Mødedato: 12.08.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Øget indsats mod social dumping

Se alle bilag
I indstillingen foreslås præcisering af arbejdsklausulen på baggrund af nyt cirkulære og vejledning fra Beskæftigelsesministeriet om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter samt på baggrund af erfaringer med anvendelse af arbejdsklausulen vedtaget den 28. november 2013.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende de foreslåede præciseringer af arbejdsklausulen, jf. bilag 1 som følge af Beskæftigelsesministeriets církulære og vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter,

2. at godkende, at forvaltningerne pålægges at indskrive den vedtagne arbejdsklausul i alle kontrakter om bygge- og anlægsopgaver og tjenesteydelseskontrakter.

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 10. april 2014 blev indstillingen vedrørende øget indsats mod social dumping (2014-0027808) behandlet. På mødet blev det besluttet at henvise indstillingen til fornyet udvalgsbehandling i Økonomiudvalget. Denne indstilling erstatter den tidligere fremsendte indstilling om øget indsats mod social dumping (2014-0027808).

Beskæftigelsesministeriet, der har ansvaret for lovgivningen vedr. social dumping på det danske arbejdsmarked, herunder at udstikke rammer og retningslinjer for offentlige myndigheders arbejde med social dumping, har den 30. juni 2014 udsendt vedlagte cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter (Cirkulære nr. 9471 af 30.06. 2014 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter) samt vejledning hertil (Vejledning nr. 9472 af 30.06 2014 til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter). Det foreslås at Københavns Kommunes arbejdsklausul ændres i overensstemmelse med anbefalingerne fra Beskæftigelsesministeriet. Herudover foreslås på baggrund af erfaringer med den nuværende arbejdsklausul, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. november 2013, mindre præciseringer.

De foreslåede præciseringer i arbejdsklausulen fremgår af bilag 1.

Løsning

Med Beskæftigelsesministeriets nye cirkulære og vejledning om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter er der kommet mere præcise retningslinjer for kommunernes arbejde med social dumping i forbindelse med indgåelse af kontrakter og den efterfølgende kontraktstyring. Beskæftigelsesministeriet udstikker hermed retningslinjer for forståelse og anvendelse af den lovgivning, der gælder på området.

Advokatfirmaet Norrbom Vinding har tidligere rådgivet Økonomiforvaltningen omkring udformning af arbejdsklausul. Som opfølgning på denne rådgivning har advokatfirmaet foranlediget af Beskæftigelsesministeriets cirkulære og vejledning den 10. juli 2014 fremsendt vedlagte brev, hvoraf det fremgår at advokatfirmaet mener, at Beskæftigelsesministeriets vejledning er i strid med EU-retten. Norrbom Vinding oplyser, at de fastholder det, der er anført i advokatfirmaets tidligere breve og notater mv., og at det således fortsat er deres opfattelse, at Københavns Kommune risikerer, at kommunens arbejdsklausul vil blive tilsidesat som helt eller delvist ugyldig, hvis kommunen vælger at benytte den af Beskæftigelsesministeriet foreslåede arbejdsklausul. Norrbom Vinding anfører videre, at det forhold, at Beskæftigelsesministeriet i deres vejledning er fremkommet med et forslag til en arbejdsklausul, betyder dog, at kommunen næppe kan bebrejdes politisk at følge vejledningen. ”Det er et politisk valg, og det er fortsat vores opfattelse, at det ikke vil være juridisk anbefalelsesværdigt at benytte den meget brede arbejdsklausul, som er foreslået af Beskæftigelsesministeriet”.

Der er ikke retspraksis på området for kommuners indsats mod social dumping, men som beskrevet i den tidligere indstilling om øget indsats mod social dumping (2014-0027808) anbefaler Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune anvender den kommende nationale vejledning og fortolkning af regelgrundlaget, som så foreligger nu.

Hvis der undervejs i det praktiske arbejde med social dumping opstår tvivl om brugen af de retningslinjer og principper, som Beskæftigelsesministeriet nu har udstukket, vil Økonomiforvaltningen tage kontakt til Beskæftigelsesministeriet med henblik på at få en afklaring heraf.

