Du er her

Guide

Sortering af metal i lejlighed

Læs om, hvordan du sorterer metalaffald i København Kommune, hvis du bor i lejlighed. Større ting af metal skal til storskrald.
Hvad må komme i metalbeholderen?
Info

Det har du typisk af metal i hjemmet

Husholdning

Metallysestager, skærme, magasinholdere, papirkurve, opbevaringsæsker, gardinclips, hundeskåle og potteskjulere af metal.

Værktøj og køkkengrej

Hammer, sav, skruetrækker og knibtang af metal samt søm, skruer, beslag, dørhåndtag og metalkroge.  Bestik, serveringsgrej, skåle, fade, gryder og pander af metal.

Fødevarer 

Kaffe- og tedåser, konservesbeholdere og dåser fra makrel i tomat, tun eller torskerogn.

Når ting består af flere materialer

Da metallet smeltes ved meget høj varme, så betyder det ikke noget, hvis der sidder et plastik- eller træhåndtag på en metalsaks. Træ såvel som plast går op i røg, og betyder ikke noget for genanvendelsen.

Så rent skal metallet være

  • Affaldet skal som udgangspunkt være så rent som muligt. Madrester udvikler hurtigt bakterier og uhygiejniske forhold, og så kan affaldet ikke genanvendes, men må sendes til forbrænding.
  • Emballager der har indeholdt mad, skal være drypfri for diverse lage og olie eller skrabet rene.
  • Skyl evt. i koldt vand eller det sidste hold opvaskevand. Hvis der bruges varmt vand og sæbe kun til rengøring af emballagen, går miljøgevinsten ved at genbruge det tabt.

Det sker der med det

Metal smeltes om og bruges igen og igen, og fx en aluminiumdåse smeltes om en til en, og det er derfor en rigtig god forretning både økonomisk og miljømæssigt. Der findes rigtig mange ting og sager af metal i dit hjem – ikke mindst i køkken og værksted.

 

Tilbage