

600

 

Københavns Kommune er kontraktholder overfor eksterne rådgivere, og det er aftalt, at udgifterne til projektering og andre eksterne omkostninger i projekteringsfasen deles ligeligt imellem de to kommuner. Hvis denne indstilling godkendes er der samlet set budgetteret med 0,5 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune. Af de 2,0 mio. kr. som Københavns Kommune har afsat til projektet er 0,9 mio. kr. frigivet med denne indstilling.

Videre proces

Forvaltningen vil fortsætte samarbejdet med Frederiksberg Kommune om at udarbejde et forbedringsprojekt for Værnedamsvej. Projektet vil blive sendt i offentlig høring i vinteren 2014-2015. Høringen vil blive annonceret via pressen og kommunernes hjemmesider, og som et særligt tiltag vil beboere og forretningsdrivende på Værnedamsvej blive orienteret direkte via husstandsomdelte breve. 

Projektet vil blive fremlagt til politisk godkendelse i løbet af foråret 2015.

Forud for høringen vil BR blive orienteret om det udarbejdede projekt.

 

Pernille Andersen                                         /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at forvaltningen igangsætter videre projektering for Værnedamsvej med udgangspunkt i forvaltningens forslag i nærværende indstilling.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. der frigives en anlægsbevilling på 0,35 mio. kr. til brug for yderligere projektering af Værnedamsvej. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014,

3. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 0,25 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune i 2014. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling som indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014,

4. at der frigives en anlægsbevilling på 0,25 mio. kr. (2013 p/l) vedr. Frederiksbergs Kommunes andel af udgifterne til projektering på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014.


Teknik- og Miljøudvalget 16-06-2014

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2.-4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 29: Projekt Værnedamsvej

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top