Sortering af storskrald

Læs om hvad du kan stille ud til storskrald. Bemærk der er forskel på storskrald i hus og i lejlighed.

Det må stilles til storskrald

  • Indbo f.eks. møbler, reoler og gulvtæpper
  • Vinduesglas, spejle etc. skal være pakket ind, så skraldemanden ikke skærer sig
  • PVC
  • Byggeaffald af træ, glas, plast og metal fra gør-det-selv-arbejde 
  • Cykler skal være mærket med en seddel med teksten "Fjernes af renovatøren"

Det må ikke stilles til storskrald

  • Byggematerialer som mursten, tagsten, beton, sanitetsudstyr, tagplader, gips eller jord/sten/grus, mm. må ikke komme i storskrald, men skal afleveres på genbrugspladsen. Læs mere om byggeaffald
  • ​Tallerkener, stentøj, køkkengrej, tøj etc. er heller ikke storskrald, og skal i dagrenovationen eller kan afleveres i byttehjørnet i gården eller på genbrugspladsens byttecenter

Søg på et specifikt stykke affald og få svar på, hvordan det skal sorteres i Affalds-ABC'en.

Træ til genanvendelse

Træ, der kan genanvendes skal stilles for sig, da det bliver hentet af en anden bil. Træ, der kan genanvendes, er ubehandlede, malede eller lakerede møbler fx stole, borde, reoler eller kommoder. Ubehandlet træ fra gør-det-selv arbejde er også træ, der kan genanvendes.

Så stort må storskrald være

Genstanden må ikke være tungere end, hvad to mand kan håndtere. Lange genstande som grene, brædder, tæpper, bordplader og rør mv. må ikke være længere en 150 cm, og må ikke stables højere end 120 cm. Små genstande skal enten bundtes eller samles i klare sække eller åbne kasser.

Det sker der med det

Storskraldet bliver sorteret og jern og metal bliver genbrugt. Genbrugstræ genanvendes til fx spånplader. De brændbare dele bliver kørt til forbrændingsanlæg, hvor de bliver til fjernvarme og elektricitet.

Hvis du bor i hus

Storskrald bliver hentet fire gange om året. Du kan se, hvornår der er afhentning hos dig på Nem Affaldsservice. Storskraldet skal stilles frem inden kl. 7.00 på afhentningsdagen og må ikke stilles frem før aftenen før. Når affaldet stilles ud, skal det være sorteret i: Storskrald, elektronik inkl. hårde hvidevarer og standerlamper, pap, PVC, imprægneret træ og træ til genanvendelse. Små genstande skal enten bundtes eller samles i gennemsigtige sække eller åbne kasser. Stort pap må ikke puttes plastsække, men skal bundtes eller samles i en papkasse. 

Hvis du bor i lejlighed

Den affaldsansvarlige i ejendommen skal som regel bestille afhentning af henholdsvis storskrald og stort elektronik. 

Træ til genanvendelse stilles ved siden af storskraldet, da det er skraldemanden der orienterer renovatøren, hvis der skal sendes en bil ud og hente træ til genanvendelse. 

Afhentning af stort elektronik skal bestilles separat. 

Bestil container, når du har store mængder storskrald

Hvis du fx. i forbindelse med renovering eller en større oprydning har store mængder storskrald, kan du bestille en container på Nem Affaldsservice. Det koster 2.150,00 kr. inkl. moms for opstilling og tømning af containeren, der ikke må fyldes mere end til kanten.

I containeren må der komme kasseret indbo, som er for stort til at være i beholderen til dagrenovation, samt cykler, stammer og stød. Desuden byggeaffald af glas, plast og metal fra gør-det-selv-arbejde.

Øvrigt affald, der hører til denne indsamlingsordning (pap, pvc, imprægneret træ, træ til genanvendelse og elektronik), må ikke kommes i containeren. Dette affald kan afleveres ved næste ordinære indsamling af storskrald på adressen eller på en genbrugsstation.