Økonomiforvaltningens anbefaling er derfor, at de nationale anbefalinger følges, og at Beskæftigelsesministeriets nye og mere præcise retningslinjer implementeres i Københavns Kommunes fremtidige indsats mod social dumping.

Økonomiforvaltningen indstiller således, at Københavns Kommune ændrer arbejdsklausulen i henhold til Beskæftigelsesministeriets cirkulære og vejledning, jf. bilag 1.

Ud over ændringen af formuleringen i Københavns Kommunes arbejdsklausul, som følge af Beskæftigelsesministeriets cirkulære og vejledning, foreslås følgende ændret:

  • At ”et berettiget krav” præciseres således, at der direkte i arbejdsklausulen står, at der med et berettiget krav menes lønmodtagerkrav op til niveauet i arbejdsklausulen.
  • At Københavns Kommune ikke er forpligtet til at tilbagebetale de tilbageholdte vederlag til leverandøren, såfremt en eller flere af de pågældende medarbejdere ikke kan eller vil dokumentere deres individuelle krav.
  • At ordet ”kontrolenhed” ændres til ”indsatsteam” og ”kontrolbesøg” erstattes af ”besøg på arbejdspladsen”, så det klart fremgår at Københavns Kommune agerer som ordregiver/kontraktspart og ikke som myndighed i forhold til social dumping.
  • At hovedleverandørerne er forpligtet til at indtaste oplysninger bl.a. om underleverandører i Københavns Kommunes aftalestyringssystem.

Beløbsgrænsen for anvendelse af arbejdsklausulen

I Beskæftigelsesministeriets vejledning til cirkulæret står, at kommuner og regioner ”opfordres til at bruge arbejdsklausuler i alle udbudskontrakter indenfor bygge- og anlægsarbejde, samt øvrige udbudskontrakter, hvor det er hensigtsmæssigt.”

I dag anvender Københavns Kommune arbejdsklausulen i forbindelse med udbud over 1 mio. kr. På baggrund af Beskæftigelsesministeriets vejledning fjernes beløbsgrænserne, og forvaltningerne vil være forpligtet til at vedlægge arbejdsklausulen i alle kontrakter vedrørende bygge- og anlægskontrakter og tjenesteydelseskontrakter. Herudover kan der være tilfælde, hvor det i øvrigt findes hensigtsmæssigt at vedlægge klausulen. F.eks. kan der være tilfælde af blandende kontrakter, hvor en mindre del af ydelsen er en tjenesteydelse, og hvor det kan være hensigtsmæssigt og lovligt og ikke i strid med EU-retten at anvende en arbejdsklausul, selvom kontrakten ifølge udbudsreglerne f.eks. vil blive rubriceret som en varekøbskontrakt. Denne vurdering foretages af den enkelte forvaltning i de konkrete tilfælde.

Økonomi

Initiativerne til den øgede indsats mod social dumping, herunder Indsatsteam mod social dumping er finansieret for en fireårig periode via budgetaftalen for 2014.

Videre proces

Under forudsætning af Økonomiudvalgets godkendelse fremlægges sagen for Borgerrepræsentationen den 21. august 2014.

Godkendes indstillingen på Økonomiudvalgets møde den 12. august og på Borgerrepræsentationens møde den 21. august 2014, vil Økonomiforvaltningen umiddelbart efter underskrive kontrakt med det eksterne indsatsteam og tjek af social dumping igangsættes således i Københavns Kommune september 2014.

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Øget indsats mod social dumping

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V og I.

 


Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Liberal Alliance er bekymrede over lovligheden i vedtagelse i forhold til EU-lovgivningen. Derudover er vi bekymrede over, om man med dette forslag – ad omveje – presser virksomheder organiseret i ”de gule” fagforeninger ud. Vi stemmer imod forslaget – også fordi vi er modstandere af det bureaukrati, det her fører med sig.”

Til top