Ellens frivillige eventyr

Ellen-Margrethe Dahl-Gren, 32 år:

Mit "frivillige eventyr" startede som frivillig hos Frivilligcenter Aarhus, hvor jeg var med i et projekt, der havde til formål at rekruttere flere unge frivillige til frivilligt socialt arbejde i Aarhus. 

Jeg startede hovedsageligt for at få noget på mit CV og få relevant erhvervserfaring, da det var meget svært at få relevante studiejobs i Aarhus på det tidspunkt.  

Hurtigt blev jeg dog passioneret for den sag, der var i organisationen, og de mennesker, der var der. Jeg endte med 4 år som frivillig. Det sidste år var jeg også ansat som studentermedhjælper - og fik dermed det studierelevante job, jeg havde ledt efter. Sideløbende og efterfølgende har jeg være tilknyttet Muskelsvindfonden, Roskilde Festival, URK, Dansk Flygtningehjælp og Frederiksberg Teater.   

Mit bedste og nærmeste venskab har jeg fået med en, som var med i det første projekt, jeg var tilknyttet i Aarhus. Vi ses stadig hver måned, trods afstanden mellem Aarhus og København, hvor jeg bor nu. 

Mit frivillige engagement skabte samtidig en rød tråd i min uddannelse, som jeg i starten havde svært ved at finde et fokus i. Jeg skrev speciale om motivation af unge i frivillig sammenhæng, og jeg har arbejdet med motivation af unge siden. Først ved Niels Brock Business College, siden på Københavns Universitet. Jeg fik job 3 måneder efter jeg afleverede mit speciale, hvilket jeg i høj grad tilskriver den erfaring, jeg fik gennem mit frivillige engagement.     

Frederiks indgang til arbejdsmarkedet

Frederik, 22 år:

Fordi jeg modtager handicap-SU, er der pga. lovgivning begrænsede muligheder for, at jeg kan have et studiejob. Derfor er jeg frivillig. For jeg vil gerne prøve min teori og kompetencer fra jurastudiet af i praksis. Jeg er frivilligkoordinator i en gældsrådgivning, og jeg får rigtigt, rigtigt meget ud af det. Jeg lærer en masse, og jeg bekræftes i, at jeg også har kompetencer i mit fag i praksis. Samtidig får jeg noget godt på CV’et. Og da jeg faktisk er god og hurtig til det, jeg skal i gældsrådgivningen, håber jeg, at min frivilligleder vil give mig en god anbefaling, når jeg skal til at søge job efter studiet.

Når jeg er frivillig, er det også pga. det sociale, for jeg har det bedst, når jeg er ude blandt andre mennesker. Hos gældsrådgivningen oplever jeg, hvad det vil sige at være del af et socialt fællesskab på et arbejde.

Anna Kirstines vej til drømmejobbet

Anna Kirstine Kaae, 28 år:

Jeg har læst medievidenskab og journalistik på universitetet, men havde ikke en helt konkret idé om, hvilket job jeg ønskede, det skulle føre til. Men drømmen havde jeg. Og det var et job i musikbranchen.

Musik har altid været min helt store interesse, om hvem vil ikke gerne have et job, der er forenelig med ens interesse? Men jeg troede ikke, det var muligt, da der er rigtig mange, der deler denne drøm, og alt for få arbejdspladser i branchen. Så jeg begyndte at arbejde med det på frivillig basis, om ikke andet så for glæden ved det og at møde nye mennesker. Jeg var bl.a. på Uhørt festivalen, Smukfest København, og sidste sommer begyndte jeg som frivillig i Huset-KBH (det gamle Huset i Magstræde) under jazz-festivalen. Her er rigtig mange frivillige tilknyttet, og det var sjovt og skønt at møde så mange mennesker fra hele verden. Jeg nød al den musik der var omkring mig og gjorde mit for, at gæster og musikere fik gode oplevelser, når de var i Huset.

Da jeg på dette tidspunkt netop var færdig med min kandidat og uden job, tog jeg en del frivilligvagter i Huset, hvilket betød, at jeg fik talt en masse med de fastansatte. Jeg spurgte ham, der er leder af frivilliggruppen, om jeg kunne komme en måned i praktik (under a-kasse ordningen), og det fik han hurtigt ordnet. Kort efter blev det lavet til en 6-måneders løntilskudsstillingen, hvor jeg brugte min uddannelse i form af at lave pressearbejde og sidde med de sociale medier, men min hovedformål var at starte en hiphopklub med koncerter fast hver måned. Dette gav mig et godt netværk i branchen og samarbejder, som jeg stadig har stor gavn af i dag. 

Musikbranchen i Danmark er ikke særlig stor, og kort inden mit løntilskud stoppede, så Husets booker, Ida, på facebook, at bookingbureaet we:made søgte en ny medarbejder. Hun kender ham, der søgte, så hun tog kontakt, jeg sendte mit CV af sted, og nu sidder jeg her: Fastansat, arbejder med dygtige artister og musik, og jeg elsker det!

Det var min interesse for musikken og dermed lysten til at lave frivilligt arbejde inden for dette, der gav mig mulighederne i Huset, som i sidste ende førte til den stilling, jeg sidder i i dag. Det er jeg meget glad og taknemmelig for. Jeg ved, hvor svært det er at få job som nyuddannet, så jeg kan klart anbefale, at man bruger tiden på frivilligt arbejde. Foruden at det er sjovt og meningsfuldt, møder man en masse mennesker og netværker - og det kan være netop dét, der gør, at man lander i drømmejobbet.