Rengøring

Du kan få hjælp til rengøring af daglige opholdsrum svarende til en bolig med opholdsstue, soveværelse, køkken, bad og entré (ca. 65 m2) rengøringen foregår primært i dagtimerne på hverdage. Du kan som hovedregel få hjælp hver anden uge og en gang årligt til ekstra rengøring.

Rengøring kan omfatte støtte og hjælp til at:

  • skifte sengetøj
  • tørre støv af på flader i nå-højde, f.eks. reoler, vindueskarme og lignende
  • vaske gulv i stue, entré, soveværelse og køkken
  • gøre rent i køkken og på badeværelse
  • støvsuge tæpper, gulve og møbler, du bruger ofte.

Ekstra rengøring kan gives en gang årligt, og kan omfatte støtte og hjælp til :

  • Rengøring af mere end 65 m2
  • Vask af køkkenskabe
  • Vask af døre og paneler

Du bestemmer selv, hvordan du vil bruge de to timer og fyrre minutter, du har til rådighed. Dog må hjælperen ikke tage sig af havearbejde eller håndværksmæssige opgaver, og du kan fx ikke få hjælp til vinduespudsning. Hjælperen må heller ikke tage sig af løft af fx tunge møbler.

Kommunen lægger vægt på, at du deltager aktivt i hjælpen, så du i samarbejde med personalet udvikler eller fastholder dine færdigheder.

Du skal være opmærksom på, at når du modtager hjælp i hjemmet, er dit hjem også medarbejdernes arbejdsplads. Det betyder, at arbejdsmiljøet skal være i orden. Derfor kan det være nødvendigt at flytte rundt på møblerne, fjerne løse gulvtæpper eller installere hjælpemidler i dit hjem, før du kan få hjælp. Når du modtager støtte i hjemmet, vil det medføre slitage på eksempelvis gulv. Dette hører ind under almindelig slitage.

Medarbejderne må ikke ryge i dit hjem. Københavns Kommune henstiller til, at du heller ikke ryger, mens medarbejderen udfører arbejdet.

Der er frit valg af leverandør

Tøjvask

Tøjvask er en ordning, hvor du får afhentet tøj, hvorefter det vaskes og leveres tilbage til din bopæl. Du kan få vasket dit eget tøj, sengelinned, viskestykker, håndklæder og lignende. Dyner, sengetæpper og gardiner er som udgangspunkt ikke omfattet af denne tøjvaskeordning, men kan i særlige tilfælde indgå. Har du behov for støtte og hjælp til at sortere vasketøj og til at lægge det på plads, kan du søge om støtte til dette.

Egenbetaling

Egenbetaling for tøjvaskeordning inkluderer afhentning på og udbringning til din adresse. Prisen omfatter vask af eget tøj samt sengelinned, viskestykker, håndklæde og lignende. Dyner, sengetæpper eller gardiner er ikke omfattet af kommunens tilbud om vask.

Hver anden uge
Enlige 145,00 kr.
Par 213,00 kr.

For priser for hver uge, hver 3. eller 4. uge, kontakt dit lokalområdekontor (se kontaktoplysninger nederst). 

Der er frit valg af leverandør

Turkøb

Turkøb er en fælles indkøbstur, hvor du bliver hentet af en chauffør på din bopæl og kørt i bus sammen med andre borgere til et indkøbscenter, eksempelvis Amagercentret eller Fisketorvet. Her har du selv mulighed for at købe de dagligvarer, du har brug for. Du får minimum halvanden time til at købe dine varer. Når du er færdig med at købe ind, bliver du kørt hjem, og chaufføren hjælper dig med at bære varerne op til din bolig. Man kan ved turkøb ikke få hjælp til at sætte varerne på plads. 

Der er frit valg af leverandør

Indkøbsordning

Hvis  du ikke selv kan foretage dine indkøb, har du mulighed for at blive tilmeldt en indkøbsordning. Indkøbsordning indebærer, at du bestiller varer hos en af kommunen valgt indkøbsleverandør, som leverer varerne på din bopæl. Du vil få udleveret et varekatalog til brug for bestilling.

