Mødedato: 26.03.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Godkendelse af boligprojekt vedrørende 60 boliger til borgere med handicap på Arenagrunden

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende boligprojektet vedrørende 60 almene plejeboliger til multihandicappede med tilknyttede serviceareal på Robert Jacobsens Vej, Arenakvarteret, Ørestad Syd.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at godkende projekt til opførelse af 60 almene ældreboliger (almene plejeboliger) til borgere med handicap med tilhørende serviceareal (personalefaciliteter), hvoraf 10 boliger er aflastningsboliger 
2. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele tilsagn om kommunal støtte til opførelse af plejeboligerne i form af kommunalt grundkapitallån på 10 pct. af anskaffelsessummen på 10,825 mio. kr., og kommunal garanti for den yderste del af realkreditlån (95,256 mio. kr.). Der anvises kassemæssig dækning på Socialudvalgets budget jf. økonomiafsnittet,

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at der gives en anlægsbevilling på 10,263 mio. kr. (ekskl. moms) i 2014-2017 til Socialudvalget til montering, flytteudgifter, indskud mv., jf. økonomiafsnittet
4. at Københavns Kommune lejer servicearealerne samt 10 aflastningsboliger ved lejeaftaler mellem Københavns Kommune og boligselskabet AKB, København, som beskrevet under løsningsafsnittet
5. at der til deponering for servicearealer anvendes modregningsadgang på 22,539 mio. kr., jf. indstillingen "Omdisponering af deponeringsmidler til botilbud under Socialforvaltningen" (BR 08.05.14)
6. at overskydende budget til deponering på 11,393 mio. kr. som følge af, at der i stedet anvendes modregningsadgang,  reserveres til ”56 boliger til unge sindslidende”, jf. indstillingen ”Omdisponering af deponeringsmidler til botilbud under
Socialforvaltningen (BR 08.05.14)
7. at der gives en anlægsbevilling til Socialudvalget til velfærdsteknologi på 1,548 mio. kr. i 2014-2017 til boligerne for borgere med handicap, jf. økonomiafsnittet

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

8. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele kommunal garanti på op til 100 pct. for realkreditlån på 22,539 mio. kr. til servicearealerne,
9. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at give tilsagn om statsligt engangstilskud på 40.000 kr. pr. bolig til servicearealerne, i alt 2,4 mio. kr.
10. at der fraviges fra retningslinjerne i Miljø i Byggeri og Anlæg for etablering af gas af hensyn til målgruppens sikkerhed, og
11. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessum, forudsat at der ikke er væsentlige ændringer i forhold til det foreliggende.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har siden 2008 afsat midler til opførelse af 156 nye boliger til borgere med handicap på ventelisten og midler til modernisering af 273 boliger til længerevarende ophold til borgere med handicap.

Bo- og aflastningstilbuddet til borgere med handicap, der foreslås etableret på Arenagrunden, bidrager med etablering af 60 nye boliger. 50 boliger udgør et botilbud, mens de sidste 10 boliger udgør et aflastningstilbud. Endvidere indgår der i projektet et dagtilbud til beboerne.

Herefter vil der fortsat mangle 108 nye boliger til borgere på venteliste og modernisering af 12 utidssvarende boliger til borgere med handicap.

Budgettet til boligerne og dagtilbuddet er bevilget i forbindelse med budget 2011 (A, F, B, C) og budget til aflastningsboligerne blev bevilget i budget 2009 (A, V,O, C) i forbindelse med bevillingen til modernisering af Sundbyvang og Sundbygård.

Løsning

Socialforvaltningen har i 2013 indgået en aftale med boligselskabet AKB København v/KAB om at de bygger og drifter et plejeboligbyggeri på 60 boliger med tilhørende servicearealer i Arenakvarteret, Ørestad Syd.

Botilbuddet med 50 plejeboliger er tiltænkt borgere med multiple funktionsnedsættelser. Målgruppen har et stort plejebehov, og beboerne har stået på ventelisten igennem længere tid for at få det rette tilbud. 35 borgere kommer fra ventelisten, mens de resterende 15 borgere kommer fra botilbuddet Hyldeblomsten, som har utidssvarende boliger. Socialforvaltningen forventer, at der efter åbningen af botilbuddet vil være under 10 borgere med multiple funktionsnedsættelse på venteliste til en bolig.

