Du er her

Danskuddannelse

Hvis du er udenlandsk statsborger, der er flyttet til Danmark som voksen, så kan du i de fleste tilfælde få gratis danskundervisning.

Københavns Kommune tilbyder danskuddannelse. Uddannelsen tilbydes på tre forskellige niveauer, og afhænger af, hvor mange års skolegang du har. Du vil blive placeret på det niveau og modul, som passer til lige præcis dine kvalifikationer.

Er du kommet til København som flygtning eller familiesammenført fra lande uden for EU/EØS og Schweiz, vil du formodentlig blive tilbudt et integrationsprogram, som danskuddannelse er en del af. Se mere her

Du skal selv kontakte en sprogskole, hvis du er: 

  • arbejdstager
  • studerende
  • medfølgende ægtefælle
  • grænsependler fra et EU/EØS land
  • au pair 

Der er frit skolevalg, og du kan se listen over sprogskoler i København nederst på siden.

Sprogskolerne tilbyder undervisning via internettet. Der er undervisning både om dagen, om aftenen og i weekenden. Du kan også få danskundervisning på din arbejdsplads, hvis din arbejdsplads har en aftale om dette.

Vær opmærksom på, at selvforsørgende kursister bliver krævet et depositum på 1250 kr, når man starter på danskuddannelsen .

Hvis du har spørgsmål, skal du kontakte din sprogskole eller Jobcenter Integration.

Hvis du bliver forhindret og har brug for forlængelse

Hvis du er begyndt på danskuddannelse og bliver forhindret i at deltage i en periode, bør du straks søge om at få forlænget perioden med danskuddannelse, hvis du skulle få brug for en forlængelse senere.

Du kan søge om forlængelse af din danskuddannelsesperiode, hvis du har været forhindret i at deltage på grund af for eksempel:

  • Din egen sygdom
  • Alvorlig sygdom i familien
  • Graviditet, barsel og adoption
  • Arbejde – sammen med andre forhold.

Det er ofte ikke tilstrækkeligt at få forlænget uddannelsesperioden, selv om du har et arbejde. Du vil som regel have mulighed for at følge undervisningen uden for arbejdstiden. Du kan både deltage i danskuddannelse om dagen og om aftenen. Men der er mulighed for at få forlænget uddannelsesperioden, hvis du arbejder mindst 30 timer om ugen, og dit arbejde og dine forhold i øvrigt betyder, at du ikke kan benytte dig at tilbuddet om danskuddannelse.

Fravær på mindre end en måned giver normalt ikke ret til forlængelse af undervisningsperioden.

Du skal søge, når du bliver forhindret, og senest søge om forlængelse, når du ikke mere er forhindret i at deltage i danskuddannelse. Ellers har du ikke ret til forlængelse. Du skal søge forlængelsen hos Jobcenter Integration.

Den 5-årige uddannelsesperiode i København (kun for københavnske borgere)

I Københavns Kommune er det besluttet, at alle kursister skal have mulighed for at få gratis danskundervisning i op til 5 år. De 5 år tæller fra den dato, hvor du første gang er henvist til at starte på danskundervisning.

Nye regler i 2018

Fra den 1/1-2018 kommer der ny lovgivning om danskuddannelse. Du kan læse mere om disse her i slutningen af 2017. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.