Hvad må jeg sælge fra mobilt gadesalg?

Dagligvarer

Du må sælge dagligvarer, som følger Erhvervsstyrelsens regelsæt – herunder næringsloven

Dagligvarer forstås som varer, der "forsvinder ved forbrug" fx mad- og drikkevarer. Du må ikke ikke sælge tobak, alkohol, sodavand og chokolade- og sukkervarer ved mobilt salg. Vil du sælge kage, skal den i følge Erhvervsstyrelsen være hjemmelavet. Har du yderligere spørgsmål omkring dit valg af sortiment, kan du kontakte Erhvervsstyrelsen.

Husk hvis du sælger madvarer, skal du også altid have en tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Udvalgsvarer

Du må sælge udsalgsvarer som fx tøj, sko, smykker, souvenirs og kort. Dog ikke i bymidter og bydelscentre.

Se kort over bymidter og bydelscentre. 

Serviceydelser

Du må sælge serviceydelser så længe, at de kan udføres fra salgsvognen fx mobilcykellapning. Ydelsen skal ske på stedet og du må ikke henvises til et fastforretnings sted.

Ændring af sortiment

Husk altid at give os besked, hvis du ændrer dit sortiment.

Er din ændring af eller tilføjelse til dit nuværende sortiment større, skal du sende en ny ansøgning. Skriv i et af ansøgningsfelterne, at du allerede har en tilladelse, og oplys dit aktuelle tilladelsesnummer i den nye ansøgning.

Info om lille salgsvogn

Eksempler på små godkendte mobile salgsvogne

  • Christianiacykel og ladcykel.
  • Kaffeknallert/Ape Car
  • Håndvogn (max. 120 cm i brede og 150 cm i længde.)
  • Registrerede motorkøretøjer som fx små eldrevne biler. Der gives ikke tilladelse til påmonteret anhænger mv.

Du kan også benytte hjemmelavede salgsvogne. Husk blot at vedhæfte et billede/skitse af, hvordan du forestiller dig den skal se ud. 

Bemærk at alle salgsvogne bliver vurderet sagsspecifikt. Du kan derfor ikke forvente, at din salgsvogn bliver godkendt udelukkende fordi den overholder de målene om at være under eller over de 2,5m2. 

Her må du stå

Med en tilladelse til en lille mobil salgsvogn der måler under 2,5 m2 (længde*bredde) kan du sælge i størstedelen af Københavns Kommune.

Det omfatter bl.a. vores offentlige pladser, torve, fortove bredere end 2 meter, gågadearealer og pladslignende gadearealer.

Steder på kortet markeret med pink og prikker viser offentlige områder, hvor du ikke må stå.

Vær opmærksom på, at mange pladser samt parker og strandparker ikke er offentlige, men ejes privat. Ønsker du at stille din vogn her, skal du derfor også have tilladelse fra grundejeren. Her kan du tjekke om vejen er privat eller offentlig.

Ønsker du at kontakte grundejeren, kan adressen slås op på www.ois.dk

Hvor længe må jeg stå hvert sted?

Du skal pakke din salgsvogn sammen hver aften og flytte den. Du kan opstille den igen samme sted næste dag, men den skal være fjernet om natten. Husk du ikke må efterlade salgsvognen ubemandet. 

Københavns Politi udsteder ikke natbevilling til mobilt gadesalg.  

Info om stor salgsvogn

Eksempler på store godkendte mobile salgsvogne

  • Varevogne
  • Foodtrucks
  • Indregistrerede trailere – bilen skal parkeres særskilt.

Husk bilen eller salgsvognen skal være indregistreret for at kunne benyttes til mobilt gadesalg. 

Bemærk at alle salgsvogne bliver vurderet sagsspecifikt. Du kan derfor ikke forvente, at din salgsvogn bliver godkendt udelukkende fordi den overholder de målene om at være under eller over de 2,5m2. 

Her må du stå

Med en tilladelse til en stor mobil salgsvogn, der måler over 2,5 m2 (bredden * længden) kan du holde på alle offentlige parkeringspladser i Københavns Kommune og sælge.

Ønsker du tilladelse til at stå på byens pladser, med en stor salgsvogn, skal der ansøges om en fast stadeplads.

Steder på kortet markeret med pink og prikker viser offentlige områder, hvor du ikke må stå.

Som gadesælger skal du orientere dig i forskrifter og retningslinjer for erhvervsdrivende i Københavns Kommune, som bl.a. handler om støj, luft og udeservering.

Sådan skal du parkere din salgsvogn

Du skal foretage en lovlig parkering efter færdselsloven og betale parkeringsafgift på p-pladser, hvor det er påkrævet. Se hvordan i pdf'en om parkering med stor salgsvogn.

Vær opmærksom på, at mange parkeringspladser fx Flæsketorvet ikke er offentlige, men ejes af private. Ønsker du at stille din salgsvogn her, skal du derfor også have tilladelse fra grundejeren. Her kan du tjekke om vejen er privat eller offentlig.

Ønsker du at kontakte grundejeren, kan adressen slås op på www.ois.dk.

Hvor længe må jeg stå hvert sted?

Du skal lukke din salgsvogn hver aften og flytte den. 

Københavns Politi udsteder ikke natbevilling til mobilt gadesalg. 

Husk at vis hensyn til naboer mm. ved fx ikke at holde så længe samme sted, at dit ophold opfattes som permanent.

Registreringsnummer

Du kan først modtage din tilladelse, når du har et registreringsnummer på din salgsvogn.

Indregistrering sker hos Skat.

Hvad koster det?