I botilbuddet etableres et internt dagtilbud, som beboerne kan benytte, i stedet for at skulle anvende eksterne tilbud.

Aflastningstilbuddet med 10 boliger er tiltænkt flytning af nuværende aflastningspladser på Tomatvej, som udgør de sidste boliger på Sundbyvang, som ikke er moderniseret. Københavns Kommune lejer boligerne af AKB København og stiller boligerne til rådighed som aflastningsboliger i overensstemmelse med Almenboliglovens § 56.

I bo- og aflastningstilbuddet vil hver af de 6 etager udgøre sin egen enhed med 10 boliger, et fælleskøkken og et opholdsrum samt fælles altan. I stueetagen er placeret administration, dagtilbud, produktionskøkken mv. Herfra er der også udgang til eget udeareal.

Alle boliger har eget bad og toilet og indeholder kun begrænsede køkkenfaciliteter (ovn og kogeplader indgår ikke af hensyn til målgruppen). Boligerne er med store badeværelser, så de mest plejekrævende kan bårebades. Der er to boligstørrelser i tilbuddet. Halvdelen af boligerne er på ca. 65 m² inkl. fællesarealer, mens de resterende er ca. 75 m² inkl. fællesarealer. De store boliger er forbeholdt borgere, der er så fysisk plejekrævende, at de kan opnå særlig forhøjet boligydelse. Socialforvaltningen har særlig fokus på, at beboerne kan betale huslejen for begge boligtyper.

Bo- og aflastningstilbuddet forventes at stå klar i foråret 2016. Tegninger af bo- og aflastningstilbuddet kan ses i bilag 1.

Velfærdsteknologi
Der er afsat i alt 1,5 mio. kr. til velfærdsteknologi. Midlerne er afsat i Overførselssag 2011-2012 (A, F, B og C). Velfærdsteknologien forventes at bidrage til at forbedre løft samt bad og toiletbesøg, idet målgruppen har store fysiske plejebehov.

Tidsplan
I budgetaftalens tekst fremgår, at byggeriet skulle stå færdigt i 2014.

Socialforvaltningen forventer nu, at byggeriet senest står klart i september 2016. Ændringen i forhold til den oprindelige tidsplan skyldes vanskeligheder med at finde egnede byggegrunde samt at forhandlingerne om købet af den valgte grund har taget væsentligt længere tid end forventet.

Leje af servicearealer
Københavns Kommune skal indgå lejekontrakt med boligselskabet AKB, København om servicearealerne tilknyttet de 60 plejeboliger til borgere med handicap. Lejekontrakten følger standarden på området og hviler på markedsleje for kommunale servicearealer i den almene sektor.

Socialforvaltningen vil endvidere leje de 10 aflastningsboliger af AKB, København efter lov om almene boliger § 56 og videreudleje boligerne til borgerne efter serviceloven.

 

Økonomi

Udgift til opførelse af plejeboligbyggeriet

Udgiften til opførelse af de 60 plejeboliger er beregnet til 108 mio. kr. eller 25.327 kr./m2. Beløbet svarer til m2-prisen på tilsvarende almene plejeboliger, som Socialforvaltningen har igangsat de seneste 3 år.

Anskaffelsessummen finansieres i henhold til almenboligloven, hvilket indebærer, at kommunen skal yde grundkapitallån, som i dag er på 10 pct. af anskaffelsessummen. Grundkapitallånet er på ca. 10,8 mio. kr. Det kommunale lån er rentefrit og afdrages senest efter 50 år. Kommunen skal derudover give garanti for realkreditlånene i boligerne. Garantien anslås at blive på 95,3 mio. kr. mio. kr. Det præcise beløb beror på realkreditinstituttets vurdering af ejendommens handelsværdi. Resten af anskaffelsessummen på 2,2 mio. kr. finansieres af beboerindskud, jf. tabel 1 bilag 1.

Udgiften til opførelse af servicearealerne er beregnet til ca. 30,8 mio. kr. inkl. moms og anskaffelsessummen finansieres med et realkreditlån. Realkreditlånet får kommunegaranti op til 100 pct. og den bliver her på ca. 22,5 mio. kr.

