Arkivnyhed - Kan være forældet

Første årgang på Fælledby Skole: Nært skolemiljø og naturen som nærmeste nabo

Når de første elever i 2024 begynder i børnehaveklasse på Fælledby Skole, er de med til at skabe en helt ny skole med egen identitet og egne traditioner. I de første syv år får skolen til huse i en midlertidig skolebygning med naturen som nærmeste nabo.

Med budgetaftalen i efteråret 2022 vedtog politikerne i København, at der næste sommer skal være en tidlig opstart af en helt ny folkeskole i København, nemlig skolen i den kommende bydel Fælledby i den sydlige del af Amager Fælled, dér hvor der engang lå et vandrehjem.

Og på borgerrepræsentationens møde d. 21. september fik skolen også sit eget skoledistrikt. Der bor endnu ingen børn i distriktet, men med tiden vil Fælledby vokse frem i området, og i 2031 forventer Københavns Kommune, at den nye Fælledby Skole står klar med plads til 1400 elever.

Når skolen allerede starter op i sommeren 2024, bliver det derfor med elever fra det nærliggende Bella Kvarter, som er området ved Bella Center. Alle skolerne i Ørestad er nemlig en del af et fælles skoledistrikt, og der er rigtig mange børn i området. Mange børnefamilier flytter til Ørestad og næsten alle familier (91%) vælger at sende deres børn i de nærliggende folkeskoler, men der er ikke plads til flere børn i de eksisterende skoler.

Nært miljø med ro og tryghed

I de første skoleår bliver Fælledby Skole et nært miljø med kun to børnehaveklasser – i alt ca. 50 elever og 6 medarbejdere, som er lærere, pædagoger eller medhjælpere. Skolen får også sin egen daglige leder, der sammen med eleverne, medarbejderne og de kommende forældrerepræsentanter i skolebestyrelsen, kommer til at skabe et helt nyt skolemiljø med Fælledby Skoles egen identitet og egne traditioner.

Hvordan det er, ved skoleleder på en af de andre Ørestad skoler, Thomas Ammentorp Schmidt en del om. Han var i 2020 med til at starte den nærliggende Skolen ved Hannemanns Allé. Hans erfaring er, at både forældre og børn hurtigt bliver rigtig glade for at være en del af en helt ny skole.

- Det er jo et lille og trygt miljø, når man starter med to klasser, og skolen langsomt vokser år for år.  Der er færre børn, end når man indskriver sit barn på en eksisterende skole, og klasserne er ofte også mindre. Der er mere ro og nærvær – netop det, som mange forældre til de små elever efterspørger, fortæller han.

Billede
Skoleleder og børn- og ungdomsborgmester sammen med elever.
Eleverne på den kommende Fælledby Skole skal de første syv år være på den midlertidige skole på Ørestad Boulevard.

Syv år i en midlertidig skolebygning

Oprindeligt skulle Fælledby Skole have stået færdig i 2027, men byggeriet er ramt af flere forsinkelser.  I første omgang blev tidsplanen udskudt med to år til 2029 pga. størrelsen og typen af byggeriet herunder de skærpede bæredygtighedskrav til byggerier. Der var også komplikationer i form af forurenet jord og andre problemer, som kan opstå, når man skal bygge i et nyt byudviklingsområde. Efterfølgende er byggeriet blevet yderligere udskudt fra 2029 til 2031 pga. byggestop som følge af retssager om byudviklingen på Amager Fælled, som mødte modstand fra både miljøorganisationer og borgergrupper.

De første syv år af deres skolegang kommer eleverne på Fælledby Skole derfor til at høre hjemme i den midlertidige skolebygning på Ørestad Boulevard 218 – lige på kanten af Kalvebod Fælled. Selvom det er midlertidige bygninger, så er det lokaler, der overholder alle krav til moderne skolebyggeri, både med hensyn til plads, faciliteter og indeklima. Det er Danmarks første svanemærkede skole bygget i miljøcertificerede materialer.  Og det er bygninger, som skoleleder Thomas Ammentorp Schmidt kender rigtig godt: Det er nemlig her, elever og medarbejdere på Skolen ved Hannemanns Allé har haft adresse de seneste to år. De flytter ud til næste sommer, når deres permanente skole står færdig.

-Der er masser af plads, og det er supergode lokaler. Jeg tænker, at mange andre skoleledere i København ville give deres højre arm for at få de klasselokaler vi har i den midlertidige skolebygning, for de er større pænere end på mange af de ældre skoler. Det er langt at foretrække, at starte op i egne lokaler frem for at være ”gæste-indkvarteret” på en anden skole. Og her er er jo alt det, der skal være i en moderne skole, siger han.

En skole, der er turen værd

De elever, der til næste år starter i Fælledby Skole By får også deres egen fritidsordning og selvom den midlertidige skole ligger ca. to kilometer væk fra Bella Kvarter, hvor eleverne bor, så er det turen værd, fortæller Thomas Ammentorp Schmidt. Med beliggenheden lige på kanten af Kalvebod Fælled bliver naturen nemlig en stor del af skolens hverdag, og det er noget der kommer både elever og medarbejdere til glæde i hverdagen.

-Det betyder enormt meget, at vi har let til gode grønne områder. Med fælleden som nærmeste nabo, kan vi jo sende eleverne til frikvarter direkte ud i et naturområde, og det er også nemt at få bevægelse med i undervisningen, når vi bare skal gå udenfor døren og så har vi naturen lige der året rundt. Hvor mange skoler i København kan egentlig det, siger han.

Besøg skolen

Ved skoleindskrivning den 6.-26. november 2023 kan forældre til næste års skole-startere indskrive deres børn til folkeskolerne i København.

Tirsdag d.  7. november 2023 er der informationsmøde for alle forældre i skoledistrikt Ørestad. Mødet holdes på Kalvebod Fælled Skole.

Torsdag d. 9. november 2023 er der rundvisning på alle fire skoler i Ørestad. Her kan forældre også besøge Fælledby Skoles midlertidige skolebygning og selv opleve faciliteterne samt møde skolens ledelse.

Kontakt

Pressetelefonen Børne- og Ungdomsforvaltningen

Modtager ikke sms