Nye kvaliteter i gamle bygninger

Københavnerne har altid holdt af at gå søndagstur på voldene omkring byen.

I dag er de meterhøje volde kun bevaret på Christianshavn og på Kastellet i form af søer, parker og haveanlæg. Genbrug er ikke noget nyt fænomen. København er et bevis på, at fortid og nutid kan forenes for at opfylde fremtidens behov. Byen har en lang tradition for at omdanne gamle militære områder og forladt industri- og erhvervsbyggeri til folkelige og kulturelle anlæg.

Da København i 1960'erne nedlagde sporvognsdriften, blev mange af de gamle remiser forvandlet til idrætshaller. Bysanering og faldende folketal har overflødiggjort mange gamle kommuneskoler, der i dag huser medborger- og forsamlingshuse.

Fra gammelt til nyt

Siden begyndelsen af 1990'erne er nye store områder blevet omdannet til glæde for byens befolkning. På Vesterbro, et stenkast fra Københavns Hovedbanegård, er der i et udtjent industriområde "Den Brune Kødby" bygget et stort idrætscenter med sportshaller og svømmehal. Den gamle kvæghal "Øksnehallen" er blevet til en af Københavns mest attraktive udstillingsbygninger.

På Holmen, få kilometer fra Rådhuspladsen, er en ny bydel ved at vokse frem. Her indrettes de gamle militære bygningsanlæg til boliger og kulturelle uddannelsesinstitutioner.

Langs Københavns gamle kaj- og havneanlæg er en ny byudvikling i gang i disse år med attraktive boliger, hoteller, kulturelle institutioner og kontorer. Og København er på få år blevet Nordeuropas førende havn for krydstogtskibe, der lægger til ved Langelinie, som de seneste 100 år har været københavnernes foretrukne promenade.