Idet kommunen lejer servicearealerne, yder staten et tilskud på 40.000 kr. pr. tilknyttet bolig, dvs. her 2,4 mio. kr., jf. tabel 2 i bilag 1.

En kommunal garanti er en eventualforpligtelse, der kun vil belaste kommunens økonomi, hvis kommunen får tab på garantien


Anvendelse af Socialforvaltningens bevilling

Til de 60 boliger er der oprindeligt afsat 34 mio.kr.(2014 p/l).  

I Budget 2011 (A, F, B, C) blev der afsat 27 mio. kr. til opførelse af boligerne med tilknyttet serviceareal, mens der i 2009 blev afsat 5,5 mio. kr. til aflastningsboligerne. Endeligt blev der i overførselssagen 2011 – 2012 afsat 1,5 mio. kr. til velfærdsteknologi.

 Socialforvaltningen ønsker at leje servicearealerne og skal derfor deponere for disse arealer. Deponering henviser til det beløb, som svarer til lejemålets ejendomsværdi. Når kommunen indgår lejemål med privat udlejer, som kan sidestilles med en kommunal anlægsopgave, skal kommunen deponere.

I henhold til deponeringsreglerne kan kommunen overføre deponering fra et botilbud, der nedlægges, til et botilbud, der oprettes (modregningsadgang). Dermed undgår kommunen at anvende budget til formålet.

 Af de 34 mio. kr. vil 22,6 mio. kr. blive anvendt til de 60 boliger til borgere med handicap på Arenagrunden. De resterende 11,4 mio. kr. benyttes til deponering på projektet ”56 boliger til unge sindslidende”, Modsat benyttes modregningsadgang på 22,5 mio. kr. - der egentlig er tiltænkt projektet ”56 boliger til unge sindslidende” - til dette projekt vedrørende 60 boliger til borgere med handicap, jf indstillingen ”Omdisponering af deponeringsmidler til botilbud under Socialforvaltningen (BR 08.05.14).

 Bevilling på 22,6 mio. kr. skal finansiere:

  • 10,8 mio. kr. til grundkapitallånet ifm. opførelse af de 50 plejeboliger, jf. tabel 1.
  • 10,3 mio. kr. til udgifter til montering, flytning, velfærdsteknologi og tomgangshusleje mv.
  • 1,5 mio.kr. til velfærdsteknologi.

Tabel 1 viser de midler, der ansøges frigivet til Socialudvalget til dækning af Socialforvaltningens udgifter på i alt 22,6 mio. kr.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(2014 p/l)

I alt

2014

2015

2016

2017

SUD

Grundkapital

Finansposter

8.32.24.5

10.825

 

 

 

10.825

SUD

Montering, flytteudgifter, hjælpemidler mv.

3641 – Byggeri og modernisering af tilbud

5.38.50.3

437

437

10.937

-

11.811

I alt

-

-

-

11.262

437

10.937

22.636


Driftsudgifter

Driftsudgifter til bo- og aflastningstilbud til 60 borgere med handicap finansieres dels inden for den eksisterende ramme i forbindelse med flytning af eksisterende pladser (25) og dels fra Budget 2011, hvor der blev afsat årligt 21 mio. kr. i drift til etablering af 35 nye pladser.  Gennemsnitlig pris pr. beboer er 0,8 mio. kr.

Bevillingen på drift finansieres af bevillingsområdet ”Borgere med handicap funktion 5.38.50.1

Videre proces

Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele støttetilsagn. Efter indhentning af priser på byggearbejderne forventer AKB, København v/KAB at påbegynde opførelsen af byggeriet til januar 2015. Byggeriet forventes afsluttet i foråret 2016. I forbindelse med byggeriets opførelse, vil der blive forelagt en sag for Teknik- og Miljøudvalget om den kommunale garanti for realkreditlån til plejeboligerne og servicearealet. Derudover igangsætter Socialforvaltningen en dialog med Amager Vest lokaludvalg omkring naboorientering.

 

 

 

Anette Laigaard                 Pernille Andersen

 

Bilag 1 - Redegørelse for arkitektur, plan- og miljøforhold samt økonomi.

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top