Kan jeg dyrke grøntsager i forurenet jord, og kan jeg lade børnene lege med jorden?

Jorden i København er forurenet de fleste steder, men det behøver ikke være en begrænsning for dig, der vil dyrke jorden

Det meste af jorden i København er som udgangspunkt lettere forurenet. Forureningen kommer fra luften og stammer fra biler og tidligere industri. Forureningen ligger derfor i jordoverfladen, og det er den direkte kontakt med jorden du og dine børn skal derfor forsøge at undgå.

Sådan kan du dyrke frugt og grønt, selvom jorden er forurenet

Det er ikke sundhedsskadeligt at spise frugt og grønt, der er dyrket i lettere forurenet jord, hvis du følger nogle få og fornuftige råd:

Dæk bar jord i bedene og under buske med barkflis, halm eller lignende
Rengør frugt og grøntsager
Skræl rodfrugter, inden du spiser dem
Brug handsker ved havearbejde eller vaske hænderne grundigt efter

Når børnene er med i haven

Du og dine børn eller børnebørn kan uden problemer opholde jer i haven. Hvis du fortsætter med at bruge din sunde fornuft, vil I ikke blive påvirket af, at jorden er lettere forurenet.

Her er 4 hverdagsråd, der handler om at skåne små børn mest muligt for kontakt med forurenet jord:

  • Vask hænder
  •  Klip negle
  •  Brug ikke de samme sko udenfor og indenfor
  •  Gør rent ofte

Du kan også læse minibogen "Victor vil ikke vaske hænder" for dine børn, hvis det kniber med at få vasket hænder (pdf).

Sådan kan du indrette din have

Hvis du har børn, kan du sørge for, at der ikke er noget bar jord som dine børn kan komme i kontakt med. Du kan fx dække jorden med sand, grus, barkflis, træbelægninger, klinker eller så græs.

Har du en sandkasse i din have eller i jeres fælles gård, er det vigtigt, at der er fast bund i sandkassen, så børn ikke kan grave sig ned i lettere forurenet jord.

Storbyhave – haven I er fælles om

Går du med planer om at starte en byhave sammen med andre i dit nabolag, så skal du være opmærksom på, at jorden kan være forurenet.

Sådan kommer du i gang med en byhave. Læs kommunens pjece om storbyhaver (pdf).

Nogle steder er jorden meget forurenet, hvad så?

Hvis der er fundet kraftig forurening på en grund eller hvis der er mistanke om, at der er meget forurenet, så skal du være ekstra forsigtig og følge nogle andre råd om dyrkning.

Tjek om der er kraftig forurening på en adresse på Københavnerkortet. V2 betyder, at vi ved, der er forurenet, V1 betyder, at vi har mistanke om forurening.

Læs om dyrkning i lettere og meget forurenet jord i region hovedstadens pjece (pdf)

Kontakt