Du er her

Stop gaderøverier

København er en sikker by. Desværre oplever flere unge at blive røvet på gaden. Du kan selv være med til at forhindre, at det sker for dig.

Tal fra Københavns Politi viser, at antallet af anmeldte gaderøverier i København har været aftagende i 2014 og 2015, efter en årrække med et stigende antal gaderøverier. I 2012 blev der anmeldt 921 gaderøverier, mod 491 i 2014 og 448 i 2015. 

I 2013 udarbejdede Københavns Kommune og Københavns Politi kampagnen Stop gaderøverier. Kampagnen giver gode råd til, hvordan du selv kan være med til at forebygge, at du bliver udsat for et gaderøveri.

Det kan du selv gøre:

  • Aftal at følges hjem med en ven:

Gaderøverier begås typisk af flere gerningsmænd mod ét offer. Når I går flere sammen, er I sværere at overrumple. Derfor kan det være en god ide at tage en ven under armen, når du f.eks. skal hjem fra en fritidsaktivitet eller besøg hos venner.

  • Husk at beholde mobilen i lommen:

Gaderøverne går målrettet efter nye smartphones og især iPhones. Så lad være med at vise din mobil frem på gaden – og husk at det også gælder høretelefonerne!

  • Få en app, så din mobil kan spores:

Er skaden sket og din mobil blevet stjålet, kan det hjælpe politiet med at finde den igen, hvis du har installeret en app, så din mobil kan spores. Find my iPhone kan findes i App Store, Where’s my Android kan findes i Play Store. Begge apps er gratis. 

Hjælp dig selv og politiet

Hvis du oplever et gaderøveri, kan du hjælpe politiet med at få anholdt røverne:

  • Hvis du bliver udsat for et gaderøveri, så bevar så vidt muligt roen og aflever de ting, gaderøveren vil have. 
  • Anmeld straks gaderøveriet til politiet på 112. Ring 114, hvis du har information eller spørgsmål til politiet
  • Læg mærke til gerningspersonen: hårfarve, øjenfarve, tøj, sko, højde og sprog – og om personen bærer på noget
  • Læg mærke til, hvordan gerningspersonen kommer væk – fx transportmiddel og kørselsretning og evt. nummerplader

Få hjælp til at bearbejde oplevelsen

Det er meget ubehageligt at opleve et gaderøveri bl.a. fordi forbrydelsen ofte involverer vold eller trusler om vold mod din person. Søg hjælp og støtte hos dine forældre og venner. Fortæl om oplevelsen og få talt den godt igennem – det hjælper at sætte ord på.

Du kan også få gratis og anonym støtte hos Offerrådgivningen her.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.