Mødedato: 15.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på Skøjtehallen i Ørestad Syd

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges dispositionforslag for den nye skøjtehal Ørestad Syd med henblik på det forestående udbud.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender status og dispositionsforslag for Skøjtehallen i Ørestad Syd.

Problemstilling

Der er de seneste år afsat en samlet samlet anlægssum i størrelsesordenen 96 mio. kr. (2014 p/l) til anlæg af en skøjtehal.
Brugerdialogen er i sin afsluttende fase, og projektet skal gå i udbud.

Da deadlinen for projektforslaget er medio juni, skal Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til det foreliggende forslag (bilag 1).

Løsning

Totalrådgiverne har netop afleveret første udgave af det tekniske byggeprogram, og projektforslaget skal afleveres medio juni.
Skøjtehallen planlægges åbnet primo 2016. I arbejdet med Skøjtehallen i Ørestad Syd har der været en omfattende involvering af brugere fra både kunstskøjte- og ishockeymiljøet, herunder også de respektive unioner. Det aktuelle byggeprogram er tilpasset placering i Ørestad, hvor det oprindelige skøjtehalsprojekt var projekteret til at ligge i Ryparken på Østerbro.

Interessenters ønsker og behov
Skøjtehallen i Ørestad Syd er placeret med den nye arena som nærmeste nabo. Projektet er tegnet igennem, og hallen kommer til at indeholde en bane med et skøjteareal på 30x60m, klublokaler, omklædning og en lille tumlebane på 12x17m til mindre børn og andre brugere.
Projektet er udarbejdet i tæt dialog med interessenter og forbund. Brugerne har på byggeudvalgsmøder peget på nogle andre behov end det oprindelige projekt i Ryparken på Østerbro.

Dialogen har peget på en prioritering af særligt en mindre tumlebane. Dette på bekostning af f.eks. tilskuerfaciliteter i den nye skøjtehal. I Ørestad skal skøjtesporten etablere et nyt foreningsliv i et nyt byområde. Det tager tid og der går formodentlig en rum tid før aktiviteterne i hallen vil afføde en større publikumsinteresse.

Det er en del af baggrunden for prioriteringen af en tumlebane, gode omklædningsforhold for forskellige typer brugere samt rammer til det nydannede foreningsliv med lokaler til samling og mødeaktiviteter.

Tumlebanen giver mulighed for, at faciliteten åbner sig mod lokalområdet – både til f.eks. daginstitutioner i dagtimerne og at familier kan komme der om aftenen og i weekender – også selvom den store bane måtte være i brug til træning og kamp. Desuden vil tumlebanen gennem nordvendte vinduer eksponere husets aktiviteter imod byrummet. Dette har været intentionen i lokalplanen og har fremgået som et stort ønske fra Center for Bydesign. Skitserne over hallen er gengivet i bilag 1.

Samspil med nærområdet
Bygningen vil give borgere fra både lokalområdet og fra hele København mulighed for at besøge skøjtehallen, enten som foreningsmedlem, til spontane selvorganiserede aktiviteter eller som tilskuer til mindre skøjtearrangementer. Visionen har været at skabe en arkitektur, som er åben, udadvendt og imødekommende men samtidig giver optimale rammer for at udøve sport på is.

Tilskuerpladser
I projektet er afsat midler til 749 tilskuerpladser fordelt på 349 siddepladser og 400 ståpladser. I det oprindelige projekt i Ryparken var det sigtet, at etablere i alt 2.000 pladser, heraf 800 siddepladser.

Den nye hal i Ørestad Syd er imidlertid forberedt til, at man på et senere tidspunkt kan udvide tilskuerkapaciteten til 2.000 tilskuere. En sådan udvidelse vil kræve opgradering af ventilationssystemet, bedre flugtveje samt flere toiletter. Ved den helt store udvidelse vil man indsætte en ’løbegang’ rundt om banen i første sals højde.

Det skal i forbindelse med prioriteringen bemærkes, at den særlige placering ved arenaen betyder, at arenaen vil kunne benyttes, hvis Københavns Kommune tiltrækker de helt store internationale turneringer. Arenaen vil uden videre kunne imødekomme tilskuerkravene ved sådanne arrangementer. Her vil skøjtehallen alene fungere som trænings- /opvarmningsområde.

Udvidelse af tilskuerkapaciteten til hhv. et samlet antal på 1.399, 1.499 og 1.999 skønnes at koste i størrelsesordenen henholdsvis 2,5 mio. kr., 3,0 mio. kr. og 9,0 mio. kr.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, fortsætter arbejdet på skøjtehallen i Ørestad Syd med de valg, som er beskrevet ovenfor.


Carsten Haurum


                                                      /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top