Mødedato: 21.08.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om landstrøm i de københavnske havne

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at Københavns Kommune har som ambition, at der skal etableres landstrøm i de københavnske havne,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af relevante parter, herunder selskabet By & Havn, at udarbejde en eller flere løsningsmodel(ler) for, hvordan der kan etableres og anvendes landstrøm i de københavnske havne,
  3. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at fremlægge løsningsmodellerne for Økonomiudvalget ultimo 2014.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING

Gennem de seneste år har vi set en stigning i antallet af krydstogtskibe, der året rundt ligger til kaj i København. Antallet, som i 2013 var på 380 skibe, forventes ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen at stige yderligere i de kommende år. Vi er glade for, at skibene bringer store grupper af udenlandske besøgende til København. Men de store skibe har desværre også et stort energiforbrug, som er stort, selvom de ligger stille i havnen. Energien producerer skibenes hjælpemotorer selv via fossile brændsler, hvilket bidrager massivt til udledning af CO2, NOx-gasser og skadelige partikler. Med andre ord bidrager de store krydstogtskibe mærkbart til forureningen af luften i København, mens de ligger til i vores havne.

Heldigvis er der en oplagt løsning på problemet, og den mener Socialistisk Folkeparti, at det er på tide at forfølge. Løsningen er at tilslutte de store krydstogtskibe til miljøvenlig landstrøm, mens de ligger til i København. Det har man for eksempel gjort i Göteborg med gode resultater. Teknik- og Miljøforvaltningen anslår (2013), at etablering af et landstrømsanlæg alene i Nordhavn vil kunne reducere den årlige udledning med 3-4000 ton CO2, ca. 200 ton NOx og 3-4 ton partikler. Dertil kommer, at skibene også vil støje markant mindre, end tilfældet er i dag.

Socialistisk Folkeparti mener, at vi som Borgerrepræsentation bør vise, at vi går forrest for at mindske luftforureningen i København og træffe en principbeslutning om, at vi ønsker at etablere landstrøm i Københavns havne. I forlængelse af dette foreslår Socialistisk Folkeparti, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af relevante parter, herunder By & Havn, at udarbejde en eller flere løsningsmodel(ler) for, hvordan landstrøm kan etableres og anvendes effektivt til de krydstogtskibe, der i større og større antal kommer til København.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. august 2014

 

Et forslag fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, SF, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

 

 

Til top