Hvis du selv kan bestille varer på internettet, skal du gøre dette. Hvis du ikke kan bruge internet, kan du foretage dine bestillinger telefonisk. I særlige tilfælde kan du få hjælp til at skrive indkøbsliste, bestille varer og sætte varer på plads, når de er ankommet til din bolig. Varerne leveres en gang om ugen i tidsrummet 8-18, og du vil på forhånd blive oplyst hvornår på dagen, varerne kommer.

Der er frit valg af leverandør

Personlig pleje

Du kan få hjælp til personlig pleje som eksempelvis  støtte og hjælp til at blive vasket eller komme i bad, tage tøj af og på, mundpleje og toiletbesøg. Typisk vil du få hjælp til personlig pleje dagligt. Har du brug for hjælp til bad og hårvask, vil du dog som hovedregel få hjælp til det én til tre gange om ugen. Du kan modtage personlig pleje hele døgnet, afhængig af dine behov, men plejen bliver typisk udført om morgenen og om aftenen. Du skal selv betale for sæbe, håndklæder o.lign., og der er frit valg af leverandør.

Du kan i særlige tilfælde midlertidigt få tilbudt et tryghedsopkald fra hjemmeplejen, hvis det kan sikre, at du bevarer din selvstændighed og derved ikke har behov for daglig hjælp. Hjemmeplejen ringer i disse tilfælde til dig på aftalte tidspunkter for at høre, hvordan det går med dig.

Du skal være opmærksom på, at når du modtager hjælp i hjemmet, er dit hjem også medarbejdernes arbejdsplads. Det betyder, at arbejdsmiljøet sikkerheds- og sundhedsmæssigt skal være i orden. Derfor kan det f.eks. være nødvendigt at flytte rundt på møblerne, fjerne løse gulvtæpper eller installere hjælpemidler i dit hjem, før du kan få hjælp.

Medarbejderne må ikke ryge i dit hjem. Københavns Kommune henstiller til, at du heller ikke ryger, mens medarbejderen udfører arbejdet.

Der er frit valg af leverandør

Aflaste eller afløse pårørende i hjemmet

Denne indsats kan aflaste eller afløse pårørende i hjemmet i forhold til den personlige pleje, omsorg, støtte, samvær samt i forhold til praktiske opgaver som rengøring. Indsatsen kan tildeles, hvor det vurderes, at pårørende har behov for tid til at være sig selv.

Klippekort

Klippekortet tilbydes dig, som i et større omfang har brug for støtte i hverdagen, og som samtidig har en indkøbsordning eller tøjvaskeordning. Eller til dig som i et større omfang har brug for støtte i hverdagen og som samtidig har et begrænset netværk.

Med klippekortet får du én halv times ekstra valgfri støtte om ugen til f.eks. socialt samvær i eller uden for dit hjem eller praktisk hjælp. Det er dig der bestemmer, hvad du har lyst til eller behov for. Du kan for eksempel bruge den ekstra tid til hyggesnak, madlavning, højtlæsning, gåtur, tøjindkøb, frisør, velværebad, besøg hos pårørende eller andet. Det vigtigste er at det er dig, der bestemmer. Du kan læse om flere muligheder i inspirationskataloget.

Du kan opspare dit ugentlige klip på klippekortet:

En halv time hver uge
En time hver anden uge
To timer hver fjerde uge

Du kan højst spare op til tre timers samlet hjælp hver sjette uge. Aktiviteten skal kunne nås inden for den tid, du har sparet op. Hjælpen gives på hverdage. Tak kontakt til din nærmeste hjælper, og hør mere.

Hvad skal du være opmærksom på?

Du kan ikke modtage hjælp til håndværksmæssige opgaver eller havearbejde, og du kan fx ikke få hjælp til vinduespudsning.

Hvad koster det?

Ønsker du at bruge tiden til aktiviteter uden for hjemmet, skal du selv betale for transport og forplejning, fx en kop kaffe eller entre.

Vi tilstræber, at det er en fra dit team, der deltager i din valgte aktivitet.