Centrum i Øresund

Europas største brokonstruktion er nu en realitet, og afstanden mellem Danmark og Sverige mindsket betydeligt.

København er hovedstad i Danmark, og nu også hovedby i den nye Øresundsregion, der tæller knap 3 millioner mennesker og er med broen blevet knyttet tættere sammen med Sveriges tredjestørste by Malmö. Skåninger og sjællændere er ikke længere to adskilte folk, men borgere i samme region med fælles goder og muligheder.

Mentale brobyggerier mellem svenskere og danskere er i fuld gang. Utallige netværk forbinder på et politisk og folkeligt plan erhvervsliv, uddannelse, forskning, jobmarked, boligmarked og kultur på begge sider af sundet.

Det mentale brobyggeri spænder vidt. Lige fra planer om, at svenske børn skal kunne blive passet i danske daginstitutioner til allerede fungerende ordninger med, at danske unge kan få anvist ledige jobs på den anden side af sundet. Brobyggerierne viser, at Øresundsregionen er en levedygtig realitet.

Ørestaden

For at forbedre den byudvikling, København vil få med den faste forbindelse, begyndte man at bygge den ny bydel, Ørestad. Området skal kunne rumme boliger, virksomheder og institutioner, og skal fungere som laboratorium for nye ideer og i eftertiden vidne om den stræben, der kendetegnede Københavns planlægning og bygningskunst i slutningen af det 20. århundrede.

Øresunds Universitet

Øresundsregionen er et af Europas centre for uddannelse og forskning. Denne position er blevet kraftigt understreget med oprettelsen af Øresunds Universitet. Elleve universiteter og højere læreanstalter på begge sider af sundet har indgået et samarbejde for at skabe flere interessante og udbytterige uddannelser.

Universiteterne arbejder tæt sammen med erhvervslivet. Forskere og virksomheder drager nytte af hinandens store viden indenfor medicin, bioteknologi, IT, miljøteknik og levnedsmiddelteknologi. Virksomhedsområderne er prioriteret så højt, at det regionale forskningsmiljø satser på at blive førende på verdensplan, når det gælder forskning og udvikling inden for medicin og sundhed. Det bioteknologiske samarbejde i Øresundsregionen har fået tilnavnet Medicon Valley.

Øresundsregionen er ny. Alligevel er der ingen tvivl om, at regionen i fremtiden vil gøre København til et af Europas mest dynamiske centre for økonomisk vækst og kulturel udvikling - også i hele Østersøområdet.