Charlottetårnet

Mod gaden er Charlottetårnet et byhus i fem etager, som møder et usædvanligt smalt og spinkelt tårn, der er trukket tilbage på grunden.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter har taget afsæt i idéen om, at et højhus, der ligger på indre Østerbro, skal være meget nænsomt indpasset i omgivelserne. Mod gaden er det derfor et byhus i fem etager, som møder et usædvanligt smalt og spinkelt tårn, der er trukket tilbage på grunden. Når man står på Hjørringgade, møder man derfor først et hus i øjenhøjde, der flugter med de karakteristiske Østerbro-karréer, og derefter det slanke tårn.

Charlottetårnet er både byhus og højhus i 16 etager. Her ligger 37 enestående hotellejligheder. Med en etageplan på kun 9x14 meter er Charlottetårnet et slankt højhus med et usædvanligt lille fodaftryk. Der er kun to hotellejligheder på hver etage i tårnet. Her har man som noget ganske særligt udsigt over byen til tre sider. På femte og 16. etage er der store, fælles tagterrasser, og som gæst kan man også frit bruge de mange faciliteter i Charlottehaven. Projektet viderefører på denne måde succesen fra Charlottehaven med idealerne om et sted, hvor mennesker bor og finder værdi i at deles om en række fællesfaciliteter i hverdagen.

Overalt i bygningen er der fokus på smukke og robuste materialer af høj kvalitet. Facadens zinkplader har et industrielt præg, der skaber forbindelse til det nærliggende Nordhavn. De varierede relieffer er skabt af tyndplader i blank zink. Pladerne har forskellige længder med en højde på ca. 0,4 meter. De er bukket i fire dybder og vil patinere til en mattere, mørkere farve med tiden.

Da Charlottetårnets energikoncept blev designet i 2011, var det forud for sin tid. Højhusets store facade-areal, set i forhold til et relativt lille etageareal, var en udfordring i forhold til at kunne leve op til Lavenergi 2015. Målet er nået ved et indtænke husets energikoncept fra første designfase. Det geotermiske energianlæg opvarmer og køler huset, og har en meget høj energieffekt. Via varmepumper fra jordvarmen geares varmen med en faktor 4-5 og kølingen med en faktor op til 30. Dette betyder, at det er særdeles energieffektivt at både køle og opvarme bygningen. Kølesystemet understøttes af naturlig ventilation med varmegenvinding til opvarmning af både huset og dets vandforbrug.

Kontakt

Stine Marie Elliot

Udviklingskonsulent
Kultur- og Fritidsforvaltningen
+45 24 96 04 61

Victoria Rogena Holst Poulsen

Pressekonsulent
Kultur- og Fritidsforvaltningen
+45 61 14 20 76