Det er besluttet, at det til og med 2020 er gratis at få tilladelse til mobilt gadesalg i Københavns Kommune. Det gælder både små- og store salgsvogne.

Vær opmærksom på, at du på nuværende tidspunkt ikke må udføre mobilt gadesalg i Københavns parker. 

OBS: Det vil fremover koste penge at drive mobilt gadesalg i parker der ejes af Københavns kommune.

Det er på nuværende tidspunkt ikke tilladt at sælge fra mobilt gadesalg i parker ejet af Københavns Kommune. Det gælder fx Fælledparken og Valby Parken. Det skyldes, at der skal opkræves markedsleje for aktiviteter, der tjenes penge på. Den endelig ordning for mobilt gadesalg i parkerne er endnu ikke besluttet. Der kommer en udmelding fra os, når ordningen for mobilt gadesalg i parkerne er klar.

Tilmeld dig nyhedsbrevet for at holde dig opdateret på ordningen for mobilt gadesalg i parkerne. 

Hvordan søger jeg?

Du søger digitalt ved at udfylde ansøgningen til mobilt gadesalg.  

Du skal altid medbringe din tilladelse, og den skal være placeret synligt - fx på vognens forside.

Mobile udsalgssteder skal senest 2 dage før påbegyndelsen registreres på www.mobiltreg.dk

Tilladelsesperiode

Du skal søge ny tilladelse hvert år. Får du tilladelse gælder den indtil 31. december samme år.

Ønsker du tilladelse for det kommende år kan du ansøge om det fra 1. oktober året før.

Ny ansøger

Du behøver ikke at købe en salgsvogn, inden du søger om tilladelse til mobilt gadesalg, men du skal vedhæfte et billede eller skitse af den salgsvogn, du har tænkt dig at købe. Det forventes at din endelige salgsvogn ligner den type vogn som du angiver. Søger du tilladelse til stor salgsvogn vil du først kunne modtage din tilladelse, når du har et registreringsnummer på din salgsvogn. 

Skal jeg have et CVR-nummer for at få tilladelse til mobilt gadesalg?

Du behøver ikke et CVR-nummer, men kan også søge med dit CPR-nummer.

Vær opmærksom på, at hvis du benytter dit CPR-nummer, er det kun dig, der må stå og betjene salgsvognen, ligesom din årlige omsætning da skal være under 50.000 kroner..

Skal andre betjene din salgsvogn, skal du altså altid registrere din virksomhed og få et CVR-nummer

Mobilt gadesalg i Indre by og Særlige områder

At drive mobilt gadesalg i Indre By (tidligere Rød zone) og Særlige områder (fx Churchill parken og Langelinieparken) kræver en særlig tilladelse.

Tilladelser til Indre By og Særlige områder gives kun 1-2 gange om året.

Når det er muligt at søge tilladelse til Indre By og Særlige områder, kan du finde annoncering og ansøgningsskema her på siden.

Ordning i parker for mobilt gadesalg

Ordningen omfatter stort set alle Københavns Kommunes parker med undtagelse af Havneparken Islands Brygge, Amaliehaven, Churchill Parken, Svanemøllestranden og Langelinieparken, da det kræver en særlig tilladelse.

Gadesælgere kan tilkøbe sig adgang til parker
Du skal have en gyldig tilladelse til mobilt gadesalg for at kunne få en tilladelse til at lave gadehandel i parker. Tilladelsen opnås ved et tilkøb af et klistermærke. Der koster 3000 kr. eksklusivt moms og tilladelsen gælder til og med d. 31. december 2018.

Har du opnået en tilladelse til mobilt gadesalg til lille salgsvogn, kan du også tilkøbe dig adgang til parker

Du tilkøber parkordningen hos Kundecenteret på Njalsgade 13
For at få udstedt en tilladelse skal du kunne fremvise en gyldig tilladelse til mobilt gadesalg, legitimation eller fuldmagt fra den fra kontaktperson, der fremgår af tilladelsen.

Tilkøb til parkordningen foregår hverdage mellem kl. 9-14.00. Kundecenteret tager kun imod kort.

Tilladelsen til parker til mobilt gadesalg, kan kun opnås til den salgsvogn og sortiment, du allerede har opnået tilladelse til.

Har du ikke en gyldig tilladelse til mobilt gadesalg, skal du først ansøge om dette og opnå den, før du kan tilkøbe en tilladelse til parker. 

Et særligt klistermærke giver dig adgang til parkerne
Tilladelsen til parker er et særligt klistermærke, der skal sættes synligt på den enkelte salgsvogn. Mærkatet er ikke gyldigt uden en gyldig tilladelse til mobilt gadesalg.

I forbindelse med udstedelsen af en parktilladelse får gadesælger udleveret Tillægsvilkår for Mobilt gadesalg i Københavns Kommunes parker. Tilladelsen udløber d. 31. december 2018.

Prisen er sat efter markedslejetakseringen

Der skal opkræves markedsleje for aktiviteter, der tjenes penge på, i parker ejet af kommunen. Beslutningen om betaling af leje i Københavns Kommunes parker er truffet af Borgerrepræsentationen og fremgår på dagsordenen fra mødet den 1. marts 2018 Ophævelse af berostillelse og opkrævning af markedsleje fra kommercielle aktiviteter i parker

Prisen er 3000 kr. eksklusiv moms og fremgår af: Midlertidigt takstbilag 2018 for arrangementer, stader og mobilt gadesalg. Det er dog besluttet at prisen for resten af 2018 er 1500 kr. eksklusiv moms.

Forvaltningen kender endnu ikke taksterne for mobilt gadesalg i parker for 2019 og frem.